Polievka z kyslej kapusty: 10 najlepších receptov s hruďou, šampiňónmi, vňaťou a inými prísadami

Polievka z kyslej kapusty: 10 najlepších receptov s hruďou, šampiňónmi, vňaťou a inými prísadami

Polievka z kyslej kapusty: 10 najlepších receptov s hruďou, šampiňónmi, vňaťou a inými prísadami

Akú kapustnicu máte radi: čerstvú kapustnicu alebo kyslú kapustu? Mnoho ľudí uprednostňuje druhú možnosť pre svoju bohatú chuť a charakteristickú vôňu. Ak o kyslej kapustnici viete málo alebo vôbec nič, sme pripravení podeliť sa o zaujímavé informácie o nich a samozrejme aj o recepty.

Polievka z kyslej kapusty: 10 najlepších receptov s hruďou, šampiňónmi, vňaťou a inými prísadami

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Aké druhy kapustovej polievky existujú?
  • Čo je to polievka z kyslej kapusty
  • Recepty
  • Kapustová polievka z kyslej kapusty
  • Kapustová polievka s bravčovým mäsom
  • Polievka z kyslej kapusty s prsiami
  • Kapustová polievka s kuracím mäsom
  • Kapustová polievka s duseným mäsom
  • Pôstna kapustnica z kyslej kapusty s hubami
  • Denne stará ruská kapustová polievka
  • Shchi „Petrovskie“ s kyslou kapustou
  • Kapustová polievka s vôňou
  • Kapustnica s hovädzím jazykom

Aké druhy kapustovej polievky existujú?

Táto polievka sa začala pripravovať v Rusku okolo 11. – 12. storočia. Existuje niekoľko verzií o pôvode názvu „kapustová polievka“. Niektorí filológovia ho spájajú so staroslovanským „s’to“ („jedlo“), iní so „s’ti“ (tekutý prívarok), iní ho označujú za slovo „šťavel“, keďže bol vždy súčasťou jedla.

Tak či onak, kapustová polievka sa stala jedným z najobľúbenejších ruských jedál. Okrem toho sa v rôznych regiónoch pripravovali po svojom, ale vždy vo veľkých liatinových hrncoch a v peci, kde sa polievka skôr dusila ako varila, presýtená chuťami a vôňami ingrediencií. Do kapustnice patrili korienky (mrkva, petržlen), mäso, pikantná zálievka (cibuľa, kôpor, cibuľa), kyslá zálievka (nálev, kyslé mlieko) a samozrejme kapusta, čerstvá alebo nakladaná.

Čo je to polievka z kyslej kapusty

Skôr než však prejdeme k receptom, ktoré sme avizovali na začiatku článku, preleťme sa v krátkosti strojom času spred piatich storočí a spýtajme sa prvého človeka, ktorého stretneme, čo je to kyslá kapusta. Odpoveď vás veľmi prekvapí! Gogoľ napríklad vo svojom románe „Mŕtve duše“ píše, že Čičikov zakončil deň studeným teľacím mäsom a… fľašou kyslej kapusty. Nie je tu žiadna chyba ani preklep: kedysi sa tak volal nápoj blízky kvasu. Takže neskôr sa kyslá kapustová polievka začala pridávať do polievky so zeleninou a mäsom a potom sa názov preniesol na samotné jedlo. Nápoj časom zmizol, ale kapustová polievka zostala, získala veľa odrôd a stala sa základným jedlom pre ruských ľudí.

Polievka z kyslej kapusty sa často varila vo vode s prídavkom hovädzieho mäsa alebo masti. V lete sa dochucovali korienkami a bylinkami, v zime pridávali za hrsť obilnín. Kapustnica sa jedla na raňajky a večeru, v pôstne a pôstne dni. Každodenná kapustnica bola mimoriadne populárna (recept nájdete nižšie): sú dobré, pretože čím častejšie ich prihrievate, tým sú chutnejšie. V severných oblastiach Ruska bola takáto polievka aj mrazená! A bolo to pohodlné: v prípade potreby sa kúsok odlomil z bloku „ľadu“, zohrial sa v rúre a získal sa veľmi chutný a uspokojivý prvý chod.

Recepty

Kapustová polievka z kyslej kapusty

Kapustová polievka z kyslej kapusty je špeciálna polievka určená na zasýtenie a zahriatie. Jednoducho povedané, toto prvé jedlo sa zdá byť špeciálne vytvorené pre chladné obdobie! Kyslá kapusta dodá pokrmu úžasnú kyslosť, ktorú nikdy nedosiahnete v polievke s čerstvou kapustou, bez ohľadu na to, koľko paradajok alebo paradajkového pretlaku pridáte.

Kapustová polievka z kyslej kapusty
Kapustová polievka z kyslej kapusty

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • 500 g hovädzieho mäsa s kosťou
  • 0,5 kg kyslej kapusty
  • 4 zemiaky
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 malé cibule
  • 50 g zeleru (koreňového)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 5 vetvičiek petržlenu
  • 5 vetvičiek kôpru
  • 2 polievkové lyžice. l. paradajkový pretlak
  • 2 polievkové lyžice. l. maslo
  • 1 polievková lyžica. l. múky
  • 1 kus bobkový list
  • 1 polievková lyžica. l. rastlinný olej
  • štipka rasce a kôprových semien
  • 4–5 hrášok nového korenia
  • soľ podľa chuti

1. Vývar na kapustnicu pripravíme z kyslej kapusty. Mäso vložíme do hrnca s 2 litrami studenej vody a na prudkom ohni privedieme do varu. Ošúpte koreň zeleru, 1 cibuľu a 1 mrkvu. Stíšte teplo. Odstráňte penu z vývaru, pridajte zeleninu, varte 1 hodinu 30 minút.

2. Kyslú kapustu pretlačíme. V hrnci zohrejte polovicu masla, pridajte kapustu spolu s 1 polievkovou lyžicou. l. paradajkový pretlak, posypeme rascou a prikryté dusíme 30 minút.

3. Zvyšnú cibuľu a mrkvu na kapustovú polievku nakrájame nadrobno. Na panvici zohrejte rastlinný olej, pridajte zeleninu, posypte čiernym korením a kôprom a smažte 7 minút. Pridajte zvyšnú paradajkovú pastu, varte 4 minúty. Odstráňte z tepla.

4. Zemiaky na kapustnicu nakrájame na kocky. Nakrájajte zeleň. Nakrájajte cesnak. Mäso nakrájame na malé kúsky. Vývar precedíme do čistého hrnca a privedieme do varu.

5. Zvyšné maslo zohrejte na panvici a za občasného miešania opražte múku do zlatista, 3 minúty. Do vývaru pridáme nakrájané mäso a zemiaky a varíme 10 minút. Pridáme cibuľovo-mrkvový dresing, udusenú kapustu, opraženú múku, cesnak, bobkový list a korenie. Opäť priveďte do varu a varte 6 minút. V prípade potreby polievku z kyslej kapusty podľa chuti dosolíme. Pridajte zeleninu a zahrievajte 2 minúty. Odstráňte z tepla, prikryte a nechajte lúhovať 30 minút.

Mimochodom

Ak chcete, do polievky z kyslej kapusty nemôžete pridať múku, ale vedzte, že toto prvé jedlo je ešte hustejšie a sýtejšie.

Poznámka pre hostiteľku

Aby vývar na kapustovú polievku nadobudol krásnu zlatistú farbu, pridajte neolúpanú cibuľu prekrojenú na polovice a upečenú na suchej panvici.

Kapustová polievka s bravčovým mäsom

Kapustnicu pripravuje každá gazdinka po svojom. Mnoho ľudí ich radšej varí nie v hovädzom vývare, ale v bravčovom vývare. Denná kapustová polievka sa považuje za najchutnejšiu: čím dlhšie je infúzia, tým je chutnejšia.

Kapustová polievka s bravčovým mäsom
Kapustová polievka s bravčovým mäsom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 2 mrkvy
  • 2 kusy cibule
  • 50 g koreňa zeleru
  • 500 g tučného bravčového mäsa s kosťou
  • 3 zemiaky
  • 3 repy
  • 400 g kyslej kapusty
  • 50 g zelenej cibule
  • 1 bobkový list
  • rastlinný olej
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Jednu mrkvu, cibuľu a zeler nakrájame nahrubo a opečieme na suchej panvici (3 minúty).

2. Bravčové mäso zalejeme 2 litrami studenej vody a privedieme do varu, zbavíme peny. Pridajte soľ, korenie, vyprážanú zeleninu a bobkový list. Varte prikryté na miernom ohni 1 hodinu Presuňte mäso do misy a nechajte, kým nebude pripravené na použitie. Vývar precedíme do čistého hrnca a opäť privedieme k varu.

3. Zvyšnú cibuľu a mrkvu ošúpeme a nakrájame na pásiky. Smažte 4 minúty. Pridajte do vývaru. Zemiaky a repu nakrájame na pásiky. Pridajte do polievky ihneď po cibuli a mrkve. Varte 10 minút.

4. Kyslú kapustu pretlačíme, orestujeme na malom množstve rastlinného oleja (5 minút) a pridáme do polievky. Varte ďalších 10 minút. Nechajte prikryté 10 minút. Podávame so zelenou cibuľkou.

Mimochodom

Na prípravu kapustovej polievky sa hodia bravčové rebrá a kolienka: urobia vývar veľmi bohatým, čo je v tomto prípade nevyhnutné.

Poznámka pre hostiteľku

Ak je kyslá kapusta veľmi kyslá, podlejeme ju studenou vodou a necháme 1-2 hodiny odstáť, potom vytlačíme a použijeme podľa receptu.

Polievka z kyslej kapusty s prsiami

Polievka z kyslej kapusty s prsiami
Polievka z kyslej kapusty s prsiami

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 1 kg bravčového bôčika na rebrách
  • 8 zemiakov
  • 2 cibule
  • 40 g kôpru
  • 20 g zelenej cibule
  • 1 polievková lyžica. l. olivový olej
  • 4 kusy čierneho korenia
  • 4 hrášok z nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

1. Odrežte prebytočný tuk z hrude. V širokom a hrubom hrnci zohrejte olivový olej a prsia opečte zo všetkých strán, kým sa tuk trochu neroztopí.

2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridajte na panvicu a varte na strednom ohni do mäkka, 5 až 7 minút. Pridáme kapustu spolu s nálevom, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni za občasného miešania dusíme 1,5 hodiny. Zalejeme 3 litrami horúcej vody, privedieme do varu a kapustovú polievku varíme ešte 1 hodinu.

3. Zemiaky ošúpeme a v celku pridáme do kapustnice. Pridajte čierne a nové korenie a bobkový list. Varte, kým zemiaky nezmäknú, 30-40 minút.

4. Kôpor nasekáme nadrobno a zelenú cibuľku nakrájame na tenké plátky. Zemiaky vyberte z panvice a posypte polovicou kôpru. Pridajte zvyšný kôpor do kapustovej polievky a premiešajte.

5. Odstráňte hrudník a nakrájajte pozdĺž rebier na porcie. Nalejte kapustovú polievku do misiek, pridajte hruď a zelenú cibuľu. Zemiaky podávajte oddelene. Môže sa pridať na tanier s kapustovou polievkou a nalámať na kúsky alebo jesť ako prílohu.

Mimochodom

Polievka z kyslej kapusty je výborným zimným jedlom. Na taniere k nim určite pridajte kyslú smotanu a podávajte s dobrým čiernym chlebom.

Poznámka pre hostiteľku

Kapustnica bude chutnejšia, ak do panvice pridáte pár sušených hríbov.

Kapustová polievka s kuracím mäsom

Kapustovú polievku s kuracím mäsom môžeme ihneď uvariť vo veľkom hrnci. To šetrí nielen čas a produkty. To je tiež vec chuti: napríklad na vývar potrebujete mäso s kosťou: bez neho nebude vývar rovnaký. Náš recept vyžaduje celé kura, je nepravdepodobné, že ho bude možné zabaliť do litrovej panvice.

Kapustová polievka s kuracím mäsom
Kapustová polievka s kuracím mäsom

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • 1,5 kg kuracieho mäsa
  • 600 g kyslej kapusty
  • 2 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 2 cibule
  • 3 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
  • 4 vetvičky petržlenu
  • 10 zrniek čierneho korenia
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

1. Kuracie mäso vložte do veľkého hrnca, pridajte 2,5 litra studenej vody a na prudkom ohni priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum a odstráňte penu. Ošúpte cibuľu a mrkvu. Do vývaru pridáme 1 cibuľu, 1 mrkvu a korenie, osolíme. Vývar varíme 1,5 hodiny cez sitko do hrnca. Odstráňte cibuľu a mrkvu, už nebudú potrebné.

2. Uvarené kura zbavíme kože a kostí, mäso rozoberieme na malé kúsky a odložíme bokom. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno.

3. Druhú cibuľu nakrájame na malé kocky. Zvyšnú mrkvu nakrájame nadrobno. Nakrájajte kyslú kapustu. V hlbokej panvici zohrejte rastlinný olej a smažte cibuľu 3 minúty. Pridajte mrkvu, varte ďalšie 3 minúty. Kapustu rozložíme, zalejeme 100 ml kuracieho vývaru a prikryté dusíme na miernom ohni 40 minút.

4. Zemiaky nakrájame na kocky. Vývar privedieme do varu a pridáme zemiaky. Varte na strednom ohni 15 minút.

5. Kapustu preložíme do hrnca s vývarom, pridáme kuracie mäso a nadrobno nasekané bylinky, časť si odložíme na servírovanie a kapustnicu varíme na miernom ohni ďalších 15 minút. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.

Mimochodom

K takejto kapustnici je najlepšie kúpiť polievkové kura, rustikálne, nevzhľadného vzhľadu. Je to ona, ktorá poskytne lahodný bohatý vývar.

Poznámka pre hostiteľku

Ak plánujete kapustnicu zamraziť, nepridávajte do nej zemiaky, ale uvarte ich vcelku a podávajte samostatne.

Kapustová polievka s duseným mäsom

Kapustnica z kyslej kapusty s duseným mäsom môže pokojne konkurovať tým klasickým, ktoré sa pripravujú v tuhom vývare. Úprimne povedané: ak použijete skutočne kvalitné mäsové konzervy, chuť pokrmu bude veľmi bohatá! Je tiež dôležité, aby takáto kapustová polievka bola pripravená len za hodinu, teda trikrát rýchlejšie ako zvyčajne.

Kapustová polievka z kyslej kapusty
Kapustová polievka z kyslej kapusty

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 200 g mrkvy
  • 300 g cibule
  • 300 g zemiakov
  • 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
  • 2,5 litra pitnej vody
  • 2 polievkové lyžice. l. paradajkový pretlak
  • 2 bobkové listy
  • 4 kusy čierneho korenia
  • 500 g hovädzieho duseného mäsa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky petržlenu
  • čerstvo namletá čierna…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik