Ako variť halušky, halušky, halušky, halušky. História pôvodu jedál

Ako variť halušky, halušky, halušky, halušky. História pôvodu jedál

Ako variť halušky, halušky, halušky, halušky. História pôvodu jedál

Len pred desiatimi rokmi by bolo nepravdepodobné, že by sa v Moskve našla módna reštaurácia, v ktorej slávny šéfkuchár ponúkal svojim hosťom ako hlavné jedlo knedle alebo knedle. A dnes – prosím. Koniec koncov, nové je dobre zabudnuté staré…

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Gnocchi vo štvrtok
  • V slovanských priestranstvách
  • “Akékoľvek knedle, ale knedle sú stále lepšie”
  • Ako vyrobiť farebné halušky

Gnocchi vo štvrtok

Gnocchi sú talianske sesternice našich knedlí. Sú jednoduché na prípravu, nesedia vám ako kameň v žalúdku a môžete s nimi donekonečna experimentovať. Odkiaľ sa vzali halušky? Toto jedlo vymysleli talianski roľníci, čo, mimochodom, nie je nezvyčajné, ak hovoríme o majstrovských dielach talianskej kuchyne. Gnocchi sú jedným z klasických príkladov toho, ako môžete s minimálnymi nákladmi nakŕmiť veľkú rodinu. Doteraz mnohí Taliani podľa tradície nekonzumujú halušky, ale prísne v súlade s predpisom „… halušky jedzte vo štvrtok a držky v sobotu“. Hovorí o tom staré talianske príslovie. V Uruguaji a Argentíne, kde bola národná kuchyňa silne ovplyvnená taliančinou, ľudia jedia halušky na obe líca nie vo štvrtok, ale 29. dňa v mesiaci: podľa legendy, ak v tento deň zjete halušky, nebudete potrebovať peniaze na celý mesiac.

Mimochodom, v histórii halušiek nebolo všetko také hladké, bez mráčika a dojemne obchodné. V Taliansku sú obzvlášť obľúbené knedle s vražedným názvom „Priest’s Stranglers“.

Hovorí sa, že jeden z vysokých cirkevných služobníkov, istý Galiani, tak miloval zelené halušky, že keď videl na stole pariace sa čerstvo pripravené halušky, na všetko zabudol. Vrhol sa na nich ako zver a zhltol ich, narýchlo, niekoľko naraz. Tento príbeh má smutný koniec: kňaz zomrel priamo pri jedálenskom stole, dusil sa svojimi obľúbenými haluškami… Existujú stovky receptov na prípravu halušiek: ryžové a mandľové, krupicové a kukuričné, z pečene a ryže. A zemiakové sa považujú za najjednoduchšie na prípravu.

V slovanských priestranstvách

Príbuzní gnocchi sa dajú ľahko nájsť v mnohých národných kuchyniach. Do rodiny halušiek patria bieloruské knedle a kavky, ako aj ukrajinské knedle a knedle. Tí, ktorí radi experimentujú, si zrejme všimli, že recept na ukrajinské knedle nie je ľahké nájsť v tradičných zbierkach receptov.

Vysvetľuje to skutočnosť, že boli a zostali jednoduchým jedlom, ktoré sa konzumuje výlučne doma. Ale neexistujú žiadne recepty, pretože väčšina žien v domácnosti ich varí „od oka“.

Cesto na knedle sa najčastejšie vyrába z pšeničnej alebo pohánkovej múky, ako aj zo zmesi pšeničnej múky a zemiakov. Pred uvarením sa knedle sušia asi 30 minút, potom sa uvaria ako halušky. Hotové knedle vyberieme dierovanou lyžicou, uložíme na taniere, polejeme rozpusteným maslom alebo kyslou smotanou a ihneď podávame.

Bieloruské knedle sa líšia od ukrajinských. Do stredu každej knedle sa vtlačí kúsok bravčovej masti – vďaka tomu sú šťavnatejšie. Okrem toho je knedľové cesto jemnejšie vďaka vloženému mlieku alebo smotane, ako aj vďaka špeciálnej technológii prípravy:

Všetky zložky sa pridávajú postupne a pred zavedením ďalšieho produktu sa hmota dôkladne rozomelie. Bieloruské knedle sú dôležitou zložkou mnohých polievok, používajú sa ako príloha a dokonca aj ako samostatné jedlo – v tomto prípade sa knedle tesne pred podávaním polievajú roztopenou masťou so škvarkami alebo nadrobno nakrájanou cibuľou opečenou na masti.

“Akékoľvek knedle, ale knedle sú stále lepšie”

O krok nad knedľami na hierarchickom rebríčku ukrajinskej kuchyne sú vareniki. Toto jedlo, napriek jeho jednoduchosti, chutilo mnohým a dokonca aj slávny gurmán Bill Clinton, ktorý na jednej zo svojich návštev Ukrajiny ochutnal knedle s čerešňami, verejne vyhlásil, že knedľu pridáva na svoj zoznam „Must Be Served“.

Málokto vie, že za vzhľad halušiek na našom stole vďačíme… Turkom! Ukrajinci, ktorí ochutnali tureckú dušvaru, boli potešení a zmenili ju vlastným spôsobom, zlepšili náplň a zjednodušili receptúru cesta.

Príprava knedlíkov nie je náročná, ale aj tu sú nejaké jemnosti. Na cesto vyberte najjemnejšiu múku a nezabudnite ju preosiať – vaše knedle budú jemnejšie. Mlieko (alebo voda) zaliate do múky by malo byť ľadovo studené (výnimkou sú len poltavské halušky, na prípravu ktorých sa používa teplá voda) a pridané vajcia vychladené. Halušky uvaríme vo veľkom množstve vriacej osolenej vody – kým nevyplávajú na povrch, už nie. A hneď to podávajú.

Ako vyrobiť farebné halušky

Farbu halušiek alebo halušiek je možné zmeniť: pridaním paradajkového pretlaku do cesta zčervenajú, špenátové pyré, bazalka alebo petržlenová vňať zozelenie a tekvicové alebo mrkvové pyré spravia halušky oranžové. Koľko múky mám pridať do cesta? Závisí to od druhu zemiakov. Múku pridávajte postupne, v niekoľkých fázach. Ideálne cesto na halušky by malo byť mäkké, jemné, no nelepiť sa na ruky. Keď halušky alebo halušky vhodíte do vriacej vody, jemne ich premiešajte, aby sa neprilepili na dno panvice. Hotové halušky alebo halušky poukladáme na predhriate taniere. Najlepším syrom na doplnenie hotových halušiek je čerstvo nastrúhané pecorino alebo parmezán.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. SÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik