Ako vyrobiť kompót zo sušených marhúľ: tajomstvá dokonalej chuti
Sušené ovocie je už dlho produktom ruskej kuchyne: sušené bobule, jablká a hrušky. Dnes sa k nim pridávajú hrozienka, sušené slivky a sušené marhule. Ten posledný robí prekvapivo chutné kompóty. Je pravda, že na to potrebujete poznať nejaké tajomstvá.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Kuraga a spol
- Aké sú výhody sušených marhúľ?
- Tajomstvo kompótu zo sušených marhúľ
- Čo pridať do kompótu zo sušených marhúľ
- Aké korenie možno pridať do kompótu zo sušených marhúľ?
- Ideálny kompót zo sušených marhúľ
Kuraga a spol
Slovo „šepkaný“ alebo „šaptala“ je dosť staré. Ako uvádza Dahlov slovník, ide o „sušené broskyne dovezené z Ázie“. Tradične sa verí, že pochádza z perzského šäftaly, čo znamená „broskyňa“. História si však z tohto slova urobila srandu. Neskôr, okolo konca 19. storočia, tento názov znamenal už sušené marhule.
Ale dnes sú všetky sušené marhule jasne rozdelené podľa názvu. Hoci spôsob sušenia je pre všetkých rovnaký – pod slnečnými lúčmi.
Sušené marhule, podobne ako iné druhy marhúľ, sa sušia na slnku pod holým nebom
- Sušená marhuľa je marhuľa, ktorá bola prekrojená na polovicu a zbavená kôstky.
- Kaisa je marhuľa, z ktorej boli rezom opatrne odstránené kôstky a stonka. Ale ovocie zostalo neporušené.
- Marhuľa – sušená marhuľa s kôstkou. Používajú sa malé odrody a pri sušení sa získa najaromatickejšie sušené ovocie.
Nechýba ani sušená marhuľa ashtak. Kôstka sa opatrne odstráni, jadro sa vyberie a vloží späť do polosušenej marhule. Potom sa suší spolu s jadrom. Toto je už nezávislá sladkosť pre čaj.
Vzvar alebo uzvar sa vyrába z marhúľ. Po uvarení sa dlho varí a vylúhuje, výsledkom čoho je bohatý, aromatický a veľmi zdravý nápoj.
Aké sú výhody sušených marhúľ?
Kto by v lete odmietol zrelú šťavnatú marhuľu? Myslím, že takých je málo. Väčšina ľudí sa snaží počas sezóny zjesť veľa marhúľ a dokonca ich skladovať na budúce použitie vo forme kompótov a džemu. A na miestach dozrievania – suché.
Všimnite si, že sušené marhule sú vlastne konzervované potraviny. Ako viete, jednou z metód konzervovania je odstránenie vlhkosti. Presne to sa deje so sušenými marhuľami.
Sušené marhule zároveň napriek sušeniu zostávajú rovnako výživné a zdravé ako čerstvé marhule.
Lekári odporúčajú zjesť 5 kusov sušených marhúľ denne.
Sušené marhule, kaisa a marhule zlepšujú metabolizmus v tele, podporujú dobré trávenie a stabilizujú krvný tlak. Vitamín C, ktorý obsahujú, pôsobí preventívne proti chrípke a ARVI. Vitamín K sa odporúča pri ochoreniach kardiovaskulárneho systému.
Sušené marhule obsahujú fosfor, vápnik a železo. Okrem toho veľké množstvo vitamínu B5 pomáha odstraňovať rádionuklidy.
Kedykoľvek zjete 5 kusov sušených marhúľ denne – to je presne to, čo lekári odporúčajú (nie viac) – môžete získať maximálny úžitok: kontrolovať výkyvy krvného tlaku, zlepšiť farbu a stav pokožky, zvýšiť hladinu hemoglobínu, zlepšiť videnie, odstrániť opuchy . Konzumácia sušených marhúľ znižuje riziko cukrovky.
Nemali by sme však zabúdať, že sušené marhule majú viac kalórií ako čerstvé. 100 g sušených marhúľ obsahuje 215 kcal, zatiaľ čo 100 g čerstvých marhúľ obsahuje len 44 kcal.
Sušené marhule môžeme konzumovať v prírodnej forme ako sladkosť namiesto cukríkov alebo ich pridávať do mäsitých jedál a dezertov. Alebo si môžete uvariť kompót. Zo sušených marhúľ samostatne alebo s prídavkom iného sušeného ovocia.
Uvariť kompót v zásade nie je veľká veda. Existujú však tipy a triky, ako to urobiť čo najužitočnejším bez vynaloženia veľkého úsilia.
Tajomstvo kompótu zo sušených marhúľ
Pri nákupe okamžite venujte pozornosť vzhľadu sušených marhúľ: mali by byť celé, bez poškodenia a suché na dotyk. Nehovorím o hmyze: to sa stáva zriedka, pretože sušené ovocie je teraz najčastejšie vystavené špeciálnemu spracovaniu oxidom siričitým. Chcete prírodný produkt? Počúvajte ďalej.
- Venujte pozornosť lesku ovocia: čím je ovocie lesklejšie, tým je pravdepodobnejšie, že bolo ošetrené chemikáliami. Oxid siričitý – na ochranu a odpudzovanie hmyzu a glycerín – pre atraktívnu farbu a lesk. Čím je farba jasnejšia, tým je pravdepodobnejšie, že ovocie bolo vystavené chemikáliám. Zo všetkých ponúkaných vyberajte tmavšie, matné, suché, nelepivé ovocie. Môžu byť menej pekné, ale sú čistejšie. Aby som bol jasný: látky používané na ošetrenie ovocia nie sú jedovaté, ale môžu spôsobiť alergie.
- Ak kupujete sušené marhule na trhu, neberte príliš mäkké plody – mohli byť špeciálne namočené kvôli atraktivite a priberaniu.
- Pred konzumáciou určite umyte sušené marhule teplou vodou (ručne, každé ovocie) a namočte na 20 minút do teplej vody. Takto sa v maximálnej možnej miere zmyje nielen prach, ale do vody pôjdu aj látky, ktoré boli prípadne použité na spracovanie sušených marhúľ. Netreba ho zalievať vriacou vodou!
- Na prípravu kompótu vložte sušené marhule do hrnca, pridajte studenú vodu a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte 20 minút.
- Odstráňte z tepla a nechajte lúhovať, kým úplne nevychladne. A tu je dôležitá nuansa: aby ste čo najviac udržali teplo, obalte panvicu s kompótom niečím teplým. Práve v tejto fáze dostáva kompót maximálnu chuť, vôňu a úžitok zo sušeného ovocia.
- Keď kompót úplne vychladne, môžeme ho naliať do karafy alebo pohárov. Lahodné dusené bobule sa najlepšie konzumujú ihneď s kompótom alebo sa nechajú na prípravu plnky do koláčov alebo dezertov. To je to, čo robím vždy.
Čo pridať do kompótu zo sušených marhúľ
Kompót zo sušených marhúľ je sebestačný nápoj. Ak máte kvalitný východiskový produkt, sušené marhule alebo kaisu, je to úžasné v každom ročnom období. V zime samozrejme doplní nedostatok vitamínov a v lete jednoducho skvele uhasí smäd.
Ale okrem sušených marhúľ môžete do kompótu pridať veľa rôznych druhov ovocia. Takže bude mať iné odtiene chuti:
- Sladkosť dodajú hrozienka.
- Sušené jablká urobia kompót chuťou a dodajú letnú sviežosť.
- Hrušky, sušené alebo údené. Ak sa hrušky údili na čerešňových pilinách, túto vôňu cítiť aj v kompóte. Navyše ich nemusíte dávať veľa: len niekoľko kusov. V opačnom prípade môže ich jas prehlušiť vôňu sušených marhúľ. Sušené alebo údené hrušky dodajú kompótu zo sušených marhúľ jedinečnú chuť a vôňu.
- Sušené čerešne v kompóte majú jemnú vôňu po mandliach a kyslosti.
- Sušené slivky majú zvláštnu chuť a vôňu. Sušené slivky sú tiež v rôznych odrodách: len sušené slivky alebo údené, rovnako ako hrušky.
- Šípka je skvelý vitamínový doplnok! Objaví sa aj ďalšia kyslosť.
Každé z týchto sušených plodov je možné pridať do kompótu zo sušených marhúľ samostatne a ak všetko spojíte, získate rovnaký kompót zo sušeného ovocia, aký vyžadujú škôlky, školy a stravovacie zariadenia. Super užitočná vec!
Z kompletnej sady sušeného ovocia sa varí takzvaný uzvar alebo vzvar. To, čo ho odlišuje od bežného kompótu, je vyššia koncentrácia sušeného ovocia. Uzvar sa dlho dusí na miernom ohni a potom sa vylúhuje a ochladí. Cukor sa do tohto nápoja vôbec nepridáva. Bohatý, hustý vývar sa získa len vďaka bohatému výberu sušeného ovocia.
Aké korenie možno pridať do kompótu zo sušených marhúľ?
Nápoj vyrobený zo sušených marhúľ má veľmi jemnú vôňu. Preto pri pridávaní akéhokoľvek korenia hlavnou vecou nie je preháňať to, neprerušovať hlavnú, čistú chuť.
Trochu vanilky, trochu citrónovej alebo pomarančovej kôry – to úplne stačí na jemný kompót zo sušených marhúľ. Ak je kyslosti málo, môžete chuť vyvážiť pridaním citrónovej šťavy alebo kyseliny.
Ideálny kompót zo sušených marhúľ
Kôstkové ovocie, marhuľa, ktorá nám v letnej sezóne svieža maximálne jeden mesiac, to najlepšie kúzelne nahromadí, keď sa suší na čerstvom vzduchu, pod lúčmi južného slnka. A stáva sa z neho jedinečné, slnečné sušené ovocie – sušené marhule.
Nápoj vyrobený zo sušených marhúľ berie z ovocia rovnaké vlastnosti ako samotné sušené ovocie. Na stole bude doslova hrsť ovocia poduseného vo vode a osviežujúci nápoj. Kompót zo sušených marhúľ si môžete pripraviť kedykoľvek počas roka, bez ohľadu na ročné obdobie. A určite to bude zdravšie ako sladká sóda. Ide o prírodný produkt. Tento kompót odporúčam pripraviť najmä deťom. Určite sa im bude páčiť!
A teraz recept na diétny nápoj pre chudnúcich.
Dokonalý kompót zo sušených marhúľ je preniknutý slnečným žiarením a naplnený letnými vitamínmi
Na prípravu kompótu potrebujete:
- 300 g sušených marhúľ
- 1,5 – 2 litre vody
- 1 pásik pomarančovej kôry
Zámerne do receptu nepíšem množstvo cukru – môžete ho pridať na konci varenia podľa chuti alebo ho nepridávať vôbec, kompót vyjde aj tak výborne.
- Sušené marhule umyte v teplej vode, najlepšie každý plod ručne. Nezabudnite pridať teplú vodu (nie vriacu!) a nechajte 20 minút pôsobiť: z povrchu sušených marhúľ sa do vody vstrebe maximálne množstvo látok, ktoré sa mohli použiť na spracovanie ovocia.
- Pomaranč umyte kefkou v teplej vode a nožom odrežte pásik kôry široký 1 cm, dodá kompótu zo sušených marhúľ ľahkú citrusovú vôňu a väčšiu pikantnosť.
- Namočené sušené marhule scedíme a opäť prepláchneme vodou. Ak ste si istí kúpou tých správnych sušených marhúľ a vybrali ste si na základe rady, nemusíte oplachovať vodou: stačí namáčanie.
- Sušené marhule a pásik pomarančovej kôry dáme do hrnca a zalejeme studenou vodou. Dajte na stredný oheň a priveďte do varu. Po varení znížte teplo na minimum.
- Kompót zo sušených marhúľ varte pri teplote minimálne 20 stupňov–25 minút. Na záver môžeme podľa chuti pridať cukor. Najprv to však vyskúšajte – možno vám bude chutiť aj bez neho.
- Sušený marhuľový kompót odstavíme z ohňa, zbavíme kôry a necháme vychladnúť. Panvicu s kompótom je dobré obaliť niečím teplým, aby vydržal čo najdlhšie teplý – kompót sa tak ešte lepšie zaleje a čo najviac absorbuje chuť a vôňu nádherných sušených marhúľ.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #sušené marhule #kompotSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach