K receptu
Boršč sa objavil na Ukrajine okolo polovice 15. storočia a rýchlo sa šíril všetkými smermi, dostal sa aj do Poľska a Rumunska, ktoré sa ho dokonca (neúspešne) pokúšali uplatniť ako svoj vlastný vynález. Pôvodne boršč neobsahoval ani zemiaky, ani paradajky, zato repy a kapusty bolo veľa. Teraz je boršč jednou z najznámejších polievok na svete. V Rusku sa niekedy varí s klobásami a hrudníkom, v Bulharsku – v mäsovom vývare a so sladkou paprikou, ale bez mäsa, v Poľsku – s jazykom a šunkou. Ale to nie je všetko. Existuje veľa variácií boršču: s kačicou, s knedľou, s hubami a dokonca aj so sleďom!
zložitosť: priemer Kalórie: 219,84 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 3,98 g/12,90 g/21,89VareniepolievkaVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE3 stredné zemiaky polovica strednej hlávky kapusty 2 stredné cvikly 2 stredné paradajky 2 stredné mrkvy 2 korene petržlenu 2 stredné cibule 1 bobkový list šťava z polovice citróna rastlinný olej mleté čierne korenie a hrášok štipka cukru soľAk chcete odoslať:2–3 strúčiky cesnaku bylinky (kôpor, petržlen) Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cviklu ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky. Na panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. olej a smažte repu 5-10 minút. s prídavkom citrónovej šťavy. Potom zalejeme pohárom vriacej vody, prikryjeme pokrievkou a dusíme 15–20 minút, cibuľu nakrájame na pol krúžky, mrkvu a petržlenovú vňať na prúžky. Na inej panvici zohrejte 2-3 lyžice. l. olej a smažte zeleninu 10 minút za častého miešania. Pridajte tam bobkový list a niekoľko zŕn korenia. do vriacej vody, opláchneme studenou vodou, zbavíme šupky a nakrájame na kocky. Pridáme ich do panvice k cvikle a dusíme ďalších 5 minút Cviklu preložíme do veľkého hrnca, pridáme pripravenú zeleninu a cukor, premiešame a dusíme 3-4 minúty. Potom zalejte 2 litrami vriacej vody a priveďte do varu.
Krok 2
Zemiaky nakrájame na kocky a kapustu na tenké prúžky. Do panvice pridáme kapustu a odkryté varíme 5-10 minút. Potom pridajte zemiaky a varte ďalších 10 minút. alebo kým nebude pripravený, do pripraveného boršča pridajte prelisovaný cesnak a nasekané bylinky, soľ a korenie podľa chuti a nechajte lúhovať pod pokrievkou asi 20 minút.