Najpodivnejšie jedlá s cesnakom, ktoré nevydajú žiadnu vôňu

Najpodivnejšie jedlá s cesnakom, ktoré nevydajú žiadnu vôňu

Najpodivnejšie jedlá s cesnakom, ktoré nevydajú žiadnu vôňu

Cesnak je všestranné a veľmi obľúbené korenie. Je to všetko o jeho schopnosti dodať vôňu a chuť, kombinovať so zeleninou a mäsom a meniť sa rôznymi spôsobmi varenia. Je tu jedna vec Ale» – vôňa, ktorá môže pretrvávať po skvelom jedle.

Miska s cesnakom

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako sa vyhnúť zápachu cesnaku
  • Cesnakové a rozmarínové pesto
  • Karfiolový steak s cesnakom
  • Kotlety z krabích tyčiniek so syrom a cesnakom
  • Ružičkový kel s cesnakovým a orechovým korením
  • Pečený cesnak s kozím syrom

Ako sa vyhnúť zápachu cesnaku

Čerstvý a varený cesnak majú rôzne príchute. Surový – jasný, ostrý, ostrý, jeho chuť sa nedá zameniť so žiadnym iným produktom. Chuť cesnaku sa dobre prejavuje v šalátoch s rastlinným olejom a v studených predjedlách, na čiernom toastovom chlebe a v omáčkach. Ale ktorékoľvek z týchto jedál môže zanechať pripomienku v podobe zápachu z úst.

Riešením je uvariť cesnak. Pravda, dôležité je podotknúť, že pri tepelnej úprave (vyprážanie, pečenie) uvoľňuje cesnak aj vôňu, ale inú, aj keď nie každému chutí. Ale chuť sa mení. Cesnak sa stáva mastnejším a pikantnejším a nezanecháva ani náznak svojej prítomnosti v ústach.

O všetkých výhodách vyprážaného a pečeného cesnaku sme podrobnejšie písali v tomto článku.

Prečo pečený cesnak? Nielen porozprávať sa s blízkymi bez rozpakov po úžasnej večeri. Tepelne upravený cesnak mení chuť známych jedál, má menší vplyv na gastrointestinálny trakt, pričom si zachováva všetky výhody. A je veľa jedál, kde by toto dochucovadlo prišlo vhod. Vybrali sme tie najneobvyklejšie.

Cesnakové a rozmarínové pesto

Samotné slovo pochádza z talianskeho pestare, čo doslova znamená „mlieť“, takže pri varení sa to dá nazvať akoukoľvek mletou omáčkou. Na začiatku jari pripravte pesto z prvých zelených, v lete – z vrcholov a bez ohľadu na sezónu z pečeného cesnaku.

Cesnakové a rozmarínové pesto
Cesnakové a rozmarínové pesto

Na prípravu 10 porcií potrebujete:

  • cesnak – 20 veľkých hláv
  • čerstvý rozmarín – 3 vetvičky
  • olivový olej – 5 lyžíc. l.
  • morská soľ
  1. Odstráňte vonkajšiu vrstvu kože z hlavičiek cesnaku. Mierne ho nalámte, ale úplne ho nerozdeľujte na klinčeky.
  2. Hlavy uložíme do hlbokej zapekacej misy. Pokvapkáme olejom a medzi klinčeky vložíme vetvičky rozmarínu.
  3. Do panvice nalejte 3/4 šálky studenej vody. Pevne prikryjeme alobalom a vložíme na 1 hodinu do rúry vyhriatej na 180°C. V 3040 minút skontrolujte, či je vo forme tekutina. Ak nie, pridajte 1/2 šálky vody a znova prikryte fóliou.
  4. Hotový cesnak by mal byť veľmi mäkký. Ochlaďte a pretlačte cez sito, aby ste odstránili všetky šupky a stonky rozmarínu. Dochutíme soľou a olivovým olejom podľa chuti. Premiešame, pesto nalejeme do pohárov a dáme do chladničky.

Mimochodom

Skúste experimentovať s bylinkami: spolu s rozmarínom môžete k cesnaku v pekáči pridať tymián, oregano a estragón.

Poznámka pre hostiteľku

Pesto vydrží v chladničke 56 dní.

Karfiolový steak s cesnakom

Akýsi „alternatívny“ steak, ktorý však nie je vyrobený z mäsa, ale z karfiolu. Ukazuje sa to chutné a nie príliš kalorické. Dobrá voľba pre dni, keď si oddýchnete od mäsitých jedál.

Karfiolový steak s cesnakom
Karfiolový steak s cesnakom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • karfiol – 1 veľká hlava
  • mascarpone – 400 g
  • cesnak – 4 strúčiky
  • petržlen – 4 vetvičky
  • citrón – 1 ks.
  • ghee – 50 g
  • olivový olej – 40 ml
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • citrón na servírovanie
  1. Rúru predhrejeme na 180°C. Hlavičku karfiolu pozdĺžne rozrežte na 4 ploché kúsky hrubé asi 2 cm (zvyšný karfiol už nebudete potrebovať). Plech prikryte papierom na pečenie a poukladajte výsledné „steaky“. Pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a pečieme 20 minút.
  2. Na omáčku nasekáme petržlenovú vňať. Citrón umyte kefkou, osušte, odstráňte kôru jemným strúhadlom. Vytlačte šťavu z citróna. Šťavu a kôru zmiešame s mascarpone a petržlenovou vňaťou, soľou a korením.
  3. Cesnak ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme na 34 záznamy. Na panvici rozohrejeme ghee, osolíme, položíme cesnak a karfiol. Smažte na strednom ohni 5 minút.
  4. Horúce karfiolové steaky podávame s mascarpone omáčkou.

Mimochodom

Tento druh kapusty sa hodí k šalátu zo zrelých paradajok s červenou cibuľou a olivovým olejom.

Poznámka pre hostiteľku

Zvyšný karfiol môžeme uvariť a potom vyprážať na panvici s maslom a strúhankou. Jednoduchý recept na prílohu nájdete tu.

Kotlety z krabích tyčiniek so syrom a cesnakom

Krabie tyčinky sú dobré nielen do šalátov. Skúste ich použiť ako mleté ​​mäso na kotlety. Syr tu drží ingrediencie pohromade a cesnak dodáva pikantnú chuť.

Kotlety z krabích tyčiniek so syrom a cesnakom
Kotlety z krabích tyčiniek so syrom a cesnakom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • krabie tyčinky – 200 g
  • vajcia – 1 ks.
  • pšeničná múka – 50 g
  • polotvrdý syr – 200 g
  • kyslá smotana alebo majonéza – 50 g
  • cesnak – 1 strúčik
  • soľ, mleté ​​čierne korenie
  • strúhanka z bieleho chleba alebo sezamové semienka
  • ghee alebo rastlinný olej na vyprážanie kotletiek
  1. Odstráňte obalovú fóliu z krabích tyčiniek a nastrúhajte ich na hrubom strúhadle.
  2. Syr nastrúhame na jemnom alebo hrubom strúhadle. Cesnak prelisujeme cez lis alebo nastrúhame na jemnom strúhadle.
  3. Zmiešame nastrúhané tyčinky a syr. Pridajte vajce, kyslú smotanu a pšeničnú múku. Soľ a korenie. Mleté mäso dôkladne premiešajte, až kým nebude hladké.
  4. Vytvarujte do okrúhlych alebo oválnych placiek. Obalte v strúhanke z bieleho chleba alebo sezamových semienkach.
  5. Pripravené rezne z krabích tyčiniek so syrom opečieme na rozpálenom oleji do zlatista. Kotlety podávajte s ľubovoľnou prílohou.

Mimochodom

Krabie tyčinky sa pripravujú podobným spôsobom v New Orleans. Recept nájdete na západných kulinárskych stránkach pomocou kľúčového slova New Orleans Crab Cakes.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto krabích tyčiniek môžete podľa možnosti použiť krabie mäso. Výsledkom bude skutočná lahôdka.

Ružičkový kel s cesnakovým a orechovým korením

Nezvyčajné jedlo, ktoré určite zmení váš názor pre tých, ktorí nemajú radi ružičkový kel. Vyberte si krásne jedlá – príloha nielen zaujímavo chutí, ale aj luxusne vyzerá.

Ružičkový kel s cesnakovým a orechovým korením
Ružičkový kel s cesnakovým a orechovým korením

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • Ružičkový kel – 1,2 kg
  • cesnak – 3 hlavy
  • vyčírená jablková šťava – 200 ml
  • maslo – 120 g
  • soľ

Na dochutenie:

  • nepražené lieskové orechy – 100 g
  • nepražené sezamové semienka – 100 g
  • údená paprika – 1 lyžička.
  • soľ
  1. Ružičkový kel rozrežte na polovicu, stopky opatrne odstráňte: sú horké. Cesnak rozdelíme na strúčiky a ošúpeme, nekrájame.
  2. Maslo rozpustíme, zmiešame so soľou a jablkovou šťavou. Ružičkový kel a strúčiky cesnaku vložte na panvicu vystlanú pergamenom, polejte zmesou masla a šťavy a premiešajte, aby sa obalila.
  3. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme, kým kapusta a cesnak nezmäknú a neskaramelizujú, asi 35 minút.
  4. Na orieškové korenie pomelieme lieskové orechy v mixéri tak, aby boli veľké kúsky aj malé strúhanky. Zmiešajte so sezamovými semienkami, opečte na suchej panvici na strednom ohni za stáleho miešania, kým sa neobjaví príjemná orechová vôňa, 23 minúty. Odstavíme z ohňa, vmiešame údenú papriku a soľ.
  5. Tesne pred podávaním posypeme cesnakovou kapustou orechovým korením. Prílohu podávame teplú.

Mimochodom

Korenie na orechy si môžete kúpiť hotové, ale lepšie dopadne domáce.

Poznámka pre hostiteľku

Ružičkový kel podávame s orechovým dresingom ako prílohu alebo si ho položíme na stôl ako hlavné jedlo – na to je dostatočne výdatný.

Pečený cesnak s kozím syrom

Cesnak sám o sebe môže byť skvelým občerstvením. K tomu ho treba upiecť a správne podávať. Chutné a bez zápachu!

Pečený cesnak s kozím syrom
Pečený cesnak s kozím syrom

Na prípravu 3 porcií potrebujete:

  • tymián – 6 vetvičiek
  • vlašské orechy – 50 g
  • rozmarín – 3 vetvičky
  • cesnak – 3 hlavy
  • mäkký kozí syr – 150 g
  • petržlen – 2 vetvičky
  • biely chlieb – 6 plátkov
  • olivový olej – 3 lyžice. l.
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Hlavičky cesnaku ošúpeme, ale nerozdelíme na strúčiky. Zeleninu umyte a osušte. Vložte cesnak do malého pekáča. Pridáme rozmarín a tymian a pokvapkáme olivovým olejom. Dochutíme soľou a korením.
  2. Rúru predhrejeme na 180°C. Pekáč pevne prikryte alobalom, vložte do rúry a pečte 35 minút. Potom alobal odstráňte a vráťte do rúry na ďalších 25 minút.
  3. Nasekajte petržlenovú vňať. Kozí syr a orechy nasekáme nahrubo. Vo veľkej mise zmiešame syr s bylinkami a vlašskými orechmi.
  4. Vypustite olej z opečenej cesnakovej panvice do čistej misy.
  5. Do tvarohovo-orechovej zmesi nalejeme 1 polievkovú lyžičku. l. cesnakový olej, dochutíme soľou a čiernym korením. Vložte do chladničky na 10 minút.
  6. Zvyšný cesnakový olej rozohrejeme na panvici. Chlieb na ňom opekáme 4 minúty z každej strany do zlatista. Upečený cesnak podávame s opečeným chlebom a prílohou zo syrovo-orechovej zmesi.

Mimochodom

Jediná jednoduchšia možnosť je: očistený upečený cesnak roztlačte vidličkou a podávajte s obľúbeným chlebom.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto kozieho syra môžete použiť nekvasený mäkký syr vyrobený z kravského mlieka. Napríklad mozzarella.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #cesnak #recepty s cesnakomSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik