Ako správne zmraziť ovocie, bobule a bylinky

Ako správne zmraziť ovocie, bobule a bylinky

K receptu

Mraznička nám pomôže uchovať kúsok leta – mrazenie zeleniny a ovocia je veľmi jednoduché, stačí poznať pár pravidiel.

zložitosť: ľahko Porcie: 10 varenie: 1 hodinaPrázdneINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍzelenina, ovocie, zelenina Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Zeleninu a ovocie zmrazujte pri teplote –18 °C alebo nižšej. Mrazené potraviny balte do malých porcií. Na zmrazovanie používajte tesné vrecká a vzduchotesné nádoby, aby ste zabránili tvorbe námrazy.

Krok 2

Označte názov produktu a dátum spotreby. Pri –18 °C je možné zeleninu a ovocie skladovať 12 mesiacov, pri teplotách nad –12 °C – nie dlhšie ako 4 mesiace.

Krok 3

Aby ste mali v mrazničke poriadok, vyberajte vrecká a nádoby rovnakej veľkosti. Ľahko sa skladajú a uľahčujú vám získanie produktu, ktorý potrebujete.

Krok 4

Zmrazte malé bobule a ovocie pomocou „suchého“ mrazenia: položte ich na podnos v krátkej vzdialenosti od seba, vložte ich do mrazničiek a potom ich nalejte do vrecúšok. To zabráni tomu, aby sa bobule zlepili do zhlukov.

Krok 5

Hustú zeleninu je lepšie zmraziť pomocou prudkého mrazenia. Umiestnite ich do nádob alebo vrecúšok a zapnite mrazničku čo najnižšie. Pri tejto metóde si zelenina lepšie zachová svoj tvar. Zeleninu zmrazujte v malých dávkach, nie viac ako 2-3 kg naraz.

Krok 6

Ekonomicky najvýhodnejšou vecou je zmrazenie sladkej papriky. V zime je to drahé, ale teraz je to niekoľkonásobne lacnejšie. Mrazené papriky sa dajú použiť na prípravu polievok, dusených pokrmov a omáčok, chuť sa nelíši od čerstvých. Semienkovú papriku nakrájajte na prúžky alebo kocky a vložte do vrecúšok. Ak máte dostatok mraziaceho priestoru, môžete zamraziť celé papriky na plnenie.

Krok 7

Je tiež užitočné zmraziť paradajky, ktoré sa používajú pomerne často a v zime nie je ľahké kúpiť chutné. Zrelé silné paradajky zalejeme vriacou vodou, potom studenou vodou, ošúpeme šupku. Nakrájajte na kolieska na dusené mäso alebo miešané vajcia alebo na malé kocky do polievok.

Krok 8

Je tiež vhodné rozdrviť paradajky v mixéri a zmraziť ich v nádobe na ľad, toto pyré je vhodné na výrobu omáčok.

Krok 9

Ak máte radi baklažány alebo ich máte prebytok, môžete zamraziť aj tie. Na prípravu nakrájajte surové baklažány a blanšírujte vo vriacej osolenej vode 1 minútu, potom osušte a vložte do vrecúšok. Môžete tiež zmraziť pečené alebo vyprážané baklažány.

Krok 10

Zeleninu si určite zmrazte. Listy oddeľte od stoniek a nasekajte nadrobno. Podnos vysteľte pergamenom alebo potravinovou fóliou a poukladajte zeleň v tenkej vrstve. Vložte do mrazničky na 2-3 hodiny a potom rýchlo nalejte do malých vrecúšok. Tieto zelené sa dajú dokonca použiť do šalátov, rozmrazia sa v priebehu niekoľkých minút.

Krok 11

Ďalším spôsobom, ako zmraziť zeleninu, je umiestniť ju do foriem na ľad a pridať trochu vody alebo olivového oleja. Keď sú kocky zmrazené, presuňte ich do nádoby alebo vrecka.

Krok 12

Polievkový dresing je veľmi vhodné zmraziť. Petržlenovú vňať a mrkvu nastrúhame, pridáme na kocky nakrájaný stonkový zeler a opražíme do mäkka. Ochlaďte a vložte do nádob. Do tejto zmesi nepridávajte cibuľu ani cesnak – táto zelenina neznáša mrazenie.

Krok 13

Ak máte v záhrade slivky, zamrazte ich na kompóty, koláče a smoothie. Najprv nakrájajte ovocie na polovicu a odstráňte semená.

Krok 14

Broskyne je potrebné pred zmrazením blanšírovať, ak sa tak nestane, stmavnú. Je vhodné zmraziť broskyňové pyré.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik