Ako uvarím výborný pôstny perník za 30 minút bez vajec a masla
Takýto chutný chudý perník na rastlinnom oleji bez vajec a mlieka zvládne pripraviť aj nováčik v kuchyni. Hlavná vec je zachovať pomer múky, cukru a masla a pridať ďalšie prísady podľa chuti.
Príprava a pečenie pôstnych perníkov zaberie veľmi málo času a do cesta okrem ostatných ingrediencií vložíte zvyšky orechov a sušeného ovocia, ktoré sa vám povaľujú v kuchynských skrinkách. Počas pôstu vynásobím množstvo jedla dvoma a upečiem perník o veľkosti veľkého plechu na pečenie, pretože v tomto čase sa obzvlášť rýchlo zje.
Na prípravu potrebujete:
- múka – 2 šálky
- cukor – 1 sklo
- rafinovaný slnečnicový olej – 2/3 šálky
- vlašské orechy – 1 šálka
- mak – 1/3 šálky
- hrozienka – ½ šálky
- voda – 1 pol pohára
- prášok do pečiva – 2,5 lyžičky.
- vanilkový cukor – 1 vrecúško (8 g)
- škorica – 1,5 lyžičky.
1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Obdĺžnikovú panvicu s rozmermi približne 20 cm x 20 cm vymastíme slnečnicovým olejom. 2. Orechy a hrozienka dobre opláchnite. Orechy zľahka opečte na suchej panvici, potom nasekajte v mixéri alebo pomocou noža. Mak sušte na panvici 2-3 minúty. 3. Múku zmiešame so škoricou a práškom do pečiva a preosejeme do hlbokej misy. Pridajte cukor, vanilkový cukor a slnečnicový olej. Miešame mixérom. Začnite pomaly pridávať studenú vodu. Vody potrebujete toľko, aby konzistencia cesta pripomínala cesto na palacinky. Zvyčajne to trvá o niečo menej ako pohár vody. 4. Teraz do cesta pridajte mak, orechy, hrozienka a dobre premiešajte. Cesto nalejte do formy a pečte v hornej časti rúry asi 30 minút.
Poznámka pre hostiteľku
Tento perník je skutočným poľom na experimentovanie. Namiesto vody môžete do cesta nasypať čerstvo uvarenú silnú kávu a na špičku noža k uvedeným koreninám pridať mleté klinčeky. Do cesta môžete pridať aj pár lyžíc medu alebo kandizovaného džemu. V tomto prípade mierne znížte množstvo cukru v recepte.
Elena Ilyina: „V mojej rodine bola vedúcou pečenia moja babička – vedela piecť koláče „ako na dedine“: obrovské množstvo koláčov a tvarohových koláčov s rôznymi náplňami z veľkého množstva cesta. Mama piekla len zriedka a bola to sovietska klasika: medovník, orechy s vareným kondenzovaným mliekom, sušienky s majonézou, trubičky z marmelády. Pokusy s vtáčím mliekom, ako si teraz pamätám, boli neúspešné. Pečenie je podľa mňa čistý pôžitok: z vône korenia, zo sneženia múky, ktorá sa preosieva do misy, zo šľahania masla a cukru – zo žltého na biele, z premeny tenkých, nenápadných bielkov na biele lesklé vrcholy , z tajného života cesta, plných šelestov a zvukov, z hrejivej vône kysnutého cesta, ktorá sa tak príjemne vracia na svoje miesto a sleduje, ako sa tvrdohlavo dostáva von… Keď si potrebujem usporiadať myšlienky a nápady , pečiem koláčiky, ktoré sú vykrajované formičkami. Keď si neviem poradiť s ďalším technickým zariadením, vytiahnem vaflovač – vždy ma poslúchne. Keď sa potrebujem vnútorne upokojiť, pečiem koláčiky. Nalaďte sa na sviatočnú – koláče. Je to druh terapie pečenia.“
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #cesto #pôstne pečenie #pôst #Elena Ilyina #kovrizhka #pôstne receptySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach