Kefové drevo rôznych tvarov a typov: od klasických po botero a kosh tele

Kefové drevo rôznych tvarov a typov: od klasických po botero a kosh tele

Kefové drevo rôznych tvarov a typov: od klasických po botero a kosh tele

Kefové drevo rôznych tvarov a veľkostí je obľúbené a pripravované po celom svete. Možnosti sa navzájom líšia, ale podstata je rovnaká: na tenké plátky nakrájané cesto sa vypráža vo veľkom množstve oleja.

Kefové sušienky rôznych tvarov a typov: od klasických po botero a kosh tele

O čom budeme hovoriť v článku:

  • História koláčikov „brushwood“.
  • Technológia varenia
  • Klasické kefové drevo s kyslou smotanou
  • Zanzaga: uzbecký kefový kvet
  • Zemiaková drevina
  • Kefové drevo v sirupe
  • Botero: bretónske šišky
  • Košický telefón
  • Farebné dreviny
  • Brushwood „sedmokrásky“
  • Domáce drobivé dreviny s mliekom

História koláčikov „brushwood“.

Existujú dôkazy, že sušienky podobné kefovému drevu sa pripravovali v Grécku a v niektorých balkánskych krajinách už v stredoveku. Neskôr, v 18. storočí, sa toto jedlo dostalo do strednej Európy, ako aj na juh Ruskej ríše. Ukrajinci nazývali takéto sušienky „verguns“, Bielorusi ich nazývali „chrušči“ a Rusi „kefového dreva“. Mimochodom, v Taliansku, Nemecku, Španielsku a niektorých ázijských krajinách ho tiež milujú.

Technológia varenia

Cesto zvyčajne obsahuje vajcia, cukor, nejaký druh mliečneho výrobku (kyslá smotana, mlieko) a múku. Existujú recepty s kváskom, ale to je skôr výnimka.

Suroviny vymiesime na tuhé cesto, vyvaľkáme, nakrájame na pásiky alebo ozdobnejšie tvary a vyprážame na veľkom množstve rastlinného oleja. Samozrejme, rafinované sa používajú na vyprážanie, pretože tie nerafinované budú dymiť a majú zlý vplyv na chuť.

Klasické kefové drevo s kyslou smotanou

Klasické kefové drevo s kyslou smotanou
Klasické kefové drevo s kyslou smotanou

Tento recept je veľmi jednoduchý a lacný. Cesto sa pripravuje z kyslej smotany, vajec a múky. Je tu veľmi málo cukru, pretože sladká chuť je z veľkej časti spôsobená práškom, ktorý je posypaný hotovými výrobkami.

30 minút

Na prípravu 10 porcií potrebujete:

múka – 470 g + trochu viac na vyvaľkanie cesta

kyslá smotana 20% tuku – 200 g

vajcia – 2 ks.

cukor – 60 g

prášok do pečiva – 1/2 lyžičky.

soľ – na špičke noža

rafinovaný rastlinný olej na vyprážanie – 500–700 ml

práškový cukor – 100 g

1. Pripravte si všetky ingrediencie na kefové cesto. Vajcia rozšľaháme v miske. Pridajte cukor a soľ. Šľahajte metličkou, kým nezískate homogénnu konzistenciu.

2. Pridáme kyslú smotanu. Znova premiešame metličkou. Múku preosejte cez jemné sito do samostatnej misy spolu s práškom do pečiva. Potom pridajte tretinu výslednej zmesi do vaječnej zmesi a premiešajte.

3. Postupne pridávame celú múčnu zmes, pričom zmes dôkladne premiešame (najskôr metličkou, potom vareškou a rukami). Cesto na kefové drevo by malo byť mäkké a jemné, nie príliš tuhé.

4. Vzniknuté cesto zakryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote 20 minút. Počas tejto doby sa v nej rozvinie lepok a stane sa pružnejším.

5. Cesto na štetec položte na pracovnú dosku posypanú múkou. Rozvaľkajte na vrstvu s hrúbkou 4 mm. Ak je pracovná plocha malá, cesto možno rozdeliť na 2 časti a striedavo vyvaľkať.

6. Plát vyvaľkaného cesta nakrájame na malé, nie príliš široké pásiky. V strede každého urobte nožom zvislý rez dlhý maximálne 1,5 cm.

7. Jeden koniec pásika cesta prevlečte cez vzniknutý otvor, akoby ste ho obracali naruby. Rovnakým spôsobom pripravte zo zvyšného cesta prírezy na kefové drevo.

8. V širokom hrnci zohrejte rafinovaný rastlinný olej (mali by ste dostať vrstvu vysokú aspoň 3 cm). Rozložte kúsky cesta po častiach. Vyprážajte do zlatista.

9. Hotové dreviny položte na niekoľko vrstiev papierových utierok, aby absorbovali prebytočný tuk. Preložíme na veľký tanier a bohato posypeme práškovým cukrom.

Mimochodom

Hotové dreviny je potrebné vysušiť na papierových utierkach (alebo obrúskoch), inak prebytočný olej produkt zmäkne a na príjemnú chrumkavú textúru môžete zabudnúť.

Zanzaga: uzbecký kefový kvet

Zanzaga: uzbecký kefový kvet
Zanzaga: uzbecký kefový kvet

Nie sú to len vyprážané sušienky, ale skutočné dielo cukrárskeho umenia! Pásiky elastického, plastického cesta sa formujú tak, že po upečení nadobudne pochúťka tvar rozprávkového kvetu.

40 minút

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

múka – 500 g

vajcia – 5 ks.

mlieko – 40 ml

práškový cukor – 3 lyžice. l.

koňak – 1 polievková lyžica. l.

soľ – na špičke noža

rastlinný olej na vyprážanie – 500 – 700 ml

1. Do veľkej misy preosejeme 450 g múky, pridáme soľ a vareškou premiešame. V inej miske zmiešajte vajcia a mlieko a premiešajte metličkou alebo mixérom. Nie je potrebné šľahať vajcia, len kým sa zmes nestane homogénnou.

2. Vaječnú zmes nalejeme do misky s múkou, pridáme koňak a vymiesime elastické cesto. Z cesta vytvarujte guľu, zabaľte do potravinovej fólie a vráťte do misy. Nechajte pri izbovej teplote 30-40 minút.

3. Pracovnú plochu poprášte zvyšnou múkou. Cesto položte a rozvaľkajte na veľkú tenkú vrstvu. Cesto nakrájajte na vlnité pásy široké 5–6 cm a dlhé 45–50 cm.

4. Každý pásik zrolujte. Cesto voľne rozvaľkajte, aby sa vrstvy nezlepili. Aby sa kvety počas vyprážania nerozvinuli, použite špajle. Pripravené kvety poukladáme na pomúčenú dosku.

5. V hlbokej panvici alebo hrnci zohrejte rastlinný olej. Opatrne vložte pripravené kvety do oleja a smažte na strednom ohni do zlatohneda, asi 3 až 4 minúty. Otočte kvety niekoľkokrát, aby ste zaistili, že zhnednú rovnomerne zo všetkých strán.

6. Hotové dreviny položte na rovnú dosku v jednej vrstve: je to potrebné, aby kvety boli chrumkavé. Ak chcete odstrániť prebytočný olej, vysteľte ho papierovými utierkami alebo obrúskami. Pokračujte v smažení, kým nezmiznú všetky kúsky cesta.

Mimochodom

Do panvice viac nepridávajte 2-3 kusy naraz. Ak vyprážate väčšie množstvo, naruší sa teplotný režim a olej nebude dostatočne horúci. V tomto prípade sa kvety smažia pomaly a budú bledé a nie chrumkavé.

Poznámka pre hostiteľku

Olej na vyprážanie nalievajte iba na suchú panvicu! Ak na ňom zrazu ostane čo i len kvapka vody, olej pri zahriatí začne špliechať na všetky strany.

Zemiaková drevina

Zemiaková drevina
Zemiaková drevina

Zemiakové kefky sú originálnou verziou obľúbeného koláčika. Nebude to ani dezert, ale skôr predjedlo. Je jednoduchý na prípravu, netrvá príliš dlho a je to jedno z cenovo najvýhodnejších jedál.

1 hodina

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

zemiaky – 600 g

vajcia – 2 ks.

múka – 100 g

soľ – 1 lyžička.

rastlinný olej na vyprážanie – 200 ml

1. Ošúpané zemiaky nakrájame na 2–4 ​​časti, vložíme do menšieho hrnca a podlejeme vodou. Na prudkom ohni priveďte do varu, osoľte, znížte teplotu na strednú a zemiaky prikryté varte 15–20 minút.

2. Opatrne vypustite vývar a osušte zemiaky, vráťte panvicu na nízky oheň na 2-3 minúty. Zemiaky roztlačíme na pyré. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielka. Bielky vyšľaháme do hustej peny. K zemiakom pridáme žĺtky, pridáme 50 g múky a začneme miesiť cesto. Pridáme vyšľahané bielka a vymiesime cesto do hladka.

3. Pracovnú plochu poprášte zvyšnou múkou. Cesto položte a rozvaľkajte na vrstvu s hrúbkou 5-6 mm. Zemiakové cesto nakrájame na kosoštvorce. V strede každého urobte malý zárez a pretiahnite ním roh cesta. Opakujte so zostávajúcimi diamantmi. Každý diamant mierne roztiahnite na dĺžku uchopením protiľahlých rohov.

4. V hlbokej panvici na strednom ohni zohrejte rastlinný olej. Vložte 3-4 diamanty do oleja a smažte do zlatista, asi 2-3 minúty. na každej strane. Hotové drevo položte na tanier vystlaný papierovými utierkami. Pokračujte v smažení, kým cesto nezmizne.

Mimochodom

Horúce dreviny zemiakov môžete podľa chuti posypať horúcimi koreninami, napríklad mletým čili, kurkumou, svanskou alebo adyghskou soľou, sladkou paprikou.

Poznámka pre hostiteľku

Ak je zemiakové cesto príliš mäkké a nemôžete ho vyvaľkať, pridajte 2 polievkové lyžice. l. múku alebo zemiakový škrob a premiešajte. Cesto zhustne a prestane sa lepiť na valček a ruky.

Kefové drevo v sirupe

Kefové drevo v sirupe
Kefové drevo v sirupe

Hlavný rozdiel medzi týmto druhom drevín je v tom, že po vyprážaní sa ponorí do koncentrovaného hustého pomarančového sirupu. Produkty nenasýti, ale pokryje ich tenkou vrstvou aromatickej glazúry.

30 minút

Na prípravu 10 porcií potrebujete:

Na sirup:

cukor – 400 g

šťava z polovice pomaranča

Na test:

múka – 480 g

jemný biely cukor – 200 g

vajcia – 3 ks.

rafinovaný rastlinný olej – 100 ml

prášok do pečiva – 30 g

vanilkový extrakt – 5 kvapiek

mandľová esencia alebo likér – 1 lyžička.

soľ – 1/2 lyžičky.

rastlinný olej na vyprážanie – 500 – 700 ml

1. Varte cukrový sirup. Do hrnca dáme cukor, pridáme 250 ml studenej vody a pomarančový džús, premiešame. Zmes zahrievajte na strednom ohni, stále miešajte a zbierajte penu. Keď sa cukor rozpustí, prestaneme miešať a varíme do zlatista.

2. Do misy preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ, pridáme cukor a premiešame. V múčnej zmesi urobte jamku. Vajíčka zľahka rozšľaháme a vlejeme do múky, pridáme aj olej, esenciu a vanilkový extrakt, vymiesime cesto. Cesto zhromaždíme do gule a dôkladne premiešame. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm. Nakrájajte na pásy alebo široké krúžky.

3. V hlbokej panvici rozohrejte olej na vyprážanie. Kefové drevo smažte v dávkach a položte ho na papierové utierky. Kefové drevo preložíme na tanier a polejeme horúcim sirupom. Nechajte uschnúť na silikónových podložkách alebo na plechu na pečenie vymastenom rastlinným olejom.

Botero: bretónske šišky

Botero: bretónske šišky
Botero: bretónske šišky

Napriek tomu, že sa tieto výrobky oficiálne nazývajú šišky, v skutočnosti sú to stále tie isté známe kefy, vyrobené len z kysnutého cesta. Botero má tvar kosoštvorca, malú veľkosť a zvýšenú chrumkavosť.

2 hodiny 30 minút

Na prípravu 10 porcií potrebujete:

múka – 200 g

suché droždie – 5 g

maslo – 100 g

jemný cukor – 150 g

vajcia – 1 ks.

vodka – 50 ml

rastlinný olej na vyprážanie – 500 – 700 ml

1. Kvasnice rozpustite v 50 ml teplej vody. Maslo nakrájajte na kocky a nechajte 30 minút, kým nezmäkne. Preosejte múku do veľkej misy, pridajte 2 polievkové lyžice. l. cukor a miešajte.

2. Prilejeme zľahka rozšľahané vajce, vodku a kvasnicovú vodu. Cesto miesime 10 minút. Ak je príliš tesný, pridajte trochu vody. Ak je naopak tekutá, pridajte múku. Cesto by malo byť na dotyk ako mäkká plastelína.

3. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnikovú vrstvu s hrúbkou 1 cm, uložíme rukami, aby sa čo najlepšie spojili s cestom.

4. Vizuálne rozdeľte obdĺžnik na 3 rovnaké časti. Jeden dlhý koniec obdĺžnika prehnite naolejovanou stranou dovnútra do 2/3 celkovej dĺžky, prikryte zvyšným koncom a pritlačte rukami. Potom preložíme na polovicu, prikryjeme utierkou a dáme na 3 hodiny do chladničky.

5. Na pomúčenej doske cesto opäť rozvaľkáme na hrúbku 5 mm. Nakrájajte na kosoštvorcové tvary so stranami…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik