Ako správne variť knedle
Bez ohľadu na náplň – sladkú alebo slanú – knedle sa varia rovnakým spôsobom. Najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je v hrnci. Existujú však nuansy, inak by sa tento článok neobjavil. Chytiť lifehacky.
Čo hovorí článok:
- Čo potrebujete vedieť
- Ako variť knedle v hrnci
- Ako pariť knedle
- Recept na halušky so zemiakmi
- Recept na halušky s čerešňami
Čo potrebujete vedieť
Halušky tvarom pripomínajú pirohy, no v podstate sú to halušky. Cesto je tiež svieže, ale jemnejšie a vláknité, nie také silné ako povedzme ravioli. Náplň môže byť iná – sladká alebo nie. Knedle sa často robia s čerešňami, tvarohom, zemiakmi a hubami, zemiakmi a cibuľou, syrom a bylinkami. Menej často s mäsom, pretože knedle na takéto plnky skutočne existujú, ale, samozrejme, neexistujú žiadne prísne zákazy a tabu.
Ako variť knedle v hrnci
Vyberte si priestrannú panvicu, aby sa knedle cítili v pohode. Naplňte ju vodou a zapálte.
Keď voda vrie, pridajte soľ – 0,5–1 lyžičky. (sladké plnky vyžadujú menej soli). Ak je náplň nesladená, môžete pridať korenie alebo bobkový list.
Knedle vložte do vriacej vody v malých porciách a potom okamžite znížte teplotu na strednú úroveň. Počkajte, kým halušky vyplávajú, potom čas 4-5 minút alebo tak dlho, ako odporúča výrobca (uvedené na obale). Keďže plnka v haluškách je hotová, všetko závisí výlučne od hrúbky cesta. Knedle je najlepšie vybrať pomocou dierovanej lyžice.
Ako pariť knedle
Tiež vynikajúca možnosť varenia, najmä pre knedle so slanou náplňou. V parnej panvici prevarte vodu. V tomto okamihu pripravte tanier s otvormi, namažte ho rastlinným olejom a potom naň položte knedle v jednej vrstve. Keď voda vrie, prikryjeme pokrievkou a varíme 7-10 minút.
Recept na halušky so zemiakmi
Klasika haluškovej gastronómie a win-win plnka, ktorú má každý rád. Výživný, jemný a prístupný experimentom: dá sa donekonečna upravovať pridaním byliniek, syra alebo, povedzme, kúskov šalátu.
Halušky so zemiakmi
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
Na náplň:
- zemiaky – 500 g
- cibuľa – 1 ks.
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- maslo – 50 g
Ak chcete odoslať:
- maslo – 20 g
- cukor – 1/2 lyžičky.
- zelená cibuľa na servírovanie
- soľ
- cibuľa – 1 ks.
Na test:
- pšeničná múka – 270 – 300 g
- vajcia – 1 ks.
- mlieko – 100 ml
- soľ – 1/2 lyžičky.
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
- Zemiaky na halušky dôkladne umyjeme. Hľuzy vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Položte na sporák a priveďte do varu. Varte na miernom ohni 30 minút.
- Cesto pripravíme na halušky so zemiakmi. 270 g múky preosejeme so soľou. Zmiešajte s vajcami, mliekom a 2 polievkovými lyžicami. l. rastlinný olej. Vymiesime tuhé cesto. V prípade potreby pridajte ešte trochu múky. Cesto zrolujte do gule, vložte do misy, prikryte a nechajte 30 minút.
- Cibuľu na plnenie knedlí so zemiakmi nakrájame nadrobno. Zahrejte panvicu s rastlinným olejom a smažte cibuľu do zlatista za častého miešania, asi 6 minút.
- Z hotových zemiakov scedíme vodu, panvicu vrátime na sporák a zemiaky trochu osušíme. Potom roztlačte na pyré s maslom. Pridáme opraženú cibuľku, soľ, korenie a premiešame.
- Cesto na halušky rozvaľkáme na tenkú vrstvu. Vykrajujeme kolieska s priemerom približne 7 cm. Medzi kruhy položíme plnku, preložíme na polovicu a okraje pritlačíme mokrými rukami.
- Halušky vložíme do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú, povaríme ešte 3 minúty.
- Pripravte si karamelizovanú cibuľu, aby ste mohli podávať knedle so zemiakmi. Cibuľu nakrájame nadrobno. Maslo roztopte na panvici na strednom ohni a smažte cibuľu do tmavo zlatohnedej, 10 minút. Pridajte cukor a varte za častého miešania ďalšie 2 minúty. Odstráňte z tepla, preložte do misky a nechajte na teplom mieste.
- Hotové halušky so zemiakmi dáme do misky s skaramelizovanou cibuľou, premiešame a podávame. Môžete posypať na tenké plátky nakrájanou zelenou cibuľkou.
Mimochodom
V recepte navrhujeme halušky s karamelizovanou cibuľou, ale tento krok môžete vynechať a ponúknuť kyslú smotanu.
Poznámka pre hostiteľku
Knedle je najlepšie robiť mokrými rukami a okraje potrieť bielkom – zabránime tak tomu, aby sa pri varení rozpadli.
Recept na halušky s čerešňami
Sladké, šťavnaté, aromatické – jedným slovom ideálne halušky na raňajky. Poslúžia čerstvé aj mrazené čerešne. Nevyhadzujte čerešne, ak si myslíte, že nemajú sezónu.
Halušky s čerešňami
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
Na náplň:
- mrazené čerešne – 300 g
- cukor – 3 lyžice. l.
- kukuričný škrob – 1 polievková lyžica. l.
Na test:
- múka – 400 g + múka na posypanie pracovnej plochy
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
- štipka soli
- Do veľkej misy nalejte múku, soľ, pridajte 150 ml teplej vody a rastlinný olej. Vymiesime elastické cesto, zabalíme do potravinovej fólie a necháme 20 minút pôsobiť. Cesto položíme na pracovnú dosku, posypeme múkou a premiesime. Opäť zabaľte do fólie a nechajte v teple ďalších 20 minút.
- Čerešne rozmrazte, sceďte a šťavu si odložte. Zmiešajte bobule s cukrom a škrobom.
- Cesto rozvaľkáme na tenkú vrstvu a nakrájame na kolieska. Do stredu každého položte 3-4 čerešne a okraje cesta pevne pritlačte.
- V širokom hrnci prevaríme 2 litre vody, osolíme a opatrne poukladáme knedle. Premiešame, aby sa halušky neprilepili na dno panvice. Varte na miernom ohni 3-4 minúty, od chvíle, keď halušky vyplávajú. Dierovanou lyžicou preložíme na taniere a prelejeme čerešňovou šťavou.
Mimochodom
Ak chcete použiť mrazené čerešne, pridajte škrob a cukor, aby absorbovali prebytočnú vlhkosť.
Poznámka pre hostiteľku
Niektoré knedle sa dajú zmraziť a uložiť na budúce použitie. Potom máte rýchlu voľbu na skvelé občerstvenie.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #ako variť #haluškySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach