Bravčové pliecko dusené v rúre
K receptu
Hotové bravčové pliecko rozdeľte na 200, 300 alebo 400 g porcie – v závislosti od zvyčajného počtu jedákov pri stole – a vložte do vrecúšok alebo dóz Ziploc. Uchovávajte v chladničke maximálne 7 dní alebo zmrazte maximálne tri mesiace pri teplotách nad –18 °C alebo až šesť mesiacov pri teplotách nad –20…–24 °C. Rozmrazte bravčové mäso v mikrovlnnej rúre alebo na panvici s pridanou tekutinou.
zložitosť: priemer Kalórie: 463,66 kcal/porcia Porcie: 20 varenie: 6 hodín 30 minút Použité: 28,15 g/38,00 g/3,38PrázdneINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍ1 celé bravčové pliecko s kožou, s hmotnosťou približne 3,5 kg bez kosti alebo do 5 kg s kosťou 2,5 lyžice. l. stredná soľ 2 lyžice. l. mleté koreniace zmesi (napr. rasca, škorica, paprika, nové korenie, čierne korenie, koriander, kurkuma) 2,5 ČL hnedého cukru Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Rúru predhrejeme na 240°C. Soľ, cukor a korenie vymiešame do hladka.
Krok 2
Položte špachtľu kožou nahor na dosku. Vezmite veľmi ostrý nôž s tenkou čepeľou a kožu narežte šikmo, bez toho, aby ste prerezali mäso, na paralelné pásy široké 3 cm.
Krok 3
Dosku otočte špachtľou o 90° a narežte rovnaké pásy, kolmo na prvé, rovnakej šírky. Máte diagonálnu „mriežku“.
Krok 4
Kožu potrieme zmesou korenia, soli a cukru, pričom ju obzvlášť opatrne vtierame do zárezov.
Krok 5
Zvyšnou zmesou potrieme spodok mäsa. Mäso položte kožou nahor na rošt vložený do plechu na pečenie.
Krok 6
Vložte mäso do rúry. Po 30 min. znížime teplotu na 130 °C a mäso pečieme 5 hodín, ak je vykostené a 6 hodín, ak je s kosťou. Nakoniec zvýšte teplotu na 230 °C na 10 minút, aby pokožka schrumkala.
Krok 7
Mäso preložíme na tanier a necháme 30 minút postáť. (počas tejto doby môžete zjesť šupku). Zmes šťavy a tuku, ktorá sa nahromadí v panvici, preceďte a určite si ju odložte.
Krok 8
Odstráňte zvyšnú kožu z lopatky a rukami rozdeľte mäso na vlákna. Vložte mäso do hlbokej misky.
Krok 9
Medzi vláknami mäsa nájdete kúsky tuku a spojivového tkaniva. Položte ich na dosku a potom ich jemne nasekajte ťažkým nožom.
Krok 10
Vlákna mäsa, nasekané spojivové tkanivo a precedené šťavy zmiešame v miske s tukom (bez pridania bude mäso suché) a premiešame. Pripravený!