Cuketový džem s pomarančom a zázvorom
K receptu
Cuketový džem je skvelý spôsob, ako bojovať s letnou úrodou. Využiť sa dajú aj cukety, ktoré sú v záhrade prezreté. Pomarančová a citrónová šťava dodá džemu ovocnú chuť a zaujímavú citrusovú kyslosť, zázvor mu dodá pikantnosť. A na zimu budete mať prípravok, ktorý lieči studené hrdlo nie horšie ako malinový džem.
zložitosť: priemer Porcie: 1 varenie: 40 minPrázdneINGREDIENCIE NA 1 PORCIU1,5 kg ošúpanej cukety zbavenej semienok 200 g jabĺk ošúpaných a zbavených kôstok 100 g kôry a šťavy z čerstvého zázvoru 1 kôra a šťava z pomaranča z 1 citróna 1 kg cukru Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Jablká a cuketu nahrubo nakrájajte, vložte do veľkého hrnca a vytlačte z nich citrónovú šťavu.
Krok 2
Zázvor ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Nastrúhajte aj citrónovú a pomarančovú kôru (opatrne ju odrežte, aby sa nezachytila biela „dužina“).
Krok 3
Pridajte zázvor a kôru k cukete a jablkám, zalejte pomarančovou šťavou, premiešajte a zohrejte na strednom ohni, pričom miešajte, aby sa kúsky neprilepili na dno.
Krok 4
Nalejte cukor do panvice. Počkajte, kým sa neroztopí, zvýšte teplo na maximum. Udržujte panvicu na vysokej teplote po dobu 15 minút, odstraňujte penu.
Krok 5
Odstráňte panvicu z ohňa a odstráňte penu. Džem dobre premiešame a nalejeme do sterilizovaných pohárov. Pevne prikryte a uložte na chladnom a tmavom mieste.