Rýchle marinády a dresingy na zeleninu: ako podávať na prekvapenie
Zelenina je dôležitou súčasťou stravy človeka v akomkoľvek veku. A zima a jar nie sú dôvodom na znižovanie objemu ich spotreby. Aj keď sa zdá, že je tu malý výber a nedostatok kulinárskej vynaliezavosti. Ponúkame skvelý spôsob, ako si spestriť gastronomickú rutinu – rýchle marinády na zeleninu.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Nakladaná zelenina na ázijský spôsob
- Nakladaná paprika a uhorky na piknik
- Nakladané reďkovky na mäso
- Nakladaná cibuľa
- Bonus: 2 univerzálne náplne od foodblogera
Láska k polotovarom nie je vrodená. Po prvé, nie každý má záhradu. Po druhé, konzervácia si vyžaduje čas a starostlivú prácu. Žiadne otázky – túžba variť rýchlejšie a jednoduchšie je pochopiteľná. A sme zástancami toho, že čas strávený v kuchyni prináša len potešenie. A jedlá boli uspokojujúce a príjemne prekvapujúce.
Preto sme spojili niekoľko možností na rýchle a jednoduché marinády na zeleninu do jedného materiálu. Recepty môžete použiť hneď, bez čakania na vrchol sezóny. A čo je dôležité, zeleninu nemusíte dlho lúhovať. Vezmite ho do prevádzky pred blížiacou sa hostinou.
Nakladaná zelenina na ázijský spôsob
Nezvyčajná kombinácia produktov a korenia, vynikajúca možnosť pre tých, ktorí sú unavení z klasických konzerv – nakladaných uhoriek a paradajok. Odporúčame to pre zmenu vyskúšať aj ostatným.
Nakladaná zelenina na ázijský spôsob
Na prípravu potrebujete:
- veľká mrkva – 3 ks.
- daikon – 2 korene
- Nashi hrušky – 2 ks.
- čerstvý koreň zázvoru – 4 cm
- cesnak – 5 strúčikov
- ryža alebo vínny ocot – 150 ml
- cukor – 100 g
- sójová omáčka – 50 ml
- badián – 2–3 hviezdičky
- soľ – 1 polievková lyžica. l.
- Na marinádu zmiešame ocot, cukor, soľ, sójovú omáčku a 150 ml vody. Pridáme badián, privedieme do varu, varíme, kým sa soľ a cukor nerozpustia. Potom sa ochladí na izbovú teplotu.
- Cesnak a zázvor ošúpeme a nakrájame na tenké prúžky. Mrkvu, daikon a hrušky nashi ošúpeme a nakrájame na tenké dlhé pásiky (vhodné je použiť kórejské strúhadlo na mrkvu alebo strúhadlo na mandolínu s nástavcom na veľké pásiky). Všetku zeleninu zmiešame a nalejeme do marinády. Zeleninu marinujte aspoň jeden deň, najlepšie 2–3 dni.
Mimochodom
Pred podávaním nezabudnite zeleninu vložiť do sitka a nechať marinádu odtiecť.
Poznámka pre hostiteľku
Neshi hruška je čínska hruška. Môžete ho nahradiť akýmikoľvek inými odrodami silných a šťavnatých hrušiek.
Nakladaná paprika a uhorky na piknik
Pravdepodobne ste si všimli: čerstvo nakrájaná zelenina na stole rýchlo zvädne. Tu je alternatíva ku klasickému zeleninovému tanieru a recept na každú príležitosť.
Nakladaná paprika a uhorky na piknik
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- čerstvý koreň zázvoru – 3 cm.
- cesnak – 3 strúčiky
- jablčný ocot – 50 ml
- hnedý cukor – 2 lyžice. l.
- soľ – 1 polievková lyžica. l.
- badián – 2 hviezdičky
- voda – 500 ml
- červená paprika – 2 ks.
- žltá paprika – 2 ks.
- malé uhorky – 12–16 ks.
- Na marinádu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky zázvor a cesnak. V hrnci zmiešame ocot, cukor, soľ, badián, zázvor a cesnak, zalejeme 500 ml vody, privedieme do varu a necháme roztopiť soľ a cukor. Ochlaďte marinádu.
- Ošúpanú červenú a žltú papriku nakrájajte na veľké kúsky. Uhorky prekrojíme pozdĺžne na polovice.
- Zeleninu vložíme do marinády, premiešame, prikryjeme a necháme 12 hodín marinovať pri izbovej teplote.
Mimochodom
Ocot môžete nahradiť citrónovou šťavou a celú zmes korenia premeniť na dresing. V tomto prípade suroviny nezohrievajte, ale premiešajte v samostatnej hlbokej miske.
Poznámka pre hostiteľku
Zeleninu môžete podávať ako šalát – v hlbokej priehľadnej miske. Ak sa chystáte na piknik, nechajte ich priamo v nádobe, v ktorej boli marinované. Ideálne by bolo sklo – je to šetrnejšie k životnému prostrediu.
Nakladané reďkovky na mäso
Úžasný snack, ktorý sa rýchlo pripraví a ešte rýchlejšie zje.
Nakladané reďkovky na mäso
Na prípravu potrebujete:
- reďkovky – 2 zväzky (asi 24 ks.)
- čerstvý koreň zázvoru – 3 cm
- cesnak – 2 strúčiky
- červený vínny ocot – 50 ml
- morská soľ – 1 polievková lyžica. l.
- cukor – 1 polievková lyžica. l.
- Na marinádu zmiešajte 2 šálky vody s octom, soľou a cukrom, zohrejte takmer do varu.
- Reďkovky nakrájajte na polovicu alebo na štvrtiny a vložte do pohára. Pridajte ošúpaný a na tenké plátky nakrájaný zázvor a cesnak.
- Nalejte horúcu marinádu, prikryte a nechajte vychladnúť. Nechajte jeden deň pri izbovej teplote, potom zjedzte alebo dajte do chladničky.
Mimochodom
Do receptu sa hodia aj mimosezónne reďkovky nie v zväzkoch, ale vrecúškach. Marináda odhalí svoju chuť, ukáže sa čerstvá.
Poznámka pre hostiteľku
Reďkovky je možné skladovať vo vzduchotesnej nádobe týždeň alebo dva. V prípade potreby pripravte na budúce použitie.
Nakladaná cibuľa
Rýchlo nakladanú cibuľu môžeme podávať nielen ku grilovačke, ale aj takmer ku každému jedlu ako jedno zo studených predjedál. Chrumkavé, jemne horké a sladké – chuť, ktorú si určite zapamätáte.
Nakladaná cibuľa
Na prípravu 5 porcií potrebujete:
- veľká červená cibuľa – 2 ks.
- biely vínny ocot – 2 lyžice. l.
- olivový olej – 1 polievková lyžica. l.
- hrubá soľ – podľa chuti
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Dáme do misky, pridáme ocot, olej a soľ. Dobre premiešajte a nechajte pri izbovej teplote 1 hodinu.
Poznámka pre hostiteľku
Recept používa červenú sladkú cibuľu, ale môžete použiť aj obyčajnú. Aby ste ho marinovali o niečo rýchlejšie, premiešajte ho rukami. A ak k tomu pridáte zeleň, získate úžasnú krásu.
Bonus: 2 univerzálne náplne od foodblogera
Možnosti pre ľahké kombinácie šalátov s gastronom.ru zdieľaný foodbloger z Kazane Artem Overin. Jeho recepty sa dajú použiť na akékoľvek listové a zeleninové šaláty po celý rok.
Medovo horčicový dresing
Ľahká pikantná omáčka, ktorá osvieži aj klasický mix zelených listov, uhoriek a paradajok. Zachráni vás to v mimosezóne, keď je v regáloch len skleníková zelenina, ktorej sa ľudovo hovorí plast, prakticky bez chuti a arómy.
Na prípravu potrebujete:
- ocot – 60 ml
- majonéza – 120 g
- stolová horčica – 1/2 lyžičky.
- cukor – 1/2 lyžičky.
- nakrájaná cibuľa – 1/2 lyžičky.
- med – 85 g
- nasekaná petržlenová vňať – 1/2 lyžičky.
- rastlinný olej – 60 ml
- soľ – 1/4 lyžičky.
- mleté čierne korenie – 1/4 lyžičky.
- Zmiešajte ocot, majonézu a horčicu.
- Pridajte cukor, cibuľu, med, petržlenovú vňať, soľ a korenie.
- Za stáleho miešania tenkým prúdom prilievame olej. Miešajte do hladka.
Mimochodom
Cukor a korenie v dresingu zlepšia chuť aj „sklenených“ paradajok. Ale, samozrejme, čím lepšia zelenina, tým chutnejší šalát. A to veľmiObväz je možné skladovať vo vzduchotesnej nádobe niekoľko týždňov. Šalát jednoducho pred podávaním dochuťte požadovaným množstvom.
Pomarančový dresing
Dobré k zelenine, ale vhodné aj k studeným mäsovým predjedlám. Takýto dresing prospeje aj najjednoduchšej kombinácii najemno nastrúhanej kapusty a uhoriek.
Na prípravu potrebujete:
- pomarančový džús – 60 ml
- červený vínny ocot – 3 lyžice. l.
- med – 2 lyžičky.
- Dijonská horčica – 1 lyžička.
- olivový olej – 1 polievková lyžica. l.
Zmiešajte všetky ingrediencie v nádobe s tesne priliehajúcim vekom. Dobre pretrepte a vložte do chladničky.
Mimochodom
Nahraďte červený vínny ocot akýmkoľvek iným octom, napríklad jablčným. Tým sa zmení chuť dresingu a recept sa spestrí.
Poznámka pre hostiteľku
Pred podávaním šalátu nezabudnite dresing ešte raz premiešať, aby sa všetky ingrediencie opäť spojili.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #ako variť #nakladaná zelenina #marinádySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach