Ako smažiť banány rôznymi spôsobmi: v cestíčku, v karameli, v ceste, v pita chlebe

Ako smažiť banány rôznymi spôsobmi: v cestíčku, v karameli, v ceste, v pita chlebe

Ako smažiť banány rôznymi spôsobmi: v cestíčku, v karameli, v ceste, v pita chlebe

Prvýkrát sa to stalo nečakane. Dcéra sa pozrela na trs banánov a povedala: „Opražíme banány, je to vynikajúce, už som to skúšala. Vyprážali sme to a ukázalo sa to naozaj dobre! Zdieľame tajomstvá a recepty.

Ako smažiť banány rôznymi spôsobmi, v cestíčku, karameli, ceste, pita chlebe

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako smažiť banány
  • Banány v cestíčku na panvici
  • Banánový koláč na panvici
  • Banány v karameli na panvici
  • Palacinky s banánmi na panvici
  • Banán v pita chlebe na panvici
  • Banán v ceste

Skúšali sme smažiť banány – nezrelé aj prezreté, varili sme s nimi všelijaké jedlá a samozrejme pečené dobroty. Teraz môžem s istotou povedať: vyprážané banány sa stali jedným z našich obľúbených dezertov. Banány sú lacné ovocie, preto ich kupujeme väčšinou celé. Ale nestihneme zjesť všetko, kým sú husté a nie prezreté. Len za deň alebo dva sú plody príliš mäkké a príliš sladké. A to, čo je nevýhodou pre čerstvé ovocie, sa pri nízkokalorických dezertoch mení na výhodu. Na výrobu domácich banánových pochúťok bez väčších problémov budeme potrebovať rovnaké lacné a dostupné produkty.

Čo sa stane s banánmi pri vyprážaní? Karamelizujú! Výsledkom sú plátky s chrumkavou kôrkou zvonku a jemným banánovým krémom vo vnútri. Toto zvládnu uvariť aj deti, aj keď aj tu sú isté tajomstvá.

Začnime tým najjednoduchším.

Ako smažiť banány

Na palacinkové cesto treba banány roztlačiť na kašu.
Na palacinkové cesto treba banány roztlačiť na kašu.

Banány môžu byť varené v akomkoľvek štádiu zrelosti – od zelenej po žltú a dokonca aj s už sčernenou šupkou. V každom štádiu zrelosti chutia banány inak.

Najjednoduchšie je opražiť zrelé banány na panvici s maslom. Ešte horúce posypeme zmesou cukru a škorice priamo z panvice. Už chutné! Môžete ho podávať ako samostatný dezert s rannou kašou (ovsená kaša, ryža), s tenkými mliečnymi palacinkami, zmrzlinou alebo omeletou. Verte či nie, vyprážané banány sa hodia k mäsu, hydine a morským plodom. Vlastne to isté ako ananás.

Bežný biely cukor je možné nahradiť medom alebo javorovým sirupom, ktorý len dodá jas chuti vyprážaného banánu. Perfektnou prílohou k vyprážaným banánom je čokoládová omáčka!

Poradenstvo. Ak máte banány uložené v chladničke, budú sa vám šúpať ťažšie. Banány stačí namočiť na pár minút do horúcej vody a šupky sa budú odlupovať oveľa ľahšie.

Do dezertov sa najlepšie hodia prezreté banány, tie, ktorých šupka je už pokrytá hnedými pehami. V opačnom prípade nemusíte získať požadované potešenie: chuť bude škrobová, skôr ako zemiaky.

Banány opečené na panvici však nemusia byť sladké. Odporúčam ich opražiť na slano ako predjedlo alebo prílohu k vyprážanej rybe, gulášu alebo ryži. Preto potrebujete banány, ktoré nie sú prezreté, strednej hustoty, s už zažltnutou šupkou, ale so stále zelenými špičkami. Ošúpeme, nakrájame na plátky a posolíme. Smažte v rastlinnom oleji do zlatista.

Banány v cestíčku na panvici

Niečo, čo je zvonka chrumkavé a vo vnútri zostáva jemné, vyvoláva gastronomický pôžitok u každého, malého aj veľkého. Hneď si spomeniem na čínsky dezert podávaný v reštauráciách – jablká v karamelovej kruste. Vyrobiť si to doma je problém. Ale vyprážané banány s chrumkavou kôrkou sú celkom možné.

Jedným zo spôsobov, ako urobiť chrumkavé vyprážané banány, je vyprážať ich v cestíčku na panvici.

Cesto z pšeničnej múky, kukuričného škrobu, vaječného bielka a vody je najjednoduchšia možnosť. Aby bola kôrka chrumkavejšia, môžete časť pšeničnej múky nahradiť ryžovou múkou a pridať prášok do pečiva na zjemnenie. Potom bude cesto zaručene jemné a chrumkavé – presne to, čo sa v dezertoch cení.

Existuje obzvlášť lahodná verzia banánov v cestíčku na panvici. Tieto kúsky banánov so zlatistou kôrkou vrelo odporúčam podávať so zmrzlinou alebo mäkkou piškótou. A ak pridáte trochu likéru Grand Marnier alebo Cointreau, získate nielen dezert, ale aj vynikajúcu, jemnú pochúťku.

Banány v cestíčku na panvici
Banány v cestíčku na panvici

Na varenie banánov v cestíčku na panvici potrebujete:

  • 150 g prémiovej pšeničnej múky
  • 250 g ryžovej múky
  • 100 g cukru
  • 1/2 lyžičky. soľ
  • 375 ml mlieka
  • 50 ml likéru Grand Marnier
  • 1/4 lyžičky. sóda bikarbóna
  • vanilkový cukor
  • 500 ml rastlinného oleja bez zápachu na vyprážanie
  • 4 banány
  • práškový cukor na posypanie (voliteľné)
  1. V nádobe, v ktorej budete miesiť cesto, zmiešajte pšeničnú a ryžovú múku, cukor, soľ, sódu bikarbónu, vanilkový cukor.
  2. V inej stredne veľkej nádobe zmiešajte mlieko a likér Grand Marnier. Mlieko a likér nalejeme do suchých surovín a vymiešame cesto. Cesto necháme 30 minút odležať pri izbovej teplote.
  3. Olej zohrejte v hlbokej panvici alebo hrnci na teplotu 180 stupňov °C. Pripravenosť môžete skontrolovať znížením špičky špáradla: okolo neho by sa mali objaviť vriace bubliny.
  4. Banány ošúpeme a nakrájame uhlopriečne na 1 cm hrubé plátky, kým sa olej zohrieva, namáčame nakrájané banány do cesta, kým plátky úplne nezakryjú.
  5. Keď je olej horúci, pomocou vidličky vyberte plátky banánu v cestíčku a vložte ich do oleja. Smažte banány do zlatista, asi 3 minúty.

Poradenstvo: panvicu neprepĺňajte. Pridajte len toľko, aby ošľahané kúsky banánov plávali v jednej vrstve na panvici.

Hotové banány vyberte dierovanou lyžicou a položte na papierovú utierku.

Ak chcete, posypte banány práškovým cukrom a podávajte.

Banánový koláč na panvici

Ak sú na prahu hostia… tento prístup sa pomerne často používa na upútanie pozornosti na rýchle a efektívne recepty. V prípade banánovej torty to určite funguje. Ak máte hostí na prahu a v chladničke sú zrelé banány a naozaj chcete niečo sladké a chutné na čaj, pokojne si vezmite tento koláč a uvarte ho na panvici – nepotrebujete rúru. Vajcia, múka, mlieko, maslo, cukor – s najväčšou pravdepodobnosťou nebudete musieť bežať do obchodu pre tieto produkty. Ak nie je mlieko, môžete ho nahradiť kefírom, rastlinným olejom s rozpusteným maslom. Kým budete vítať hostí a usadzovať sa pri stole, koláč sa pomaly pripraví. A kým čaj začnete zalievať, stihne trochu vychladnúť a odhalí tropickú vôňu zrelých banánov.

Banánový koláč na panvici
Banánový koláč na panvici

Na prípravu tohto koláča potrebujete:

  • 2 stredné banány
  • 1 vajce
  • 150 g prémiovej pšeničnej múky
  • 130 ml mlieka
  • 80 g cukru
  • 40 ml rastlinného oleja + 1 lyžička. na vymastenie panvice
  • 2 lyžičky. (10 g) prášok do pečiva
  • 1 lyžička. (8 g) vanilkový cukor
  • štipka soli
  1. Banány ošúpeme a nakrájame na plátky s hrúbkou 3–4 cm, môžeme nakrájať na kocky alebo pozdĺžne na niekoľko pásikov. Ale hlavnou vecou nie je, aby to bolo príliš tenké, inak sa banán jednoducho rozpustí v karameli.
  2. Panvicu s priemerom 24 cm vymastíme rastlinným olejom a posypeme rovnomernou vrstvou kryštálového cukru (2 polievkové lyžice z celkového množstva). Na cukor položte plátky banánu. Dajte na mierny oheň, kým sa cukor neroztopí a neuvarí.
  3. V nádobe, kde sa bude miesiť cesto na banánový koláč, rozbijeme vajíčko, prilejeme mlieko, maslo a metličkou premiešame. Navrch preosejte múku a prášok do pečiva. Pridajte cukor, soľ a vanilkový cukor.
  4. Prísady vymiešame metličkou do hladka. Netreba miesiť príliš dlho, len do hladka.
  5. Cesto opatrne nalejeme do panvice na banány a uhladíme stierkou. Položte na oheň, zakryte banánový koláč v panvici pokrievkou a varte na miernom ohni 35–40 minút.
  6. Skontrolujte pripravenosť koláča suchou drevenou tyčinkou. Keď je koláč pripravený, prikryte ho tanierom a prevráťte ho naň. Potom koláč opatrne vsuňte späť do panvice, neuvarenou stranou nadol a varte ďalších 5 minút do zlatista. V tomto čase môžete teplo mierne zvýšiť.

Banánový koláč môžeme podávať teplý alebo studený.

Banány v karameli na panvici

Tieto karamelovo vyprážané plátky banánov sú samy o sebe sladkou pochúťkou a príjemným bonusom k vašej pravidelnej šálke čaju alebo kávy. Ale môžu byť chutným doplnkom k prírodnému jogurtu, toastu, palacinkám, rannej kaši a pudingom.

Chrumkavá textúra sa skvele hodí ku krémovej zmrzline a šľahačke.

Na tento dezert je lepšie použiť zrelé, ale stále tvrdé banány. Prezreté sa pri vyprážaní v karameli ťažko prevrátia: vplyvom teploty sa okamžite roztopia.

Maslo je možné nahradiť rafinovaným rastlinným olejom bez zápachu alebo kokosovým olejom a namiesto bežného bieleho cukru môžete použiť kokosový alebo hnedý cukor. A tiež javorový sirup alebo med. Do tohto banánového dezertu odporúčam pridať na dochutenie strúhaný muškátový oriešok a škoricu.

Banány v karameli na panvici
Banány v karameli na panvici

Na varenie banánov v karameli na panvici potrebujete:

  • 2 banány
  • 1 polievková lyžica. l. maslo
  • 1/2 lyžičky. mletá škorica
  • 2 polievkové lyžice. l. Sahara
  1. Rozpálime panvicu a pridáme maslo. Hneď ako sa maslo začne topiť, pridáme cukor. Miešajte niekoľko sekúnd a potom pridajte škoricu. Znova premiešajte.
  2. Na panvicu s maslom poukladáme plátky banánu, nakrájané na hrúbku 2 cm, povaríme 4-5 minút, kým spodná strana nezačne hnednúť – skaramelizovať.
  3. Banány otočte a varte, kým neskaramelizujú. Opatrne otočte banány, aby sa nerozpadli a nezmenili sa na kašu. Je pohodlnejšie to urobiť špachtľou – potom zostanú karamelizované banány na panvici čisté plátky.

Banány podávajte teplé so zmrzlinou, jogurtom, palacinkami alebo ovsenými vločkami.

Palacinky s banánmi na panvici

Nadýchané zvnútra, chrumkavé zvonka s jemnou banánovou arómou – to sú fenomenálne raňajky! Z tohto dôvodu sa dokonca oplatí banány špeciálne priviesť do veľmi zrelého stavu, potom sú vďaka svojej zrelej štruktúre ideálne na palacinky. Je jasné, že akékoľvek pečivo, najmä palacinky vyprážané na oleji, sú veľmi kalorické jedlo. Hlavná vec je však vedieť, kedy prestať a jesť ich na raňajky alebo v prvej polovici dňa. A nezneužívajte príliš veľa vysokokalorických prísad – med, džem, čokoládová omáčka. Všetko je na vašom výbere a vkuse.

Palacinky s banánmi na panvici
Palacinky s banánmi na panvici

Na prípravu palaciniek s banánmi na panvici potrebujete:

  • 300 g múky
  • 50 g cukru
  • 4 lyžičky. (20 g) prášok do pečiva
  • 1/2 lyžičky. soľ
  • 2 vajcia
  • 500 ml mlieka
  • 80 g rozpusteného masla
  • 2 stredné banány
  • zelenina alebo ghee na vymastenie panvice
  1. Ošúpte zrelé banány. Do nádoby, kde sa bude miešať palacinkové cesto, vložte banány a vidličkou roztlačte na homogénne pyré. Pridáme vajce, mlieko, rozpustené maslo. Dobre rozšľaháme vidličkou.
    Poradenstvo:
    rozpustené maslo je možné nahradiť rastlinným olejom bez zápachu.
  2. V samostatnej nádobe zmiešajte suché prísady: múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
  3. Do nádoby s banánmi, vajcami, mliekom a maslom pridáme suchú zmes z múky, cukru, soli a prášku do pečiva. Všetko premiešajte lyžičkou. Cesto bude trochu hrudkovité – tak to má byť.
  4. Vymastite panvicu zeleninou alebo ghee a zohrejte na strednom ohni.
  5. Položíme na rozpálenú panvicu…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik