Jednoduché a dômyselné jedlá zo zemiakov: čím prekvapíte svojich hostí

Jednoduché a dômyselné jedlá zo zemiakov: čím prekvapíte svojich hostí

Jednoduché a dômyselné jedlá zo zemiakov: čím prekvapíte svojich hostí

Zemiaky sú základným kameňom domácej kuchyne. Jednoduchý a prehľadný produkt s tisíckami tvárí. Môže sa smažiť, variť, pyré a potom… znova vyprážať, variť a pyré. Tu sú naše dôkazy.

Čo urobiť zo zemiakovej kaše

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Také rôzne zemiakové placky
  • Zemiakové placky so šunkou
  • Draniki s vyprážaním
  • Pyré celé
  • Zemiaky Saint-Florentin
  • Pastiersky koláč s hovädzím mäsom a zeleninou

Také rôzne zemiakové placky

Draniki (alias zemiakové placky), zrazy, zeppeliny, čarodejnice, zemiakové placky, latkes, rösti, halušky, zemiaky vojvodkyne, zemiakové placky, bram-boraki, hashbrown, krokety, lula, knedle, halušky, zhemaichay, drachena…

Možno sa tam zastavíme. Veď tí najpozornejší si už zrejme všimli, že jedlá, ktoré sme vymenovali, majú niečo do seba. Všetky sú vyrobené buď zo zemiakovej kaše alebo zo strúhaných zemiakov.

Vzhľadom na to, že tieto jedlá patria do rôznych kuchýň, je často ťažké nájsť nielen desať rozdielov, ale dokonca jeden. Aby ste ľahšie pochopili tento zemiakový zmätok, pri ktorom bude každému kuchárovi pena, aby dokázal, že jeho recept je autentický, dovolili sme si zaviesť aspoň aký-taký systém.

Vezmime si príklad zemiakové placky. Pripravujú sa všade. A ak sa ktorákoľvek krajina rozhodne dokázať, že jedlo patrí do jej národnej kuchyne, vypukne kulinárska svetová vojna. Ale zatiaľ nič neohrozuje zemiakové priateľstvo národov. Arabi a Židia, Západní a Východní Európania, Ázijci, Američania a Íri sú zjednotení v láske k hnedým. Základom sú nastrúhané zemiaky, soľ a korenie. Pre hustotu sa často pridáva strúhaná cibuľa a vajcia, niektorí pridávajú múku, zatiaľ čo iní škrob. No napriek tomu, že základ je rovnaký, každý národ vnáša do prezentácie tohto jedla svoje vlastné charakteristiky.

Zemiakové placky so šunkou

napr. zemiakové placky niekedy podávané v prírodnej forme a niekedy predvarené v hrncoch s mäsom, masťou a opraženou cibuľkou, niekedy so sušenými slivkami a hubami. Draniki sa umiestnia na dno hrnca, potom sa pridá „plnka“, prikryje sa niekoľkými zemiakovými plackami a naleje sa kyslou smotanou. A potom táto krása môže chradnúť v rúre až jeden deň, čítať – v rúre.

Česi ho pridávajú do cesta na svoje bramborak majorán, veľa cesnaku a trochu mlieka. Mimochodom, hrozné slovo „bramborak“ znamená „zemiak“. Bramboraki sa často pripravuje s pridaním mäsa, kuracieho mäsa, kuracej pečene a zeleniny.

Nemci pod hlasným menom pripravujú zemiakové placky zemiakový puffer a podávame ich buď so šalátom alebo s jablkovým pretlakom či džemom. Íri pridávajú cmar do cesta, vďaka čomu ich boxties pripomínajú skôr hrubé palacinky ako palacinky.

Kórejci varia gamjajeon vyrobené iba zo zemiakov a vyprážané v rastlinnom oleji. Ale často sa pridáva cibuľa, huby a mrkva. Hotové jedlo posypeme čili papričkou a sezamom a podávame so zmesou sójovej omáčky a octu.

Švédi robia lokšu zo zemiakov, chleba a múky tzv lefse. Podávame s džemom, arašidovým maslom, vajcami a slaninou.

Draniki s vyprážaním

švajčiarsky vyrásť Líši sa tým, že sa do nej nedáva múka ani vajcia. Ale cibuľa, slanina, syr a jablká môžu slúžiť ako prísady.

Keď Američania varia hashbrowntiež len zriedka pridávajú do zemiakov niečo iné ako soľ a korenie. Zemiaky nastrúhajú nahrubo a pred vyprážaním ich dobre vyžmýkajú. Vďaka tomu budú palacinky chrumkavejšie. Rösti aj hashbrowns sa často vyprážajú na veľkosť celej panvice, a nie ako jednotlivé palacinky.

Ale zápasník so zemiakmi – toto je trochu iný príbeh. Surové ošúpané zemiaky sa postrúhajú, pridá sa múka, opražená masť a cibuľa, korenie, soľ, sóda, všetko sa premieša. Pripravenú hmotu vložíme do hlbokej panvice, zarovnáme, pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry. Bielorusi pripravujú aj zemiakovú babku. Jemne nastrúhané surové zemiaky striedame s vrstvami mäsa, húb alebo zeleniny, upečieme v hlinenom hrnci a podávame so škvarkami a kyslou smotanou.

Pyré celé

Zo zemiakovej kaše sa pripravuje niekoľko obľúbených jedál. Okamžite si povieme, ako ho správne pripraviť. Aby sa zemiaková kaša nevyklopila ako pasta, odporúčame zemiaky namiesto varenia upiecť. Teplé zemiaky ešte treba rozklepať. Môžete ho nastrúhať aj na hrubom strúhadle. Pri miešaní zemiakov s ostatnými surovinami pracujte veľmi rýchlo. Pri dlhom miešaní riskujete, že namiesto zemiakového cesta dostanete cement.

Prípravou správneho pyré si vychutnáte zrazy, zemiakové bobule a… Zoznam je nekonečný.

Zemiaky Saint-Florentin

Zrazy možno naplniť mäsom alebo hubami. A s kyslou smotanou sú jednoducho úžasné. Je to nudné, ale veľmi chutné.

Kartoplyaniki Od zraz sa líšia snáď len tvarom. Sú okrúhle. A vo vnútri je mleté ​​mäso s cibuľou a bylinkami.

Môžeme ponúknuť niečo neobvyklé Schupfnudeln – nemecké halušky. Zo zemiakového cesta sa vytvarujú podlhovasté klobásy a uvaria sa. Podávame s kyslou kapustou.

Krokety Líšia sa tým, že sú obalené v strúhanke alebo múke a vyprážané vo veľkom množstve oleja. Náplň môže byť čokoľvek: syr, huby, mäso, ryby.

Zemiaková vojvodkyňa – originálny spôsob podávania zemiakovej kaše, keď sa pomocou nástavca na pečivo vyskladá do vlnitých pyramíd.

Francúzi majú kastról „Parmentier“pomenovaná po tom istom lekárnikovi, ktorý priniesol do módy zemiaky.

Briti varia pastiersky koláč. Princíp je podobný: mleté ​​mäso a navrch zemiaková deka. Je tu však rozdiel – v Parmentier je cítiť jemný nádych muškátového orieška a jemnú cesnakovú vôňu, pretože cesnak sa vtiera do rajnice. A v anglickom koláči je nakrájaná mrkva, vyprážaná cibuľa a hrášok a niekedy zeler. Všetko je jednoduché a uspokojivé.

Pastiersky koláč s hovädzím mäsom a zeleninou

Zemiakové lifehacky

Nech už sa palacinky, ktoré pripravujete, volajú akokoľvek, dôležité je, aby boli chutné. Zemiaky by mali byť škrobové. Či to chcete vyčistiť alebo nie – rozhodnite sa sami.

Zemiakové šupky dodajú palacinkám sýtu farbu a urobia ich chrumkavejšie. Ak šupku neodstránite, zemiaky dobre vydrhnite kefkou na zeleninu. Už olúpané zemiaky držte vo vode, aby nesčerneli skôr, ako sa vysporiadate so zvyškom.

Ak pridávate cibuľu na palacinky, potierajte zemiaky striedavo s cibuľou a stále miešajte, potom nestmavnú.

Ak máte radi chrumkavé zemiakové placky, musíte nastrúhané zemiaky poriadne vyžmýkať rukami a následne osušiť papierovými utierkami. Ak máte radi mierne lepkavé zemiakové placky, nevyžmýkajte ich.

Nalejte rastlinný olej do panvice a zohrejte panvicu. Cesto po lyžičkách, mierne zarovnajte a vypražte na rozpálenom oleji z oboch strán do zlatista. Osušte na papierovej utierke a ihneď podávajte.

Ak palacinky nemôžete podávať hneď, nechajte ich v rúre vyhriatej na 95 stupňov. Aby zostali chrumkavé, neskladajte ich na seba ani ich nezakrývajte.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #zemiaky #Draniki #zemiakové placky #drachenaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik