Koláče s konzervami: ryby, mäso a ovocie, želé a ďalšie

Koláče s konzervami: ryby, mäso a ovocie, želé a ďalšie

Koláče s konzervami: ryby, mäso a ovocie, želé a ďalšie

Prekvapivo, ak sa prejdete uličkami s konzervami v dobrom obchode, môžete ľahko prísť s rôznymi náplňami do rôznych koláčov. A koláče s konzervami môžu byť bezpečne klasifikované ako rýchle koláče, pretože náplň pre nich je už pripravená. Navyše má okamžite optimálnu teplotu na použitie – izbovú teplotu. To znamená, že ho nemusíte chladiť ani čakať, kým sa zohreje na izbovú teplotu. Zostáva len vybrať správne cesto na koláče s konzervami.

Koláče s konzervamiKoláče s konzervamiKoláče s konzervamiKoláče s konzervamiKoláče s konzervami

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Želé koláče s konzervami
  • Ostatné (obyčajné) koláče s konzervami
  • Želé koláč s konzervovanými rybami a kyslou smotanou
  • Želé koláč s konzervovaným ananásom
  • Koláč s mäsovou konzervou, kukuricou a olivami

Želé koláče s konzervami

Ak ide o koláče s konzervou, najčastejšie máme na mysli takzvané želé koláče s rybou konzervou. Toto je skutočne najjednoduchšie riešenie: ryby nie je potrebné čistiť ani rozmrazovať, krájať ani variť. Otvorte konzervu, sceďte šťavu alebo olej, vidličkou oddeľte mäso od kostí – a plnka je hotová.

Ružový losos alebo akékoľvek iné lososové ryby, saury, makrela, sardinky a dokonca aj tuniak vo vlastnej šťave alebo oleji sú tou najlepšou voľbou na plnenie želé koláčov s rybou konzervou. Vyberte si rybie konzervy, v ktorých je ryba nakrájaná na veľké kusy a nie zredukovaná do stavu pripomínajúceho pastu.

Príprava cesta si tiež vyžiada minimum času a náčinia. Želé cesto je v podstate cesto na muffiny alebo rýchle chlebové cesto s malým alebo žiadnym cukrom. Na prípravu cesta na želé koláče s konzervami zmiešame v jednej miske múku, soľ, prášok do pečiva (niekedy sódu), vajcia, tekuté maslo (rastlinné alebo rozpustené a vychladnuté maslo) a tekutú prísadu, ktorou môže byť kefír, kyslá smotana, v inej miske, fermentované pečené mlieko. Skvelý dôvod, prečo zbierať zvyšky fermentovaných mliečnych výrobkov do chladničky a použiť ich na prípravu chutnej a rýchlej večere. Potom nalejte tekutú zmes do misky so suchými ingredienciami, miešajte, kým sa nespoja, ale nie úplne hladká, a môžete formovať koláč.

Želé koláče s konzervami sa vyrábajú jednoducho: časť cesta sa naleje do formy, na ňu sa položí plnka a druhá polovica cesta sa naleje na vrch
Želé koláče s konzervami sa vyrábajú jednoducho: časť cesta sa naleje do formy, na ňu sa položí plnka a druhá polovica cesta sa naleje na vrch

Technológia montáže želé koláča s konzervami je taká jednoduchá, že ju zvládne aj teenager. Približne polovicu cesta vylejeme do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej formy, na ňu dáme plnku a nalejeme druhú polovicu cesta. Všetky! Zostáva len vložiť koláč do predhriatej rúry a počkať niečo viac ako pol hodiny. Kedysi boli veľmi obľúbené želé koláče s majonézou z konzervy. Tajomstvo ich popularity je jednoduché: majonéza sa nachádza takmer v každej domácnosti a v cestíčku na koláče pôsobí ako tekutina, ktorá viaže ingrediencie a tuk (rastlinný olej), vďaka čomu je cesto bohaté a mäkké.

A tu vyvstáva otázka: prečo sa želé koláče najčastejšie vyrábajú z konzervovaných rýb?

Čo tak upiecť želé koláč s bravčovým, hovädzím, kuracím alebo morčacím mäsom? Princíp je rovnaký, ale možno budete musieť odstrániť prebytočný tuk a gélový vývar. Mimochodom, je celkom vhodné čiastočne alebo úplne nahradiť maslo v ceste odtučneným tukom: stačí ho rozpustiť.

Zemiaky alebo ryža sa často pridávajú do želé koláčov s konzervami. Tieto produkty robia z už aj tak výdatného jedla ešte kalorickejšie, ale niekedy majú technologický význam – chrániť cesto pred mokrou náplňou. V želé koláčoch s konzervami a ryžou použite obilniny, ktoré sú uvarené až do úplného varenia, pretože šťavnatosť náplne a čas pečenia nestačia na zmäkčenie ryže, aj keď je napoly uvarená.

Zemiaky stačí nakrájať na tenké plátky a zaliať vriacou vodou – potom budú želé koláče s konzervami a zemiakmi úplne upečené a zemiaky nebudú chrumkavé.

Do plnky do želé koláčov s konzervami môžete pridať nasekané varené vajcia a nasekané bylinky, konzervovanú kukuricu, kapary alebo nadrobno nakrájané uhorky - je to veľmi chutné
Do plnky do želé koláčov s konzervami môžete pridať nasekané varené vajcia a nasekané bylinky, konzervovanú kukuricu, kapary alebo nadrobno nakrájané uhorky – je to veľmi chutné

Náplň do želé koláčov s konzervami bude zaujímavejšia, ak pridáte napríklad nasekané varené vajcia a nasekané bylinky. Prečo nie konzervovaná kukurica, kapary alebo nadrobno nakrájané uhorky? Mimochodom, kombinovanie rýb s kyslou uhorkou je celkom v ruskej tradícii: stačí si spomenúť na plnku v koláčoch a tuniak s kaparami vás zavedie do slnečného Stredomoria. Do mäsovej plnky pridáme nakladané huby alebo kúsky nakladanej sladkej papriky.

Pri pokračovaní témy želé koláčov s konzervami si nemožno pomôcť, ale pripomenúť si sladké koláče. Napríklad obrátený koláč s konzervovaným ananásom plneným koláčovým cestom. Chutné, rýchle, krásne!

Ostatné konzervované koláče

Ale nenechajme sa zavesiť na želé koláče!

Pozrite sa napríklad na plnku do porciovaných koláčov populárnych v Južnej Amerike – empanadas. Áno, toto sú najlepšie konzervované koláče: hovädzí guláš, kukurica, olivy. Alebo si spomeňte na havajskú pizzu: paradajková omáčka, konzervované plátky ananásu a viac kukurice.

Osetské fazuľové koláče, ktoré mnohí milujú, sa vyrábajú mnohokrát rýchlejšie, ak na plnenie použijete konzervované fazule, a nie namáčanie a varenie.

Galette s hubami alebo lečo, s pastou z čiernych olív a filet z tuniaka sú tiež nápady na koláče s konzervami.

Konzervovaný ovocný koláč
Konzervovaný ovocný koláč

A koľko sladkých koláčov môžete urobiť s konzervami! Marhule, broskyne, mango, ananás – tieto plody sú už olúpané a plne pripravené na použitie v plnkách do všetkých druhov koláčov. Mimochodom, nezabudnite, že zaváraniny, džemy a džemy sú tiež konzervy a sú z nich vynikajúce koláče.

Takže nabudúce, keď budete premýšľať o plnkách do koláčov, pozrite sa bližšie na police s konzervami. Koláče s konzervami môžu byť veľmi odlišné.

Želé koláč s konzervovanými rybami a kyslou smotanou

Tento rýchly koláč je ideálny na večeru, najmä ak ho spárujete so zeleným šalátom alebo šálkou horúceho vývaru. Vezmite si zvyšok koláča so sebou do kancelárie alebo na prechádzku.

Želé koláč s konzervovanými rybami a kyslou smotanou
Želé koláč s konzervovanými rybami a kyslou smotanou

Počet porcií: 68 Čas varenia: 1 hodina 15 minút. + čas chladenia

Čo potrebujete:

Na test:

  • pšeničná múka 180 g
  • kyslá smotana 15% tuku 250 g
  • rastlinný olej 50 ml
  • kategória vajec C1 4 ks.
  • horčica 1 lyžička.
  • soľ 1/2 lyžičky.
  • prášok do pečiva 1 lyžička.
  • sóda bikarbóna 1/2 lyžičky.

Na náplň:

  • saury alebo iná ryba, konzervovaná vo vlastnej šťave 300320 g
  • natvrdo uvarené vajcia 4 ks.
  • konzervované kapary 2 polievkové lyžice. l.
  • petržlen – 57 pobočiek
  • soľ podľa chuti
  • mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Dno a boky jednodielnej formy s priemerom 20 cm alebo štvorcovej so stranou 20 cm vymastíme zeleninou alebo maslom.
  2. Pripravte si náplň. Vypustite šťavu z rýb, rozoberte mäso na kúsky, odstráňte všetky kosti. Snažte sa, aby kúsky neboli príliš malé.
  3. Vajcia a petržlenovú vňať nakrájame nadrobno, pridáme rybu a kapary, okoreníme a premiešame. Plnku ochutnajte a v prípade potreby dosoľte.
  4. V miske vyšľaháme múku, soľ, sódu bikarbónu a prášok do pečiva.
  5. Vo veľkej miske vyšľaháme vajcia, rastlinný olej a horčicu do hladka. Pridajte kyslú smotanu a znova premiešajte.
  6. Spojte suché a tekuté zmesi, miešajte vareškou alebo metličkou, kým múčna zmes nezvlhne.
  7. Nalejte asi polovicu cesta do panvice. Plnku rozotrieme na cesto.
  8. Plnku prikryjeme zvyšným cestom a stierkou uhladíme. Koláč pečieme asi 30 minút. Povrch koláča bude hustý a zlatistý a na drevenej trieske vloženej do stredu koláča nezostanú žiadne stopy cesta.
  9. Koláč ochlaďte v panvici na mriežke 15 minút a potom vyberte z formy. Podávajte horúce alebo teplé.

Mimochodom

Je vhodné piecť želé koláče s konzervami v sklenených alebo kameninových formách a podávať ich v nich.

Poznámka pre hostiteľku

Kyslú smotanu v tomto recepte na želé koláč s konzervovanými rybami možno ľahko nahradiť kefírom, jogurtom alebo akýmkoľvek iným fermentovaným mliečnym výrobkom. Ak je kefír príliš kyslý, zvýšte množstvo sódy na 3/4 lyžičky.

Želé koláč s konzervovaným ananásom

Tento rôsolový koláč pripomína známu charlottu s jablkami, no namiesto jabĺk sú tu zavárané ananásy a cesto nie je penová piškóta, ale maslová. Veľmi dobrý koláč, keď súrne chcete niečo k čaju.

Želé koláč s konzervovaným ananásom
Želé koláč s konzervovaným ananásom

Počet porcií: 8

Čas varenia: 1 hodina + čas chladenia

Čo potrebujete:

Na náplň:

  • konzervovaný ananás, krúžky – 7 plátkov
  • maslo – 50 g
  • cukor – 150 g
  • vlašské orechy (polovice) alebo sušené čerešne – 19 ks.

Na test:

  • vajcia kategórie C1 – 2 ks.
  • kyslá smotana 15-20% tuku – 120 g
  • pšeničná múka – 150 g
  • cukor – 130 g
  • vanilkový cukor – 10 g
  • prášok do pečiva – 1/2 lyžičky.
  • sóda – 1/4 lyžičky.
  • soľ – 1/4 lyžičky.
  • maslo, zmäkčené – 85 g
  1. Rúru predhrejeme na 180°C.
  2. Ananás sceďte a plátky položte na papierové utierky, aby absorbovali prebytočnú šťavu.
  3. Maslo nakrájané na kúsky dáme do pekáča. Formu s priemerom 22 cm vložte do predhriatej rúry na niekoľko minút, kým sa maslo neroztopí.
  4. Vyberte panvicu a otáčajte ňou, kým nie sú boky pokryté olejom. Prebytočný olej stečie na dno panvice.
  5. Na dno formy nasypeme cukor. Umiestnite jeden plátok ananásu do stredu panvice a zvyšok umiestnite do kruhu okolo neho.
  6. Do otvorov v strede plátkov a medzi ne vložte polovice vlašských orechov alebo sušené brusnice. Umiestnite krásnou stranou nadol.
  7. Vajcia a 2 polievkové lyžice rozšľaháme vidličkou alebo metličkou. l. kyslou smotanou. Túto zmes budete potrebovať neskôr.
  8. Vo veľkej mise vyšľaháme múku, cukor, vanilku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Pridajte maslo a zvyšnú kyslú smotanu a šľahajte mixérom pri nízkej rýchlosti, kým múka nezvlhne. Zvýšte rýchlosť a šľahajte 2 minúty. Cesto bude veľmi husté.
  9. Naraz pridajte tretinu zmesi vajec a kyslej smotany a každú porciu šľahajte presne 20 sekúnd. Po každom pridaní vaječnej zmesi zoškrabte dno a boky misky.
  10. Nalejte cesto do ananásov vo forme. Koláč pečieme 35-40 minút, kým drevený špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté.
  11. Vyberte koláč z rúry a nakloňte panvicu na všetky strany, aby sa uvoľnila zo strán. Ochlaďte na mriežke 5 až 7 minút. Položte na panvicu obrátený tanier a prevráťte koláč na tanier. Zdvihnite formulár. Ak sú ananásy alebo orechy trochu krivé, zarovnajte ich vidličkou. Koláč podávajte teplý alebo studený.

Mimochodom, podobný želé koláč sa dá pripraviť s iným konzervovaným ovocím, napríklad marhuľami alebo broskyňami. V tomto prípade množstvo…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik