K receptu
Brynza, pečená s vajíčkami v rúre na bulharský spôsob, sa v krajinách južnej Európy veľmi často pripravuje na raňajky alebo obed. Jedlo je výživné, aromatické a neuveriteľne chutné. Jeho príprava zaberie veľmi málo času a toto predjedlo si nevyžaduje neuveriteľné kulinárske zručnosti, takže aj začínajúci kuchár môže vyskúšať náš recept v akcii. Len sa určite snažte nájsť mäsitú a silnú zeleninu: práve tie zaručia jedlu bohatú chuť. A, samozrejme, postarajte sa o dobrý syr: mal by byť jemný, nie príliš slaný.
zložitosť: ľahko Kalórie: 216,82 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina Použité: 13,65 g/15,27 g/4,93PečenieBulharská kuchyňaHlavný chodVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍparadajky – 3–4 ks, malá biela cibuľa – 400 vajec – rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l.soľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Rúru predhrejeme na 200°C. Paradajky a sladkú papriku umyjeme a osušíme. Paradajky nakrájame na veľké kocky. Paprikové struky prekrojte na polovicu, odstráňte semená a blany. Dužinu nakrájajte na plátky.
Krok 2
Na panvici zohrejte 1 polievkovú lyžičku. l. rastlinný olej. Pridajte papriku a paradajky. Za stáleho miešania smažte na strednom ohni 3 minúty. Odstráňte z tepla a nechajte mierne vychladnúť.
Krok 3
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Syr nakrájame na kocky. Do zapekacích misiek naukladajte syr feta, cibuľu a paradajky so sladkou paprikou. Pokvapkáme zvyšným rastlinným olejom.
Krok 4
Syr pečieme so zeleninou 10 minút. Zelenina by mala dať šťavu a syr by sa mal roztopiť. Potom do každej formy rozklepneme vajcia, pridáme trochu soli a korenia. Pečieme ešte 5 minút.
UŽITOČNÉ RADY
Podľa receptu na syr feta pečený s vajíčkami v rúre môžete pripraviť aj iné druhy syra, napríklad suluguni. V tomto prípade môžete pridať trochu viac soli, ale samozrejme by ste sa s tým nemali príliš uniesť.
MIMOchodom
Brynzu zapečenú s vajíčkami v rúre na bulharský spôsob môžeme podávať posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a poliať obľúbenou paradajkovou omáčkou alebo paradajkami z konzervy.