Ako správne variť knedle

Ako správne variť knedle

Ako správne variť knedle

Ako správne variť knedle? Je to triviálna otázka? Ako môžem povedať… Pre niektorých je všetko samozrejmé, no iní sa pochybovačne vznášajú nad hrncom s vodou. Zdá sa, že nie sú žiadne problémy – stačí ho vložiť do horúcej vody a počkať, kým sa uvarí. Myslia si to však iba tí, ktorí nemyslia na konečný výsledok – ako získať chutné knedle.

Ako správne variť knedle

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Na ktorej panvici variť knedle?
  • Pomer vody a knedlí
  • Voda alebo vývar? V čom variť halušky
  • Koľko soli potrebujete na varenie halušiek?
  • Ako variť knedle
  • Čo ešte pridať do vody pri varení halušiek
  • Ako dlho variť mrazené knedle
  • Ako správne vybrať knedle z vody

Na ktorej panvici variť knedle?

Panvica na varenie knedlí by mala byť na 35 litrov a najlepšie široký. Knedle je lepšie variť v malých porciách – takto sa rýchlejšie uvaria a cesto sa v horúcej vode nerozmočí, kým nezačne vrieť. A tiež je menej príležitostí držať sa dna. Prečo široký? Po prvé, je vhodnejšie knedle premiešať, aby sa neprilepili na dno. A po druhé, knedle budú pri varení voľnejšie plávať.

Pomer vody a knedlí

Optimálny pomer hmotnosti knedle k objemu vody je 1:3. To znamená, že na 500 g halušiek potrebujete 1,5 litra vody alebo vývaru.

Voda alebo vývar? V čom variť halušky

Mäsové halušky varené v kuracom vývare a nie vo vode budú určite chutnejšie.
Mäsové halušky varené v kuracom vývare a nie vo vode budú určite chutnejšie.

O tom, že halušky varené vo vývare budú určite chutnejšie, niet pochýb. Obzvlášť chutné budú mäsové knedle varené v kuracom vývare. Akýkoľvek vývar je však lepší ako voda. Ak si halušky robíte sami, určite si k hovädziemu mäsu (alebo inému mäsu, ktoré do halušiek dáte) kúpte aj kosť. Kým robíte halušky, na sporáku vám bude pomaly klokotať vývar. Najlepší vývar na halušky je vyrobený z kvalitnej slepačej polievky: nešetrite aspoň polovicou. Do vývaru nezabudnite pridať zrnká čierneho korenia, bobkový list a pár strúčikov cesnaku.

Ak nie je možné uvariť mäsový alebo slepačí vývar a halušky sa budú uvariť vo vode, treba aj tú dochutiť. Bobkový list, korenie, cesnak, cibuľa, kocka bujónu alebo korenie a vždy dostatok soli. Vývar alebo voda musia byť dobre osolené, inak budú halušky mdlé.

Koľko soli potrebujete na varenie halušiek?

Pri varení halušiek je potrebné do 1 litra vody alebo vývaru pridať asi 6 g soli. Toto je minimálna suma. Určite ochutnajte a v prípade potreby pridajte viac. Ak použijete kocku bujónu, majte na pamäti: môže byť buď solené alebo s nízkym obsahom soli. Vodu alebo vývar preto určite ochutnajte.

Ako variť knedle

Knedle vložíme do vriacej vody s vopred pridaným korením a varíme pri miernom vare.
Knedle vložíme do vriacej vody s vopred pridaným korením a varíme pri miernom vare.

Vyberte panvicu vhodnú na varenie halušiek. Nalejte vodu podľa počtu knedlíkov, ktoré sa naraz spustí. Pamätajte, že nemusíte variť veľké množstvo knedlí naraz.

Priveďte vodu do varu, pridajte soľ. Na 1,5 litra vody dajte 23 bobkové listy, 58 zrniek čierneho korenia, 2 strúčiky cesnaku, štvrtina cibule, do vriacej vody vložíme halušky. Premiešajte ich hneď, ako ich začnete. Akékoľvek knedle – iba formované alebo mrazené – akonáhle spadnú do vody, okamžite klesnú na dno. Prvoradou úlohou je preto zabrániť ich prilepeniu ku dnu. Najpohodlnejšie je miešať štrbinovou lyžicou: má dlhú rukoväť a určite s ňou dosiahnete na dno panvice.

Knedle sa pomaly začnú ohrievať a vystupovať na povrch. Tento proces nemožno nechať bez dozoru, určite by ste mali knedle ešte niekoľkokrát premiešať. Nebezpečenstvo prilepenia na dno stále pretrváva, keďže knedle nevystúpia na povrch súčasne.

Hneď ako halušky vyplávajú na povrch a var sa opäť aktivuje, znížime oheň. Tu je potrebné byť opatrný: var by nemal byť silný, nechajte mierne grganie. Ak ho necháte príliš silné, cesto sa prepečie, roztrhne a plnka vypadne. Nemôžete to však nechať úplne bez varu – cesto sa jednoducho uvarí a stane sa pastou.

V závislosti od veľkosti knedlí budú trvať 5 minút, kým nebudú hotové.7 minút.

Čo ešte pridať do vody pri varení halušiek

Aby sa knedle počas varenia nezlepili (to by sa nemalo stať, ak dodržíte všetky pravidlá, ale predsa), môžete pridať lyžicu rastlinného oleja.

Aby mrazené knedle počas varenia nepraskli, môžete pridať stolový ocot.

Ako dlho variť mrazené knedle

Logická otázka: ako dlho sa budú variť mrazené knedle? Presne také množstvo po uvarení ako tie nezmrazené. Len im bude trvať trochu dlhšie, kým sa uvaria a vyplávajú na povrch, v tom je celý rozdiel.

Mimochodom, aj keď sa to niekomu môže zdať vtipné, mrazené halušky netreba pred varením rozmrazovať.

Ako správne vybrať knedle z vody

Knedle vyberte z panvice dierovanou lyžicou a nechajte ich niekoľko sekúnd odtiecť.
Knedle vyberte z panvice dierovanou lyžicou a nechajte ich niekoľko sekúnd odtiecť.

Halušky by mali „vyjsť z vody bez ujmy“, teda skončiť na tanieri bez vody, v ktorej sa varili. Za týmto účelom vyberte knedle dierovanou lyžicou a po vybratí časti ich podržte na panvici na niekoľko sekúnd: vysušte ich parou.

Alebo vypustite vodu cez cedník, ak neplánujete variť ďalšiu dávku v rovnakej vode. Táto rada neplatí pri varení vo vývare. V tomto prípade môžu byť knedle podávané s lahodným vývarom a potom s kyslou smotanou, octom, čo máte radi.

Poznámka pre majiteľa.

Ak dáte cibuľu do vody na varenie halušiek, nemusíte ju krájať na kocky. Malé kocky uvarenej cibule prilepené na halušky nepotešia každého.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #haluškySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik