Ruddy palacinky pre celú rodinu: s ovocím, džemom a dokonca aj tekvicou
Kto je tu taký červený? Kto je tu taký sladký? Áno, toto sú ranné palacinky! Máme sa od nich veľa čo učiť – je skvelé byť rýchly, ale dôkladný, jemný, ale chrumkavý.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Palacinky s ovocím a slaným karamelom
- Palacinky s tekutým Kyjevským džemom
- Latkes, hash browns
- Ovsené palacinky so smotanou a brusnicovou omáčkou
- Jemné palacinky s kefírom
- Tekvicové palacinky s bylinkovou omáčkou
Palacinky s ovocím a slaným karamelom
Slaný karamel alebo karamelová omáčka je skvelým doplnkom akéhokoľvek pečiva, vrátane palaciniek a palaciniek.
Palacinky s ovocím a slaným karamelom
6 porcií, príprava: 45 min. Čo potrebujete:
- hruška – 2 ks.
- prezretý banán – 1 ks.
- vajcia – 2 ks.
- jogurt – 250 g
- múka – 200 g múky
- cukor – 100 g
- vanilkový cukor
- prášok do pečiva – 1,5 lyžičky.
- rozpustené maslo
Na slaný karamel:
- cukor – 300 g
- tekutý med – 150 g
- tučná smotana – 75 ml
- mlieko – 50 ml
- solené maslo – 25 g
- „soľné kvety“ – 2,5 g
Čo robiť: 1. Na slaný karamel zmiešajte v hlbokom hrnci cukor, glukózu a 40 ml vody, priveďte do varu a varte, kým sa nevytvorí zlatý karamel. Mlieko a smotanu zohrejeme, opatrne (strieka!) pridáme ku karamelu, vareškou vymiešame dohladka, pridáme maslo a soľ. V pohode. 2. Hrušky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Banán roztlačte na kašu. 3. V miske metličkou vyšľaháme vajíčka, pridáme jogurt, cukor, vanilkový cukor a vymiešame dohladka. Pridáme múku s práškom do pečiva, zmes necháme 15–20 minút odstáť, potom pridáme ovocie a za stáleho miešania pridáme 2–3 polievkové lyžice. l. ghee. 4. Rozohrejte nepriľnavú panvicu a zľahka ju vymažte olejom. Pomocou malej naberačky opatrne nalejte cesto do panvice a vytvorte okrúhle placky. Akonáhle sa na opačnej strane začnú vytvárať bublinky, palacinky vyklopte.
Palacinky s tekutým Kyjevským džemom
Pri príprave týchto palaciniek môžete namiesto kyslej smotany použiť zmes tvarohu a mlieka zmiešanú v mixéri.
Palacinky s tekutým Kyjevským džemom
6 porcií, príprava: 45 minút. Čo potrebujete:
- múka – 350 g
- kyslá smotana 15% tuku – 500 ml
- veľké vajcia – 2 ks.
- cukor – 2 lyžice. l.
- prášok do pečiva alebo sóda – 0,5 lyžičky.
- soľ – 1 lyžička.
- olej na vyprážanie
Na džem:
- cukor – 400 g
- citróny s tenkou šupkou – 2 ks.
- zelené jablká – 6 ks.
- hrozienka – 100 – 150 g
- kandizované ovocie – 100 g
- farba kardamóm, škorica, muškátový oriešok
Čo robiť: 1. Pri príprave džemu dôkladne umyte jablká a citróny kefou. Citróny nakrájajte pozdĺžne na štvrtiny, vyrežte vnútornú bielu časť a citróny priečne nakrájajte na tenké plátky. 2. Vložte citróny do misy na prípravu džemu alebo do širokého hrnca s hrubým dnom, posypte cukrom a položte na mierny oheň. Keď sa cukor roztopí, pridajte korenie a varte 10-15 minút. Jablká a kandizované ovocie nakrájajte na kocky so stranou 1 cm (nemusíte ich šúpať). Do džemu pridajte jablká, hrozienka a kandizované ovocie, varte za stáleho miešania 15–20 minút. Tento džem môžeme podávať teplý aj studený. 3. Na palacinky zohrejte všetky ingrediencie na izbovú teplotu. Vo veľkej mise vyšľaháme vajcia s cukrom do nadýchanej hmoty. Bez zastavenia šľahania nalejte kyslú smotanu. V samostatnej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a soľou. 4. Múčnu zmes vlejeme do vaječnej zmesi a dôkladne premiešame. Misku prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste 30-40 minút. Liatinovú alebo inú panvicu s hrubým dnom rozpálime na veľmi horúcu, namastíme olejom a po lyžičkách bez miešania vylievame cesto. Palacinky pečieme na strednom ohni a vložíme do hrnca s pokrievkou. Podávajte horúce.
Latkes, zemiakové placky
Pri príprave latkes môžete namiesto kyslej smotany použiť hustú smotanu.
Latkes, zemiakové placky
4 – 6 porcií, príprava: 55 min. Čo potrebujete:
- zemiaky – 1 kg
- tučná kyslá smotana – 80 ml
- múka – 80 g
- soľ
- olej alebo tuk na vyprážanie
- kaviár a kyslá smotana na servírovanie
Čo robiť: 1. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strednom strúhadle. Vložíme do cedníka umiestneného v miske a necháme 30 minút odkvapkať. Stlačte. 2. Predhrejte rúru na 100°C. Z misky, kde zemiaky stiekli, sceďte šťavu – na dne je škrob. Pridajte tento škrob späť k zemiakom spolu s múkou a soľou. 3. Pridáme kyslú smotanu a dôkladne premiešame. Smažte malé palacinky na vysokej teplote po dobu 1,5 minúty na každej strane. 4. Hotové palacinky poukladáme na plech. Keď sú všetky latkes vyprážané, vložte panvicu do predhriatej rúry na 7-10 minút. Podávajte horúce so zmesou kyslej smotany a kaviáru.
Ovsené palacinky so smotanou a brusnicovou omáčkou
Ak chcete diétnejšiu a nízkokalorickú verziu palaciniek, nahraďte smotanu kefírom.
Ovsené palacinky so smotanou a brusnicovou omáčkou
4–6 porcií, príprava: 40 min. Čo potrebujete:
- ovsené vločky, ktoré nevyžadujú varenie – 300 g
- tučná smotana – 250 ml
- vajcia – 3 ks.
- hnedý cukor – 2 lyžice. l.
- prášok do pečiva a soľ – každý po 0,5 lyžičky.
- rozpustené maslo
Na omáčku:
- Brusnice – 200 g
- stredné jablko
- cukor – 100 g
- citrónová šťava – 2 lyžičky.
- škorica – 0,3 lyžičky.
Čo robiť: 1. Ovsené vločky zalejeme smotanou. Pridajte vajcia rozšľahané so soľou a cukrom, dôkladne premiešajte, nechajte 20 minút. 2. Na omáčku ošúpeme jablko, nakrájame na malé kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou. Nalejte cukor do panvice, nalejte pár polievkových lyžíc vody a roztopte. Pridajte brusnice a jablká, priveďte do varu, povarte 2-3 minúty. Dochutíme škoricou. 3. Pred pečením do cesta pridáme prášok do pečiva a premiešame. Panvicu rozohrejeme, vymastíme olejom a pečieme tenké palacinky z oboch strán do zlatista. 4. Hotové palacinky vložíme do misky s pokrievkou, aby zostali horúce a mäkké. Podávame s brusnicovou omáčkou.
Jemné palacinky s kefírom
Kefírové palacinky sú klasickou možnosťou výroby tohto pečiva. Ak budete postupovať podľa technológie, palacinky budú jednoducho vzdušné.
Jemné palacinky s kefírom
6 porcií, príprava: 35 min. Čo potrebujete:
- kefír – 500 ml
- vajcia – 3 ks.
- múka – 250 g
- krupica – 120 g
- cukor – 2 lyžice. l.
- rastlinný olej – 3 lyžice. l.
- sóda – 0,3 lyžičky.
- soľ – 1 lyžička.
- ghee na vyprážanie
Čo robiť: 1. Vajcia rozbijeme do žiaruvzdornej misky, pridáme soľ a cukor a vyšľaháme do hladka. 2. Nalejte kefír a prešľahajte. Bez zastavenia šľahania postupne pridávame múku a krupicu. Cesto by malo byť bez hrudiek. 3. 150 ml pitnej vody priveďte do varu. Pridáme sódu bikarbónu, premiešame a horúcu zmes vlejeme do cesta. Dôkladne premiešame. Pridajte olej a znova premiešajte. 4. Liatinovu panvicu rozohrejte a jemne ju namažte olejom. Na prudkom ohni pečieme tenké palacinky. Hotové palacinky vložte do misky alebo panvice s pokrievkou. Podávajte horúce.
Tekvicové palacinky s bylinkovou omáčkou
V tomto recepte môžete tekvicu nahradiť zelerom alebo sladkými zemiakmi.
Tekvicové palacinky s bylinkovou omáčkou
4–6 porcií, príprava: 40 minút Čo potrebujete:
- tekvica – 600 g
- stredná žiarovka
- 2-3 strúčiky cesnaku
- zemiakový škrob – 2 lyžice. l.
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- rastlinný olej
Na omáčku:
- veľký zväzok zmiešanej zeleniny (zelená cibuľa, petržlen, bazalka)
- šťava a kôra z polovice citróna
- olivový olej
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Čo robiť: 1. Na omáčku jemne nakrájajte zeleninu. Zeleninu vložte do pohára ponorného mixéra, pridajte soľ, citrónovú šťavu, kôru a pár polievkových lyžíc vody. Vyšľahajte na hladkú pastu. Počas šľahania prilievame toľko oleja, aby vznikla hustá omáčka. Okorente to. 2. Na palacinky ošúpeme cibuľu a nakrájame ju veľmi jemne. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a cibuľku opražíme 5 minút. Odstráňte z tepla. 3. Tekvicu ošúpeme od šupky a jadierok, dužinu nastrúhame na hrubom strúhadle, zmiešame s cibuľou. Soľ, korenie, pridajte škrob a dôkladne premiešajte. 4. Vo veľkej panvici s hrubým dnom zohrejte olej. Zeleninové cesto položte veľkou lyžicou v určitej vzdialenosti od seba a smažte palacinky na strednom ohni do zlatista na oboch stranách. 5. Hotové palacinky vložte do misy alebo panvice s pokrievkou. Podávame horúce s bylinkovou omáčkou.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #palacinky #zemiakove placky #latkes #kefirove palacinky #palacinkySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach