Ako uvarím výborný pôstny perník za 30 minút bez vajec a masla

Ako uvarím výborný pôstny perník za 30 minút bez vajec a masla

Ako uvarím výborný pôstny perník za 30 minút bez vajec a masla

Takýto chutný chudý perník na rastlinnom oleji bez vajec a mlieka zvládne pripraviť aj nováčik v kuchyni. Hlavná vec je zachovať pomer múky, cukru a masla a pridať ďalšie prísady podľa chuti.

Príprava a pečenie pôstnych perníkov zaberie veľmi málo času a do cesta okrem ostatných ingrediencií vložíte zvyšky orechov a sušeného ovocia, ktoré sa vám povaľujú v kuchynských skrinkách. Počas pôstu vynásobím množstvo jedla dvoma a upečiem perník o veľkosti veľkého plechu na pečenie, pretože v tomto čase sa obzvlášť rýchlo zje.

Na prípravu potrebujete:

  • múka – 2 šálky
  • cukor – 1 sklo
  • rafinovaný slnečnicový olej – 2/3 šálky
  • vlašské orechy – 1 šálka
  • mak – 1/3 šálky
  • hrozienka – ½ šálky
  • voda – 1 pol pohára
  • prášok do pečiva – 2,5 lyžičky.
  • vanilkový cukor – 1 vrecúško (8 g)
  • škorica – 1,5 lyžičky.

1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Obdĺžnikovú panvicu s rozmermi približne 20 cm x 20 cm vymastíme slnečnicovým olejom. 2. Orechy a hrozienka dobre opláchnite. Orechy zľahka opečte na suchej panvici, potom nasekajte v mixéri alebo pomocou noža. Mak sušte na panvici 2-3 minúty. 3. Múku zmiešame so škoricou a práškom do pečiva a preosejeme do hlbokej misy. Pridajte cukor, vanilkový cukor a slnečnicový olej. Miešame mixérom. Začnite pomaly pridávať studenú vodu. Vody potrebujete toľko, aby konzistencia cesta pripomínala cesto na palacinky. Zvyčajne to trvá o niečo menej ako pohár vody. 4. Teraz do cesta pridajte mak, orechy, hrozienka a dobre premiešajte. Cesto nalejte do formy a pečte v hornej časti rúry asi 30 minút.

Poznámka pre hostiteľku

Tento perník je skutočným poľom na experimentovanie. Namiesto vody môžete do cesta nasypať čerstvo uvarenú silnú kávu a na špičku noža k uvedeným koreninám pridať mleté ​​klinčeky. Do cesta môžete pridať aj pár lyžíc medu alebo kandizovaného džemu. V tomto prípade mierne znížte množstvo cukru v recepte.

Elena Ilyina: „V mojej rodine bola vedúcou pečenia moja babička – vedela piecť koláče „ako na dedine“: obrovské množstvo koláčov a tvarohových koláčov s rôznymi náplňami z veľkého množstva cesta. Mama piekla len zriedka a bola to sovietska klasika: medovník, orechy s vareným kondenzovaným mliekom, sušienky s majonézou, trubičky z marmelády. Pokusy s vtáčím mliekom, ako si teraz pamätám, boli neúspešné. Pečenie je podľa mňa čistý pôžitok: z vône korenia, zo sneženia múky, ktorá sa preosieva do misy, zo šľahania masla a cukru – zo žltého na biele, z premeny tenkých, nenápadných bielkov na biele lesklé vrcholy , z tajného života cesta, plných šelestov a zvukov, z hrejivej vône kysnutého cesta, ktorá sa tak príjemne vracia na svoje miesto a sleduje, ako sa tvrdohlavo dostáva von… Keď si potrebujem usporiadať myšlienky a nápady , pečiem koláčiky, ktoré sú vykrajované formičkami. Keď si neviem poradiť s ďalším technickým zariadením, vytiahnem vaflovač – vždy ma poslúchne. Keď sa potrebujem vnútorne upokojiť, pečiem koláčiky. Nalaďte sa na sviatočnú – koláče. Je to druh terapie pečenia.“

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #cesto #pôstne pečenie #pôst #Elena Ilyina #kovrizhka #pôstne receptySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik