Kotlety z tresky: tajomstvá varenia a 5 obojstranne výhodných receptov

Kotlety z tresky: tajomstvá varenia a 5 obojstranne výhodných receptov

Kotlety z tresky: tajomstvá varenia a 5 obojstranne výhodných receptov

Treska je ryba s mäsitým, vykosteným, jemným filetom. Robiť kotlety z tresky je potešením. Poďme na to v poradí: ako si vybrať ryby, správne ich rozmraziť, čo robiť, aby boli kotlety z tresky dokonalé. A samozrejme, uvaríme ich s najlepšími kombináciami mletého mäsa a chutných príloh.

Kotlety z tresky

O čom si povieme v článku a aké kotlety z tresky pripravíme:

  • Ako vznikli rezne z tresky
  • Ako si vybrať tresku na kotlety
  • Ako rozmraziť tresku na kotlety
  • Pravidlá pre dokonalé kotlety z tresky
  • Recepty na kotlety z tresky: najlepšie kombinácie a prílohy
  • Jednoduché kotlety z tresky
  • Rezne z tresky s krupicou a tvarohom
  • Rezne z tresky s varenými zemiakmi
  • Rezne z tresky s perličkovým jačmeňom
  • Rezne z tresky s ryžou a mrkvou

Ako vznikli rezne z tresky

Historicky prvou morskou rybou, ktorá obohatila jedálny lístok Rusov, zvyknutých na riečnu odrodu, bola treska. A medzi Pomorovcami bola treska pani stola. Varilo sa, pieklo v mlieku a tvarohu, s kašou, so zemiakmi, sušilo sa, solilo, sušilo. V regióne Archangeľsk pripravili „rezanie rýb“. Moderným jazykom kotlety. Okrem toho boli prioritou rybie kotlety vyrobené špeciálne z tresky.

Ako si vybrať tresku na kotlety

Najprv si musíte vybrať správnu rybu, inak môžete byť sklamaní. Výsledkom nebude chutná šťavnatá mletá ryba, ale suchá, rozpadávajúca sa hmota, z ktorej sa vám ani nepodarí vytvarovať kotleta.

Čerstvá mrazená treska je k dispozícii na predaj v rôznych kusoch. Vypitvané jatočné telá s kožou, ošúpané jatočné telá, filé s kožou, filé bez kože, mrazené brikety, steaky a úhľadne nakrájané a zabalené kúsky tresčieho chrbta – loina. Bedrá sú prémiové kúsky, najdrahšie a, samozrejme, budú z nich tie najchutnejšie kotlety. Kúpiť celé jatočné telo s kožou bude lacné, ale kožu si budete musieť odrezať a olúpať sami. Steaky z tresky sú nepohodlným nákupom pre mleté ​​mäso, je ťažšie vyrezať kúsky čistého filé.

Filet z tresky bez kože je najlepšou voľbou pre mleté ​​mäso
Filet z tresky bez kože je najlepšou voľbou pre mleté ​​mäso

Filety bez kože môžu byť tou najlepšou voľbou pre mleté ​​ryby, ak majú málo glazúry. Rybu musíte len správne rozmraziť.

Pri nákupe by sa mali uprednostňovať balené ryby. Venujte pozornosť tomu, či je na ňom veľa snehu. Môže to naznačovať, že ryba bola dávno zmrazená, bola nesprávne skladovaná, bola premrazená a aj pri jemnom rozmrazovaní z nej vytečie veľa vlhkosti. A strata vlhkosti pri rozmrazovaní tresky je pohromou pre rezne.

Ako rozmraziť tresku na kotlety

Najdôležitejším tajomstvom pri príprave rezňov z tresky je jemné rozmrazovanie rýb. Aby ste to dosiahli, musíte rybu vopred vybrať z mrazničky a vložiť ju do chladničky – od večera do druhého dňa alebo ráno pred prípravou večere. Stupeň rozmrazovania je taký, že ho môžete krájať nožom. Ak potrebujete rýchlo rozmraziť, vložte rybu do nádoby s ľadovou vodou bez toho, aby ste ju vybalili.

Rybu musíte správne rozmraziť: vložte ju do studenej vody s kockami ľadu. Takto ryby takmer nestratia vlhkosť, ktorá je potrebná pre šťavnaté kotlety.
Rybu musíte správne rozmraziť: vložte ju do studenej vody s kockami ľadu. Takto ryby takmer nestratia vlhkosť, ktorá je potrebná pre šťavnaté kotlety.

Ľadová voda je voda, ktorej teplota je blízka nule. Na dosiahnutie tohto výsledku pridajte do vody kocky ľadu. Takto sa ryby rozmrazia postupne, pričom čo najmenej strácajú šťavu. Koniec koncov, keď sa vlhkosť stratí, svalová štruktúra sa uvoľní a vysuší ako papier. A kotlety vyrobené z takéhoto mäsa nebudú chutné. Preto je hlavné zachovať šťavy a následne pridať potrebné spojivové prísady podľa receptu. Mleté ryby by ste však nemali vyrábať ani z mrazených rýb: bude príliš mokrá a tekutá. Ak bolo glazúry veľa, nemusí byť dostatok spojivových prísad.

Z tresky sa dajú pripraviť rôzne jedlá. Mnoho ľudí uprednostňuje túto rybu – mäsité, jemné filé, žiadne malé kosti, zdržanlivá rybacia chuť. Hodí sa naň akákoľvek tepelná úprava: varenie, pečenie, dusenie, rúra a vyprážanie na oleji na panvici. Treska nie je tučná, takéto ryby sa nazývajú „suché“. Na rozdiel od mastných rýb pri vyprážaní nie je cítiť špecifický zápach rybieho oleja. To je ideálna vlastnosť na výrobu rezňov.

Pravidlá pre dokonalé kotlety z tresky

Kotlety tresky budú chutné a pri vyprážaní sa nebudú rozpadať, ak budete postupovať podľa jednoduchých pravidiel.

  1. Ak ste si kúpili mrazené filé z tresky (alebo ryby iného strihu), jemne ho rozmrazte – preneste z mrazničky do chladničky.
  2. Rozmrazenú rybu nie je potrebné uchovávať v chladničke príliš dlho – filety môžu vyschnúť. Dosť na to, aby sa treska dala krájať nožom.
  3. Pred prechodom ryby cez mlynček na mäso ju nakrájajte na kúsky so stranou 2 cm.
  4. Bielu zatuchnutú žemľu namočte do mlieka alebo smotany a vyžmýkajte. Prejdite cez mlynček na mäso spolu s nakrájaným rybím filé. Poradenstvo. Namiesto bielej žemle môžete použiť krupicu, strúhanku alebo vločky Herkules. A do mletého mäsa pridáme trochu smotany alebo mlieka, aby suché suroviny zmäkli.
  5. Na rozdiel od mäsových rezňov, kde nie je potrebné pridávať vajcia, môžete do rybích rezňov pridať vajíčka. Do chudej verzie prípravy rezňov z tresky nepridávajte vajcia.
  6. Mleté ryby osolíme, okoreníme a pridáme štipku cukru. Štipka cukru je tajnou ingredienciou na prípravu rezňov z tresky. Sladkosť nepostrehnete, no chuť sa viac rozvinie.
  7. Vytvarujte podlhovasté kotlety alebo okrúhle guličky a obalte v cestíčku. Chlieb sa používa, ak sa rezne okamžite zjedia. Môže to byť pšeničná múka, ryžová múka, kukuričná múka, strúhanka, pšeničné vločky.
  8. Rezne tresky opečte na rozohriatom rastlinnom alebo ghee oleji na strednom ohni do zlatista, asi 5-6 minút z každej strany. Poradenstvo. Panvica musí byť dobre zahriata, potom sa kotlety nerozpadnú. Panvicu zohrejte na strednú teplotu, aby sa kotlety nepripálili.

Pripravenosť skontrolujte prepichnutím kotlety vidličkou: šťava by mala vytekať číra.

Recepty na kotlety z tresky: najlepšie kombinácie a prílohy

Jednoduché kotlety z tresky

Najjednoduchšie kotlety z tresky, aké sa pripravujú na severe. Kotlety tresky sa vyprážajú 10–15 minút pred podávaním, aby sa mohli podávať horúce a so zlatohnedou kôrkou. Alebo sa najskôr vyprážajú a potom dokončia v rúre. Rezne sa podávajú horúce, pokvapkané olejom.

Jednoduché kotlety z tresky
Jednoduché kotlety z tresky

Na prípravu klasických rezňov z tresky potrebujete:

  • 500 g filé z tresky
  • 50 g bravčovej masti (bravčová masť)
  • 100 g bieleho starého chleba
  • 100 ml mlieka
  • 2 polievkové lyžice. l.strúhanka
  • 2–3 lyžice. l. ghee alebo rastlinný olej
  • štipka cukru
  • soľ, mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  1. Filet z tresky rozmrazte v chladničke a nakrájajte na kúsky so stranou 2 cm.
  2. Biely zatuchnutý chlieb nakrájame na kocky a na 2 minúty zalejeme mliekom, vytlačíme.
  3. Bravčovú masť nakrájame na kúsky.
  4. Filet z tresky zrolujeme spolu s masťou a namočeným chlebom.
  5. Soľ, korenie, pridajte štipku cukru. Mleté mäso dôkladne premiešame.
  6. Vytvarujte kotlety s hmotnosťou približne 80 g a hrúbkou 2 cm.
  7. Rezne obalíme v strúhanke.
  8. Na panvici rozohrejeme olej a na miernom ohni opekáme obyčajné rezne tresky 5-6 minút z každej strany. Skontrolujte pripravenosť: šťava by mala byť po prepichnutí číra.
  9. Rezne tresky podávame so zemiakovou kašou, zeleným hráškom, varenou zeleninou v mliečnej omáčke.

Rezne z tresky s krupicou a tvarohom

Kotlety s týmto zložením ingrediencií sú šťavnaté, jemné, s bohatou chuťou. Do týchto rezňov nie je potrebné pridávať tajnú ingredienciu – štipku cukru, pretože dusená cibuľa dodá sladkosť. V tomto recepte má väčší zmysel pridať dusenú cibuľu do rybích rezňov ako surovú. Odíde pikantnosť, ktorá v rezňoch z tresky nie je vôbec potrebná. Šťava zo surovej cibule tiež robí kotlety hustejšími.

Rezne z tresky s krupicou a tvarohom
Rezne z tresky s krupicou a tvarohom

Na prípravu rezňov z tresky s krupicou a tvarohom potrebujete:

  • 500 g filé z tresky
  • 2 malé cibule
  • 200 g tvarohu 9% tuku
  • 2 polievkové lyžice. l. návnady
  • 1 vajce
  • 5 polievkových lyžíc. l. rastlinný alebo ghee olej
  • soľ, mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • trochu petržlenu, kôpru
  1. Ak máte čerstvé rybie filé, nakrájajte ho na kúsky so stranou 2 cm. Ak je filé zmrazené, vyberte ho z mrazničky, vložte do chladničky a rozmrazte, aby ste ho mohli nakrájať nožom.
  2. Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme na 2 polievkové lyžice. l. olej do zlatista, ale nepresmažovať.
  3. Zeleninu nasekajte nadrobno.
  4. Tvaroh pretrieme cez sitko alebo roztlačíme vidličkou na homogénnu hmotu.
  5. Kúsky tresky a orestovanú cibuľu pomelieme na mlynčeku na mäso.
  6. K mletému mäsu pridáme všetky ostatné suroviny: tvaroh, krupicu, vajíčko, bylinky, soľ a korenie. Miešajte, zakryte misku fóliou a vložte do chladničky na 1,5–2 hodiny.
  7. Zapnite rúru na predhriatie na 180 °C.
  8. Vytvarujte kotlety alebo okrúhle guľôčky s hrúbkou 2–2,5 cm.
  9. Obalíme ich v strúhanke a smažíme na rozohriatej panvici 1,5 minúty z oboch strán.
  10. Dobre rozohriata panvica je kľúčom k príprave rezňov, ktoré sa nerozpadnú.
  11. Vložte do predhriatej rúry na 15 minút. Skontrolujte pripravenosť odrezkov – pri prepichovaní by mala vytekať číra šťava.
  12. Rezne z tresky s krupicou a tvarohom podávame s ryžou, zemiakovou kašou, varenými alebo smaženými zemiakmi a karamelizovanou mrkvou.

Rezne z tresky s varenými zemiakmi

Takéto kotlety je vhodné pripraviť pre deti, ktoré nemajú radi ryby. A musíte jesť ryby! A treska je pre deti jedným z najzdravších druhov. Vôňa a chuť rýb v takýchto kotletách je menej nápadná ako v čistej mletej treske.

Rezne z tresky s varenými zemiakmi
Rezne z tresky s varenými zemiakmi

Na prípravu rybích rezňov s varenými zemiakmi potrebujete:

  • 400 g filé z tresky
  • 300 g zemiakov (so šupkou)
  • 1 malá cibuľa
  • 1/2 vajíčka
  • 3-4 vetvičky kôpru
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 3 polievkové lyžice. l. strúhanku alebo pšeničné vločky
  • 4–5 lyžíc. l. zelenina alebo ghee na restovanie cibule a vyprážanie rezňov
  1. Zemiaky uvaríme v šupke, vychladíme a roztlačíme na kašu alebo pretrieme cez sitko.
  2. Zeleninu nasekajte nadrobno.
  3. Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme na oleji do zlatista.
  4. Čerstvé alebo rozmrazené filety tresky nakrájajte na kúsky so stranou 2 cm.
  5. Tresku a restovanú cibuľu pomelieme na mäsovom mlynčeku.
  6. Zmiešajte mletú rybu, zemiaky, vajce, bylinky. Soľ a korenie.
  7. Vytvarujte kotlety a obalte v strúhanke alebo pšeničných vločkách.
  8. Na panvici zohrejte olej na strednom ohni a rezne opečte z oboch strán do zlatista, 6-8 minút.

Rezne podávame s paradajkovou omáčkou a nakladanou zeleninou.

Rezne z tresky s perličkovým jačmeňom

Tieto svetlé, výdatné kotlety sa môžu stať nielen večerou alebo obedom, ale aj hodnou porciou na akúkoľvek hostinu. Chuť zvýrazní jemná chuť šalotky – môžete ju dať surovú do mletého mäsa – a nadrobno nakrájaná zelenina. Časť mletých rýb môžete nahradiť krevetami. A dovnútra vložíme kúsok mozzarelly alebo suluguni.

Rezne z tresky s perličkovým jačmeňom
Rezne z tresky s perličkovým jačmeňom

Pre…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik