Jablkový kompót na zimu

Jablkový kompót na zimu

Jablkový kompót na zimu K receptu

Mnoho ľudí pripravuje jablkový kompót na zimu, najmä v dobrých rokoch, keď letní obyvatelia jednoducho nevedia, čo robiť s týmto ovocím. Čerstvé ovocie v čistej forme, podobne ako koláče, sa veľmi rýchlo nudí. Konzervy a džemy na zimu sú, samozrejme, dobrá vec, ale nepríjemná. A práve tu môže prísť na pomoc kompót! Teda nie samotný kompót, ale nápad vyrábať ho z jabĺk. Ako uvariť takýto nápoj? Úplne jednoduché! Je potrebné nakrájať jablká, vložiť ich do trojlitrových nádob a naplniť ich sirupom. Potom scedíme, prevaríme a opäť pridáme k ovociu. Tento jednoduchý úkon ešte raz zopakujeme a zaváracie poháre zrolujeme. Jablkový kompót môžete hneď vypiť alebo uskladniť. Ak plánujete piť nápoj v horúčave, dôkladne ho vychlaďte alebo pridajte ľad.

zložitosť: ľahko Porcie: 1 varenie: 1 hodinaRaňajkyVečeraVečeraPiteDetské menuINGREDIENCIE NA 1 PORCIUsilné kyslé jablká – 600 g cukru – 300 g pitnej vody – 2,7 l Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si nádobu na kompót. Dôkladne ho umyte a potom sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom. Umyte veko a varte päť minút. Nechajte nádobu a veko vyschnúť.

Krok 2

Jablká umyte a osušte papierovými utierkami. Nemalo by sa čistiť. Nakrájajte na polovice a odstráňte jadrá a semená. Jablkovú dužinu nakrájajte na veľké plátky.

Krok 3

Pripravené jablká vložte do trojlitrovej nádoby. Nasypte cukor do hrnca. Zalejte pitnou vodou a priveďte do varu. Kompótový sirup povaríme 5 minút.

Krok 4

Horúcim sirupom opatrne polejeme jablká v pohári. Prikryjeme pokrievkou a necháme 15 minút pri izbovej teplote. Potom nalejte sirup do hrnca (môžete použiť špeciálne veko s otvormi).

Krok 5

Sirup priveďte do varu a nalejte ho späť na jablká v pohári. Nechajte pôsobiť 10 minút. Potom nalejte sirup späť do panvice a priveďte do varu na silnom ohni.

Krok 6

Jablká v pohári tretíkrát zalejeme sirupom a pevne uzatvoríme. Prevráťte na dvojito zloženú utierku. Kompót necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote.

UŽITOČNÉ RADY

Jablkový kompót na zimu je možné doplniť iným ovocím alebo bobuľami. Perfektné sú slivky, hrušky, marhule, maliny, čierne či červené ríbezle. Podstata receptu sa nezmení.

MIMOchodom

Jablkový kompót získa príjemnú osviežujúcu chuť, ak s ním do pohárov pridáte pár vetvičiek mäty alebo nastrúhanú kôru z jedného stredne veľkého citróna. Dopadne to jednoducho skvele!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik