Údený olivový olej
K receptu Náročnosť: ľahko Porcie: 1 varenie: 2 hodinyDusenie, chradnutiePrázdneINGREDIENCIE NA 1 PORCIU1 liter extra panenského olivového oleja štipka solifruitových pilín Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na dno kotlíka položte 3 dlhé listy fólie krížom tak, aby konce viseli dole. Na fóliu položte veľkú hrsť vopred namočených pilín.
Krok 2
Na piliny položte ďalší kus fólie a vytvorte v ňom veľa malých otvorov.
Krok 3
Na fóliu položte mriežku, položte žiaruvzdornú misku, pridajte olej a soľ.
Krok 4
Konštrukciu prikryte prečnievajúcimi kúskami fólie tak, aby medzi miskou a fóliou zostal priestor. Kotlík uzavrieme vekom a spoj vrchnáka a kotlíka zabalíme do fólie.
Krok 5
Umiestnite kotol na mierny oheň. Len čo to spod pokrievky začne zapáchať ako dym (napriek všetkým vašim trikom), odstavte kotlík z ohňa. Nechajte bez otvorenia, kým úplne nevychladne. Tento olej je skvelý na obliekanie šalátov s mäsom, rybami a syrom.