K receptu Náročnosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 1 hodina 30 minútšpanielska kuchyňapolievkaVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE6 veľkých, veľmi zrelých paradajok 1 červená paprika 350 g jahôd 1 veľký kúsok bieleho chleba 1 pohár paradajkovej šťavy 2 polievkové lyžice. l. balzamikový ocot 2 lyžice. l. extra panenský olivový olej kôra z polovice citróna niekoľko vetvičiek tymiánu a bazalkového cukru soľ a čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na paradajkách urobte rez v tvare kríža a spustite na 30 sekúnd. do vriacej vody, opláchneme studenou vodou, zbavíme šupky a nakrájame na kocky. Odstráňte stopky z jahôd. Papriku zbavíme stopky a semien a dužinu nakrájame na kocky. Z chleba odrežte kôrku a dužinu namočte do vody.
Krok 2
Paradajky s paradajkovou šťavou, vytlačený chlieb, papriky a jahody vložíme do mixéra, pridáme soľ, korenie a cukor podľa chuti, balzamikový ocot, olej a pár lístkov bazalky. Rozdrvte na pyré.
Krok 3
Do gazpaca pridajte pár kociek ľadu a trochu nasekaného tymiánu. Opäť rýchlo šľahajte. Odložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu.
Krok 4
Studené gazpacho položte na taniere alebo nalejte do pohárov, ozdobte citrónovou kôrou, plátkami jahôd a paradajok.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Gazpacho, slávne španielske jedlo pôvodom z Andalúzie, možno svojím účelom prirovnať k ruskej okroshke. Naozaj, v letných horúčavách, keď nechcete nič iné ako studené jedlo, je ľahká zeleninová polievka to najlepšie, čo môže byť na stole! Gazpacho sa zvyčajne vyrába z paradajok a papriky, ale predtým, ako tieto dorazili z Nového sveta, bolo vyrobené zo zvyškov chleba, studenej vody, olivového oleja, cesnaku, soli a octu. Ukázalo sa, že je to také „väzenie“, chutné, výživné a čo je najdôležitejšie, lenivé. Vynaliezaví Španieli si ho často spestrili pridaním mletých mandlí, zrelého hrozna a niektorých ďalších druhov ovocia. A až neskôr, keď sa vďaka Kolumbovi objavili paradajky v Európe, stalo sa gazpacho takým, ako ho poznáme. Avšak „dokonalosť neexistuje žiadny limit“ – koniec koncov, tento druh polievky sa dá pripraviť z akýchkoľvek prísad, hlavná vec je, že sa vám kombinácia páči!
MIMOchodom
Ako prílohu k tejto polievke môžete podávať krutóny, tyčinky a dokonca aj klasickú bruschettu (pod opečeným chlebom s olivovým olejom) s nadrobno nakrájanými zrelými paradajkami, bazalkou, soľou, korením, pokvapkané olivovým olejom.