Jardiniera
K receptu
Zeleninový snack Jardiñera je zásobárňou zdravých vitamínov. Je rýchla a jednoduchá na prípravu a možno ju skladovať v pohároch ako bežné konzervy.
zložitosť: priemer Porcie: 20 varenie: 1 hodinaVarenieVečeraPopoludňajšie občerstvenieVečeraPrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: OvoVegetariánstvoPiknikINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍ1 hlavička karfiolu 400 g malej mrkvy 1 balenie stopkového zeleru 4 rôznofarebné sladké papriky 300 g malých šalotiek 3 hlavičky cesnaku 1 červená čili paprička 1 konzerva (400 g) čierne olivy Kalamata s kôstkouNa marinádu:600 ml bieleho vínneho octu 4 polievkové lyžice. l. hnedý cukor 3 lyžice. l. nejodizovaná soľ 1 vetvička rozmarínu 1 ČL. Tabuľka váh a mier borievky RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte zeleninu: ošúpte a nakrájajte na približne rovnaké, pomerne veľké kúsky. Cesnak ošúpeme bez krájania.
Krok 2
Všetky ingrediencie na marinádu zmiešajte vo veľkom hrnci so 600 ml studenej vody (rozmarínovú vetvičku nakrájajte na toľko kúskov, koľko máte pohárov). Priveďte do varu.
Krok 3
Do panvice pridajte všetku zeleninu okrem olív, znova priveďte do varu a odstavte z ohňa.
Krok 4
Olivy, cesnak, borievku a rozmarín z panvice rovnomerne rozdeľte do pohárov. Potom poukladajte zvyšnú zeleninu, nalejte horúcu marinádu, ktorá nedosahuje 1 cm od okrajov. Ľahko poklepte pohármi na stôl, aby ste odstránili vzduchové bubliny. Hrdlo dózy utrite netkanou handričkou namočenou vo vodke a zatvorte.
Krok 5
Umiestnite stojan na spodok veľkého hrnca. Poháre položte na mriežku tak, aby sa navzájom nedotýkali. Nalejte toľko horúcej vody, aby boli poháre zakryté až po ramená. Priveďte do varu, zatvorte veko a 1litrové poháre pasterizujte 35 minút, 700 – 800 ml poháre 30 minút, 400 – 500 ml poháre 25 minút.