Jablkový džem so šafranom

Jablkový džem so šafranom

K receptu

Jablkový džem so šafránom je dokonalou pochúťkou na chladné jesenné či zimné večery! Stojí za zmienku, že spája rodinu, pretože je jednoducho nemožné nepodporovať spoločnosť, keď je pitie čaju sprevádzané takýmto dezertom. Džem je neuveriteľne aromatický a veľmi chutný. Stačí ho pripraviť nie z leta, ale z jesenných jabĺk, ktoré pri varení ukážu svoju najlepšiu stránku: voda sa odparí, sladkosť sa skoncentruje, chuť sa stane výraznejšou. Vo všeobecnosti sa už nebudete báť, ak úroda týchto plodov v záhrade prekročí všetky očakávania! Mimochodom, pohár jablkového džemu so šafranom môžete darovať kolegovi alebo susedovi, vyzerá to tak skvele v priehľadnom pohári. Čisté zlato, nie džem!

zložitosť: priemer Porcie: 1 varenie: 2 hodinyDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUjablká – 800 g cukru – 550 g škorice – 1 tyčinková šťava 1 citrón šafran – 1 štipka Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si jablká. Umyte ich a osušte. Potom každú rozrežte na polovicu a odstráňte jadierka a semienka. Pripravené jablká preložíme do veľkého hrnca.

Krok 2

Naplňte plody pitnou vodou, až kým ich nezakryje. Dajte na vysoký oheň a priveďte do varu. Znížte teplo na stredné. Jablká uvaríme do mäkka (asi 15-20 minút po uvarení).

Krok 3

Odstráňte panvicu s jablkami z ohňa. Nechajte mierne vychladnúť a potom opatrne, aby ste sa nepopálili, preceďte cez jemné kovové sitko do žiaruvzdornej misy alebo panvice.

Krok 4

Do nádoby s jablkovou omáčkou pridajte cukor, škoricu, citrónovú šťavu a šafran. Umiestnite na vysokú teplotu. Priveďte do varu. Varte na strednom ohni asi 1,5 hodiny a pravidelne odstraňujte penu.

Krok 5

Poháre vhodnej veľkosti dôkladne umyte a niekoľkokrát opláchnite vriacou vodou. V prípade potreby je možné ich sterilizovať. Poháre otočte na uterák a nechajte úplne vyschnúť.

Krok 6

Z pripraveného šafránového jablkového džemu opatrne vyberte tyčinku škorice. Nalejte do pripravených pohárov a uzavrite viečkom. Vyklopte na utierku a nechajte úplne vychladnúť. Uchovávajte v chladničke.

UŽITOČNÉ RADY

Do jablkového džemu so šafranom môžete namiesto škorice použiť kardamón (celé „škatuľky“), badián alebo vanilkovú tyčinku. A ak počas varenia pridáte niekoľko hrášku nového korenia, pochúťka získa aj hrejivé vlastnosti.

MIMOchodom

Šafran v tomto recepte na jablkový džem možno nahradiť kurkumou. Poskytne rovnakú krásnu žltú farbu a jemnú vôňu, ale je ľahšie ho nájsť a cena tohto korenia je nižšia.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik