Rýchle marinády a dresingy na zeleninu: ako podávať na prekvapenie

Rýchle marinády a dresingy na zeleninu: ako podávať na prekvapenie

Rýchle marinády a dresingy na zeleninu: ako podávať na prekvapenie

Zelenina je dôležitou súčasťou stravy človeka v akomkoľvek veku. A zima a jar nie sú dôvodom na znižovanie objemu ich spotreby. Aj keď sa zdá, že je tu malý výber a nedostatok kulinárskej vynaliezavosti. Ponúkame skvelý spôsob, ako si spestriť gastronomickú rutinu – rýchle marinády na zeleninu.

Nakladaná cibuľa

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Nakladaná zelenina na ázijský spôsob
  • Nakladaná paprika a uhorky na piknik
  • Nakladané reďkovky na mäso
  • Nakladaná cibuľa
  • Bonus: 2 univerzálne náplne od foodblogera

Láska k polotovarom nie je vrodená. Po prvé, nie každý má záhradu. Po druhé, konzervácia si vyžaduje čas a starostlivú prácu. Žiadne otázky – túžba variť rýchlejšie a jednoduchšie je pochopiteľná. A sme zástancami toho, že čas strávený v kuchyni prináša len potešenie. A jedlá boli uspokojujúce a príjemne prekvapujúce.

Preto sme spojili niekoľko možností na rýchle a jednoduché marinády na zeleninu do jedného materiálu. Recepty môžete použiť hneď, bez čakania na vrchol sezóny. A čo je dôležité, zeleninu nemusíte dlho lúhovať. Vezmite ho do prevádzky pred blížiacou sa hostinou.

Nakladaná zelenina na ázijský spôsob

Nezvyčajná kombinácia produktov a korenia, vynikajúca možnosť pre tých, ktorí sú unavení z klasických konzerv – nakladaných uhoriek a paradajok. Odporúčame to pre zmenu vyskúšať aj ostatným.

Nakladaná zelenina na ázijský spôsob
Nakladaná zelenina na ázijský spôsob

Na prípravu potrebujete:

  • veľká mrkva – 3 ks.
  • daikon – 2 korene
  • Nashi hrušky – 2 ks.
  • čerstvý koreň zázvoru – 4 cm
  • cesnak – 5 strúčikov
  • ryža alebo vínny ocot – 150 ml
  • cukor – 100 g
  • sójová omáčka – 50 ml
  • badián – 23 hviezdičky
  • soľ – 1 polievková lyžica. l.
  1. Na marinádu zmiešame ocot, cukor, soľ, sójovú omáčku a 150 ml vody. Pridáme badián, privedieme do varu, varíme, kým sa soľ a cukor nerozpustia. Potom sa ochladí na izbovú teplotu.
  2. Cesnak a zázvor ošúpeme a nakrájame na tenké prúžky. Mrkvu, daikon a hrušky nashi ošúpeme a nakrájame na tenké dlhé pásiky (vhodné je použiť kórejské strúhadlo na mrkvu alebo strúhadlo na mandolínu s nástavcom na veľké pásiky). Všetku zeleninu zmiešame a nalejeme do marinády. Zeleninu marinujte aspoň jeden deň, najlepšie 23 dni.

Mimochodom

Pred podávaním nezabudnite zeleninu vložiť do sitka a nechať marinádu odtiecť.

Poznámka pre hostiteľku

Neshi hruška je čínska hruška. Môžete ho nahradiť akýmikoľvek inými odrodami silných a šťavnatých hrušiek.

Nakladaná paprika a uhorky na piknik

Pravdepodobne ste si všimli: čerstvo nakrájaná zelenina na stole rýchlo zvädne. Tu je alternatíva ku klasickému zeleninovému tanieru a recept na každú príležitosť.

Nakladaná paprika a uhorky na piknik
Nakladaná paprika a uhorky na piknik

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • čerstvý koreň zázvoru – 3 cm.
  • cesnak – 3 strúčiky
  • jablčný ocot – 50 ml
  • hnedý cukor – 2 lyžice. l.
  • soľ – 1 polievková lyžica. l.
  • badián – 2 hviezdičky
  • voda – 500 ml
  • červená paprika – 2 ks.
  • žltá paprika – 2 ks.
  • malé uhorky – 1216 ks.
  1. Na marinádu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky zázvor a cesnak. V hrnci zmiešame ocot, cukor, soľ, badián, zázvor a cesnak, zalejeme 500 ml vody, privedieme do varu a necháme roztopiť soľ a cukor. Ochlaďte marinádu.
  2. Ošúpanú červenú a žltú papriku nakrájajte na veľké kúsky. Uhorky prekrojíme pozdĺžne na polovice.
  3. Zeleninu vložíme do marinády, premiešame, prikryjeme a necháme 12 hodín marinovať pri izbovej teplote.

Mimochodom

Ocot môžete nahradiť citrónovou šťavou a celú zmes korenia premeniť na dresing. V tomto prípade suroviny nezohrievajte, ale premiešajte v samostatnej hlbokej miske.

Poznámka pre hostiteľku

Zeleninu môžete podávať ako šalát – v hlbokej priehľadnej miske. Ak sa chystáte na piknik, nechajte ich priamo v nádobe, v ktorej boli marinované. Ideálne by bolo sklo – je to šetrnejšie k životnému prostrediu.

Nakladané reďkovky na mäso

Úžasný snack, ktorý sa rýchlo pripraví a ešte rýchlejšie zje.

Nakladané reďkovky na mäso
Nakladané reďkovky na mäso

Na prípravu potrebujete:

  • reďkovky – 2 zväzky (asi 24 ks.)
  • čerstvý koreň zázvoru – 3 cm
  • cesnak – 2 strúčiky
  • červený vínny ocot – 50 ml
  • morská soľ – 1 polievková lyžica. l.
  • cukor – 1 polievková lyžica. l.
  1. Na marinádu zmiešajte 2 šálky vody s octom, soľou a cukrom, zohrejte takmer do varu.
  2. Reďkovky nakrájajte na polovicu alebo na štvrtiny a vložte do pohára. Pridajte ošúpaný a na tenké plátky nakrájaný zázvor a cesnak.
  3. Nalejte horúcu marinádu, prikryte a nechajte vychladnúť. Nechajte jeden deň pri izbovej teplote, potom zjedzte alebo dajte do chladničky.

Mimochodom

Do receptu sa hodia aj mimosezónne reďkovky nie v zväzkoch, ale vrecúškach. Marináda odhalí svoju chuť, ukáže sa čerstvá.

Poznámka pre hostiteľku

Reďkovky je možné skladovať vo vzduchotesnej nádobe týždeň alebo dva. V prípade potreby pripravte na budúce použitie.

Nakladaná cibuľa

Rýchlo nakladanú cibuľu môžeme podávať nielen ku grilovačke, ale aj takmer ku každému jedlu ako jedno zo studených predjedál. Chrumkavé, jemne horké a sladké – chuť, ktorú si určite zapamätáte.

Nakladaná cibuľa
Nakladaná cibuľa

Na prípravu 5 porcií potrebujete:

  • veľká červená cibuľa – 2 ks.
  • biely vínny ocot – 2 lyžice. l.
  • olivový olej – 1 polievková lyžica. l.
  • hrubá soľ – podľa chuti

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Dáme do misky, pridáme ocot, olej a soľ. Dobre premiešajte a nechajte pri izbovej teplote 1 hodinu.

Poznámka pre hostiteľku

Recept používa červenú sladkú cibuľu, ale môžete použiť aj obyčajnú. Aby ste ho marinovali o niečo rýchlejšie, premiešajte ho rukami. A ak k tomu pridáte zeleň, získate úžasnú krásu.

Bonus: 2 univerzálne náplne od foodblogera

Možnosti pre ľahké kombinácie šalátov s gastronom.ru zdieľaný foodbloger z Kazane Artem Overin. Jeho recepty sa dajú použiť na akékoľvek listové a zeleninové šaláty po celý rok.

Medovo horčicový dresing

Ľahká pikantná omáčka, ktorá osvieži aj klasický mix zelených listov, uhoriek a paradajok. Zachráni vás to v mimosezóne, keď je v regáloch len skleníková zelenina, ktorej sa ľudovo hovorí plast, prakticky bez chuti a arómy.

Na prípravu potrebujete:

  • ocot – 60 ml
  • majonéza – 120 g
  • stolová horčica – 1/2 lyžičky.
  • cukor – 1/2 lyžičky.
  • nakrájaná cibuľa – 1/2 lyžičky.
  • med – 85 g
  • nasekaná petržlenová vňať – 1/2 lyžičky.
  • rastlinný olej – 60 ml
  • soľ – 1/4 lyžičky.
  • mleté ​​čierne korenie – 1/4 lyžičky.
  1. Zmiešajte ocot, majonézu a horčicu.
  2. Pridajte cukor, cibuľu, med, petržlenovú vňať, soľ a korenie.
  3. Za stáleho miešania tenkým prúdom prilievame olej. Miešajte do hladka.

Mimochodom

Cukor a korenie v dresingu zlepšia chuť aj „sklenených“ paradajok. Ale, samozrejme, čím lepšia zelenina, tým chutnejší šalát. A to veľmiObväz je možné skladovať vo vzduchotesnej nádobe niekoľko týždňov. Šalát jednoducho pred podávaním dochuťte požadovaným množstvom.

Pomarančový dresing

Dobré k zelenine, ale vhodné aj k studeným mäsovým predjedlám. Takýto dresing prospeje aj najjednoduchšej kombinácii najemno nastrúhanej kapusty a uhoriek.

Na prípravu potrebujete:

  • pomarančový džús – 60 ml
  • červený vínny ocot – 3 lyžice. l.
  • med – 2 lyžičky.
  • Dijonská horčica – 1 lyžička.
  • olivový olej – 1 polievková lyžica. l.

Zmiešajte všetky ingrediencie v nádobe s tesne priliehajúcim vekom. Dobre pretrepte a vložte do chladničky.

Mimochodom

Nahraďte červený vínny ocot akýmkoľvek iným octom, napríklad jablčným. Tým sa zmení chuť dresingu a recept sa spestrí.

Poznámka pre hostiteľku

Pred podávaním šalátu nezabudnite dresing ešte raz premiešať, aby sa všetky ingrediencie opäť spojili.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #ako variť #nakladaná zelenina #marinádySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik