K receptu
V mojom kulinárskom svete sú quiche najgeniálnejšie koláče, pretože sú rovnako všestranné, čo sa týka zmesí a variácií polevy ako pizza. A cesto tu nie je vôbec zložité – nie ako v kvasnicovom pečive! Počas sezóny čerstvej zeleniny by bola škoda nevyužiť šancu pripraviť špenátový quiche. Je to dobré ako na obed, v krásnych jedlách, tak aj v prírode, „v režime“ pikniku alebo grilovania.
zložitosť: ľahko Porcie: 4BlenderRúraPečeniefrancúzska kuchyňaVečeraPopoludňajšie občerstvenieVečeraPekáreňHlavný chodPárty, bufetPiknikINGREDIENCIE NA 4 PORCIEna plnenie:čerstvý špenát 2 zväzky paradajky 3 ks syr Adyghe alebo suluguni 50 g kyslá smotana 4 polievkové lyžice vajce 2 ks cesnak, strúčiky 3 ksna skúškumúka 200 g margarínu alebo masla 90 vajec 1 ks soli 1 štipka Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na cesto nastrúhame vychladnutý margarín alebo maslo na hrubom strúhadle alebo nakrájame nožom na kocky. Múku preosejeme a rozdrvíme v miske s tukom. Pridajte rozšľahané vajíčko, soľ, premiešajte a potom nalejte do pohára ľadovej vody. Vymiesime homogénne cesto. Zviňte do gule a dajte do chladničky aspoň na 30 minút. Počas tejto doby musíte rúru predhriať.
Krok 2
Na plnenie si pripravíme špenát. Nakrájame a orestujeme na malom množstve olivy alebo masla spolu s nasekaným cesnakom. Špenát by mal zmäknúť a stať sa kašovitým. Do horúcej zmesi nasypeme strúhaný syr a dobre premiešame.
Krok 3
V mixéri rozšľaháme vajcia, mlieko a kyslú smotanu. Potom pridáme špenátovú zmes a vyšľaháme do hladka. Dochutíme soľou.
Krok 4
Cesto vyvaľkáme do kruhu, aby sa zmestilo do formy, aby sa vytvorili vysoké strany. Vložte do panvice a pevne zatlačte pozdĺž dna a bokov. Popichajte vidličkou, prikryte pergamenom, nalejte nepotrebnú fazuľu alebo hrášok a vložte do predhriatej rúry na 7-10 minút.
Krok 5
Mierne stabilizovaný „koláč“ vyberieme a nalejeme doň plnku. Navrch poukladáme plátky paradajok, posypeme sušeným cesnakom a pečieme maximálne 20 minút. Pripravenosť je určená kôrkou, ktorá sa objaví na náplni.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Manipulácii s fazuľou a pergamenom sa podľa mňa dá vyhnúť – kvalita a chuť koláča sa nezmení, ak ihneď nalejete náplň a pečiete. Ale sila tradície je dôležitejšia))) Ešte jeden bod. Čerstvý špenát možno ľahko a jednoducho nahradiť mrazeným špenátom – technológia varenia sa nemení.
UŽITOČNÉ RADY
Quiche sa môže a mal by sa jesť teplý aj studený. V mojej rodine je viac akceptovaná možnosť „studená“ (a najmä nasledujúci deň!)