Masticový dekor na fialovú tortu
K receptu
Ak nemáte špeciálne výrezy, môžete si vytvoriť vlastné kvetinové šablóny. Obkreslite list a kvet živej fialky a vystrihnite šablónu z papiera.
zložitosť: priemer Porcie: 1 varenie: 1 hodinaPrázdneINGREDIENCIE NA 1 PORCIU100 g mastichy (zelená, fialová, biela) Farbivá na prach: tmavozelená, fialová, žltá Cukrársky tuk Potravinárske lepidlo Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Listy fialky (20-25 listov). Kvetinový drôt #24 nakrájajte na 4 kusy. Na každú časť naneste malé množstvo lepidla.
Krok 2
Vezmite kúsok zeleného tmelu a zrolujte ho do gule. Opatrne roztiahnite tmel cez drôt
Krok 3
Pomocou prstového valčeka rozvaľkajte tmel od stredu k okrajom. Dávajte pozor, aby ste valček nepretáčali cez drôt. Vezmite vykrajovačku alebo šablónu a vystrihnite okvetný lístok.
Krok 4
Vezmite silikónovú formu z listu fialky a urobte odtlačok na list, ktorý mu dodá ohyb a textúru. Položte na sušiacu podložku a nechajte uschnúť.
Krok 5
Položte na sušiacu podložku a nechajte uschnúť. Omotajte základňu listu zelenou páskou. Na opracovanie okrajov listu použite nadýchanú kefu s tmavozeleným farbivom.
Krok 6
Fialové kvety. Budete potrebovať 10-12 farieb. Dosku na vyvaľkanie tmelu vymastíme malým množstvom cukrárskeho tuku. Rozvaľkajte malý kúsok fialového fondánu. Pomocou valčeka na cesto priveďte vrstvu do priesvitného stavu.
Krok 7
Na vystrihnutie kvetu použite päťlistovú vykrajovačku alebo šablónu. Položte kvetinu na modelovaciu podložku. Obíďte okraj každého kvetu pomocou tyčinky zakončenej guľôčkou.
Krok 8
Pridajte textúru pomocou univerzálnej formy a preneste kvetinu na sušiacu podložku.
Krok 9
Pomocou jedlého lepidla pripevnite malú guľu tmelu na kvetinový drôt č. 26 a vytvorte tyčinku. Vyfarbite tyčinku nažlto suchým farbivom. Naneste malé množstvo lepidla na základňu kvetu a prevlečte drôt s tyčinkou. Opatrne zafixujte a úplne vysušte.
Krok 10
Pomocou nadýchaného štetca a suchých prachoviek naneste na kvety očné tiene. Do koláča zapichnite lístky fialky a kvety. Recept na tortu tu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Masticha je elastická cukrová pasta, ktorá na vzduchu úplne stvrdne. V cukrárskom svete existuje veľa druhov pást, ktoré sa líšia svojimi charakteristickými vlastnosťami: jedna rýchlo schne, druhá dobre drží tvar a tretia je pružnejšia. V závislosti od účelu sa rozlišujú tieto druhy tmelov: Cukrový tmel (Fondant, Cukrová pasta) – používa sa na poťahovanie koláčov. Mastic na modelovanie (tvarovanie) (mexická pasta, gumová pasta, modelovacia pasta) – používa sa na vyrezávanie figúrok. Kvetinový tmel (Florist Paste, Gum Paste) sa používa na vyrezávanie kvetov. Predtým, ako začnete s pastou pracovať, mali by ste ju trochu premiešať a zahriať prirodzeným teplom vašich rúk. Vďaka tomu bude tmel elastický a hladký a bude sa vám s ním oveľa ľahšie pracovať. Na vaľkanie môžete použiť kukuričný škrob, jemný práškový cukor alebo tuk. Bežný práškový cukor nie je vhodný na vaľkanie – môže obsahovať veľké kryštáliky cukru, ktoré spôsobia roztrhnutie mastichy.
Aby vám masticha slúžila dlho, dodržujte pravidlá skladovania: pastu musíte skladovať v tesne uzavretom vrecku, inak rýchlo zvetráva a vysychá.
Dekoratívne prvky vyrobené z tmelu sa dajú dlho skladovať, takže sa vytvárajú týždne pred nadchádzajúcou udalosťou a potom sa aplikujú na čerstvo upečený koláč.
Masticha sa bojí vlhkosti, preto vyberáme náplne a krémy s minimálnym množstvom vlhkosti. Masticha by sa nemala navlhčiť, zmraziť, manipulovať s ňou mokrými rukami a použiť veľa jedlého lepidla.
UŽITOČNÉ RADY
Foto: Lola Juraeva
MIMOchodom
Budete potrebovať: Priemer substrátu 10 cm Žehličky na tmel Cukrárska stierka Cukrárska stierka Kvetinová páska (zelená) Univerzálna silikónová forma Stoh s guľôčkou Špongiová podložka Podložka na sušenie okvetných lístkov Nadýchaný štetec na nanášanie suchého farbiva Drôt #24, #26