Ako dokonale uvariť šošovicu: čierna, červená, zelená, akákoľvek
Predstavte si, že chcete uvariť šošovicovú polievku. Otvorili sme skrinku a máte 3 vrecká so zvyškami šošovicových zŕn rôznych farieb. čo robiť? Možno všetko zmiešať a pripraviť farebnú polievku? V žiadnom prípade, pretože každý druh šošovice má svoj vlastný charakter! Poďme na to po poriadku. Ak totiž zvolíte správnu šošovicu, polievka, ktorú uvaríte, bude hladká a jemná a šalát bude zrno za zrnkom. Červená, zelená, hnedá, čierna – šošovica sa líši nielen farbou, ale aj kulinárskym účelom.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Musím šošovicu namočiť?
- Kedy soliť šošovicu
- Ako variť červenú šošovicu
- Ako variť hnedú šošovicu
- Ako variť zelenú šošovicu
- Ako variť čiernu šošovicu
Musím šošovicu namočiť?
Namáčanie urýchľuje proces varenia. Ale šošovica sa aj tak uvarí celkom rýchlo, takže namáčanie nemá zmysel.
Pred varením je však nevyhnutné šošovicu pretriediť a dôkladne umyť. Môže naraziť kamienok a potom je nevyhnutná návšteva zubára.
Kedy soliť šošovicu
Niekedy môžete počuť, že šošovicu musíte po jej príprave osoliť. Toto je mýtus! Fazuľa (a šošovica je fazuľa) uvarená v slanej vode chutí oveľa lepšie a má jemnejšiu, krémovitú štruktúru.
Ako variť červenú šošovicu
Začnime teda červenou šošovicou. Jasne oranžové zrná pri varení zožltnú – to je normálne, nemali by ste očakávať rovnakú sýtu farbu od polievky alebo prílohy.
Pred varením je potrebné červenú šošovicu dobre umyť, ale netreba ju namáčať
Na hustú polievku, aby sa nepremenila na kašu, treba na 200 g šošovice odobrať 2 litre tekutiny. Tekutý znamená vodu, zeleninový vývar, kurací vývar alebo hovädzí vývar. A, samozrejme, môžete hrúbku polievky upraviť v jednom alebo druhom smere podľa želania.
Červenú šošovicu nie je potrebné pred varením namáčať.
Na začiatok vložte šošovicu do cedníka alebo jemného sitka a opláchnite pod tečúcou vodou.
Vložte šošovicu do horúcej vody alebo vývaru.
Vývar so šošovicou privedieme do varu, zbavíme peny, znížime oheň a červenú šošovicu dusíme na miernom ohni do mäkka – asi 10-12 minút. Polievka z červenej šošovice je jemne sladká s orieškovou príchuťou.
Pyré z červenej šošovice si obľúbia aj tie najrozmarnejšie deti. A dospelí ho radi jedia ako prílohu k akémukoľvek mäsu či rybe. Stačí zmeniť pomer obilnín a tekutiny: na 200 g červenej šošovice stačí 400 ml vody – vznikne husté jemné pyré.
Ako variť hnedú šošovicu
Najčastejšie ide o hnedú šošovicu. Keďže pri varení si zachováva svoj tvar, existuje oveľa viac možností na varenie s ním – polievky, šaláty, prívarky. Má charakteristickú „šošovicovú“ zemitú vôňu. Môžete z neho pripraviť plnku do koláčov, halušiek či halušiek alebo ho použiť namiesto cíceru na hummus. Keďže hnedá šošovica si dobre zachováva svoj tvar, dobre sa mieša s obilninami – pohánkou, ryžou – a strukovinami. Dobre sa zhodujú v štruktúre a navzájom sa dopĺňajú.
Aby mala hnedá šošovica vo vašej polievke jemnú, krémovú textúru, varte ju asi 40 minút.
Varenie hnedej šošovice však bude trvať dlhšie – od 25 do 40 minút. Všetko závisí od toho, v akom jedle sa používa a ako sa vám páči. V polievke budete potrebovať viac rozvarených, krémovejších a na šalát by mala zostať šošovica pevnejšia.
Pred varením je potrebné hnedú šošovicu naplniť studenou vodou a z povrchu vody odstrániť všetky plávajúce nečistoty. Vodu scedíme, šošovicu vložíme do cedníka a prepláchneme pod tečúcou vodou. Teraz je šošovica pripravená na ďalšie použitie.
Na 1 liter vývaru treba dať 100 g hnedej šošovice.
Na prípravu šošovice na prílohu alebo do šalátu ju dáme na panvicu s horúcou vodou v pomere 1:2 a zapálime. Privedieme do varu, osolíme, znížime teplotu a dusíme do mäkka. Všetka voda by sa mala vstrebať do šošovice. Ak je vody málo, pridajte ešte trochu. Ak potrebujete do plnky šošovicu, roztlačte ju na pyré.
Ako variť zelenú šošovicu
Bežná zelená šošovica je jednou z odrôd šošovice, ktorú poznáme. Prístup k nej a príprava sa nelíšia od hnedej.
Ale zelená šošovica Du Puy (zelená šošovica od Puy) je francúzskeho pôvodu a od bežnej zelenej šošovice sa líši aj vzhľadom.
Zelená šošovica je ideálnou voľbou do príloh a šalátov
Tieto fazule sú asi o tretinu menšie ako bežná šošovica. Majú zelenošedú farbu, pripomínajú jemný štrk a majú korenistejšiu chuť ako iné odrody. Táto šošovica má hrubú šupku, vďaka ktorej dobre drží tvar v pokrmoch a po uvarení zostáva hustá.
Zo zelenej šošovice Puy si môžete pripraviť polievku bez obáv, že sa zmení na kašu a táto fazuľa je ideálna do šalátov a príloh.
Nezabudnite vytriediť fazuľa, naplňte ju studenou vodou a odstráňte všetky plávajúce nečistoty z povrchu vody. Potom zrná opláchnite pod tečúcou studenou vodou.
Šošovica Green Puy má pevnú škrupinu, takže ju môžete jednoducho uvariť vo veľkom množstve vody do mäkka a prebytočnú vodu sliať. Fazuľa zostane zrnko po zrnku.
Do panvice nalejte toľko vody, aby bola šošovica úplne zakrytá. Vodu privedieme do varu, pridáme šošovicu, necháme ešte zovrieť, osolíme, znížime plameň a šošovicu varíme do mäkka 25-30 minút. Keď je zelená šošovica hotová, scedíme vodu cez sitko alebo cedník. Ak chcete použiť do šalátov, šošovicu úplne ochlaďte.
Ako variť čiernu šošovicu
Čierna šošovica sa tiež nazýva „Beluga“ pre svoju výraznú podobnosť s kaviárom beluga.
Malé čierne guľôčky majú pevnú škrupinu a ich samozrejmé využitie je pridávanie do šalátov. Varenú čiernu šošovicu možno tiež rozmixovať na pyré, vyprážať alebo použiť na prípravu rôznych slaných pochutín.
Čierna šošovica sa nazýva „Beluga“ pre svoju podobnosť s kaviárom beluga.
Čiernu šošovicu treba triediť. Potom nalejte studenú vodu a po odstránení nečistôt z povrchu vody opláchnite v cedníku pod tečúcou vodou.
Môžete vložiť do horúcej vody v pomere 1:2, osoliť a na miernom ohni variť, kým nebude šošovica hotová – 20-25 minút. V prípade potreby pridajte vodu.
Alebo ho môžete uvariť vo veľkom množstve osolenej vody do mäkka a prebytočnú vodu sliať.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #šošovica #užitočné tipySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach