Nakladaná kapusta na zimu
K receptu
Nakladanú kapustu si môžete pripraviť na zimu ako alternatívu k tradičnej kyslej kapuste, ak vás tá posledná omrzela. Alebo keď chcete vyskúšať niečo nové! Pri nakladaní kapusty nie sú žiadne ťažkosti, takže túto úlohu môžete prevziať s dôverou a odhodlaním. Ktorý z nich mám použiť? Dôrazne odporúčame vybrať si odrody kapusty, ktoré sa používajú na morenie – sú chrumkavejšie a šťavnatejšie. A nebojte sa to s cesnakom preháňať: nie je zodpovedný ani tak za pikantnosť, ako za vôňu. Otestujte si náš recept v praxi a presvedčte sa, že predjedlo, ako je táto pikantná nakladaná kapusta, môžete podávať nielen na všedný stôl, ale aj na sviatočný.
zložitosť: priemer Porcie: 10 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 24 hodínMorenieVečeraVečeraPrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍbiela kapusta – 2,5 kg cesnak – 1 hlavička klinčekov – 1 ČL bobkový list – 6 ks čierneho korenia – 1 ČL nové korenie – 1 ČL rastlinného oleja – 2 ČL. l pitná voda – 1,5 l nejodizovaná soľ – 70 g cukor – 70 g stolový ocot – 4 polievkové lyžice. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte kapustu na morenie. Odstráňte vrchné listy z hlávky kapusty (alebo hlávky kapusty, ak sú malé). Nakrájajte na polovicu alebo štvrtiny a odstráňte jadro. Kapustu nakrájame na nie veľmi tenké pásiky.
Krok 2
Na nakladanú kapustu ošúpeme vrchnú šupku hlávky cesnaku. Rozdeľte na klinčeky. Každý ošúpeme a rozrežeme pozdĺžne na štyri časti. Ak je cesnak malý, nakrájajte ho na polovice.
Krok 3
Kapustu a cesnak umiestnite do hlbokej nádoby (smaltovaná panvica alebo umývadlo). Pridajte klinčeky, bobkový list, čierne korenie a nové korenie. Nalejte rastlinný olej.
Krok 4
Pripravte si marinádu na kapustu. Nalejte pitnú vodu do samostatnej panvice. Pridajte soľ, cukor a priveďte do varu na silnom ohni. Odstráňte z tepla a nalejte do octu. Miešajte.
Krok 5
Kapustu a cesnak v miske alebo hrnci zalejeme horúcou marinádou. Nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Prikryte čistou utierkou a nechajte deň pôsobiť.
Krok 6
Hotovú nakladanú kapustu vložte do suchých sterilizovaných pohárov. Zakryte plastovými viečkami (netesniť!). Uchovávajte v chladničke.
UŽITOČNÉ RADY
Chcete, aby nakladaná kapusta vyzerala na stole obzvlášť pôsobivo? „Zafarbite“ ju malou repou nasekanou na hrubom strúhadle (pred naliatím marinády zmiešajte s kapustou a cesnakom).
MIMOchodom
Malé množstvo rascových semienok (asi polievková lyžica na uvedené množstvo ingrediencií) dodá nakladanej kapuste originálny, osviežujúci tón. Pridajte ho súčasne s klinčekmi, korením a bobkovým listom.