Klasická shakshuka

K receptu

Shakshuka je recept z Blízkeho východu, ktorý by sme jednoducho nazvali „miešané vajcia v paradajkovej a zeleninovej omáčke“. Toto však nie je jedlo, kde si za 5 minút opečiete vajíčka na panvici, pridáte k nim zeleninu a korenie. Skutočná klasická shakshuka je pripravená do detailov, vyžaduje si okrem paradajok viac času a veľa zaujímavých ingrediencií. Nie je isté, v ktorej krajine boli vynájdené nezvyčajné miešané vajcia: existuje turecká shakshuka (menemen), židovská, libanonská. Na raňajky sa pripravuje v Tunisku, Alžírsku, Maroku a Egypte. A každé orientálne „vyprážané vajce“ má svoje vlastné vlastnosti. Náš recept je najbežnejšou a najobľúbenejšou verziou shakshuky. A je to neuveriteľne chutné!

zložitosť: ľahko Kalórie: 492,36 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 40 min Použité: 19,05 g/35,77 g/21,87PraženieDusenie, chradnutieArabská kuchyňaVýchodná kuchyňažidovská kuchyňaHlavný chodVegetariánstvo: OvoVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIEkuracie vajcia – 5 ks nakrájané paradajky – 1 ks paprika – 1 ks cibuľa – 2 strúčiky petržlen – 6–8 vetvičiek paradajková pasta – 1 polievková lyžica. l. olivový olej – 2 lyžice. l údená paprika – 2 ČL sušených čili vločiek – 1 ČL soli, čerstvo mleté ​​čierne korenie a olivy na podávanieNa omáčku tahini:tahini (sezamová pasta) – 100 ľadovcovej vody – 100 ml citrónovej šťavy – 1–1,5 lyžice. l. olivový olej – 1 lyžička údená paprika sezamová soľ Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Ako pripraviť shakushuku, povieme vám krok za krokom. Cibuľu a cesnak ošúpeme, nakrájame nadrobno. Odstráňte semená a blany zo sladkej a štipľavej papriky. Sladkú papriku nakrájajte na stredné kocky, nasekajte horúcu papriku.

Krok 2

Rozohrejte panvicu s olivovým olejom a 5 minút opečte cibuľu a cesnak do mäkka. Pridajte papriku a čili, varte, miešajte 5–7 minút. Do panvice pridajte údenú papriku, čili vločky a paradajkový pretlak a za stáleho miešania opekajte 2 minúty.

Krok 3

Potom pridajte nakrájané paradajky, priveďte do varu a varte na miernom ohni 20-25 minút, hmota by mala zhustnúť. Soľ a korenie podľa chuti.

Krok 4

Kým sa pripravuje základ shakshuky, pripravte si omáčku tahini. Sezamovú pastu dáme do misky a za stáleho miešania metličkou postupne prilievame 100 ml ľadovej vody. Pridajte citrónovú šťavu a soľ podľa chuti. Ozdobte sezamom a paprikou, pokvapkajte olivovým olejom.

Krok 5

V paradajkovej zmesi na panvici urobte priehlbiny. Rozbite do nich vajíčka. Varte na miernom ohni, kým bielka nestuhnú.

Krok 6

Nasekajte petržlenovú vňať a posypte shakshukou. Rozmiešané vajíčka môžete pokvapkať olivovým olejom. Podávame s tahini omáčkou, olivami a teplým pita chlebom.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Miešané vajcia shakshuka na panvici môžu byť varené nielen s paradajkami. Niekedy sa do jedla pridávajú klobásy, huby alebo vyprážané baklažány, čo mu dodáva ďalšiu jasnú, bohatú chuť a nutričnú hodnotu.

UŽITOČNÉ RADY

Klasická shakshuka je pomerne pikantné jedlo. Množstvo čili papričky si teda môžete upraviť podľa chuti. Ak sa nebojíte výraznej „pálivosti“ miešaných vajíčok, potom semená z struku feferónky nie je potrebné odstraňovať.

MIMOchodom

Na 100 g: bielkoviny 6,47 g (8,09 % denná hodnota) • tuky 11,85 g (13,17 %) • sacharidy 5,96 g (3,55 %) • kcal 153,92 (8,55 %) • sodík 271,84 mg (18,75 %) • cukor celkom 2,62 g 5,24 %) • EFA 1,34 g (6,70 %) • vláknina 1,68 g (5,60 %)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik