Ružová kaša podľa kresleného filmu Máša a medveď. Prečo ho deti aj dospelí tak milujú a ako ho pripraviť

Ružová kaša podľa kresleného filmu Máša a medveď. Prečo ho deti aj dospelí tak milujú a ako ho pripraviť

Ružová kaša podľa kresleného filmu Máša a medveď. Prečo ho deti aj dospelí tak milujú a ako ho pripraviť

Ružová kaša je skutočným hlavným prúdom medzi fanúšikmi karikatúry „Masha a medveď“, ako aj ich matkami, otcami, starými rodičmi. Azda každé dieťa si po zhliadnutí epizódy o kaši zažiadalo urobiť na raňajky presne tú istú. Malí aj skúsení rodičia vedia, ako niekedy nie je ľahké kŕmiť svoje dieťa bežnou „dospeláckou“ stravou. Pre mnohé deti sa to zdá byť nechutné a nevzbudzuje dôveru. Je to karikatúra! Veselé, ružové, varené vašou obľúbenou postavičkou – ako by to nemohlo byť chutné? Preto sa nemožno čudovať, že celý svet je už posadnutý ružovou kašou. Poďme si teraz povedať, ako ho uvariť.

Ružová kaša

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Aký základ na kašu si vybrať
  • Z čoho a ako vyrobiť prírodné potravinárske farbivá
  • Varenie s deťmi
  • Recepty:
  • Krupicová kaša s brusnicovou šťavou v pomalom hrnci
  • Ovsené vločky s bobuľami a orechmi
  • Kaša s quinoa a malinovou omáčkou
  • Prosová kaša s jablkami a brusnicami
  • Jačmenná kaša s brusnicami a tekvicou
  • Ovsené vločky s malinami a kokosom
  • Miešaná kaša v hrnci
  • Kaša so sladkosťami

Aký základ na kašu si vybrať

Ružová kaša môže byť vyrobená z ovsených vločiek
Ružová kaša môže byť vyrobená z ovsených vločiek

Takže, vaše dieťa požiadalo o ružové cereálie, čo by ste mali robiť? Je to jednoduché – uvarte ovsené vločky, krupicu, ryžu alebo proso a počas varenia pridajte potravinárske farbivo. Potom pridajte cukor, maslo, kondenzované mlieko, bobule alebo kúsky ovocia a podávajte. Neexistuje jediný správny recept, všetko závisí od chuťových preferencií každého jednotlivého človeka – niekto má rád mliečne kaše, niekto sladké, niekto s orechmi atď. Preto by ste mali vyskúšať rôzne recepty a nebojte sa experimentovať.

Z čoho a ako vyrobiť prírodné potravinárske farbivá

Prírodné ružové farbivo možno získať z repy. Za týmto účelom nastrúhajte olúpanú zeleninu na jemnom strúhadle, posypte cukrom, dobre premiešajte, preneste na sito a vytlačte šťavu lyžičkou. Ak máte zimnú zeleninu a už vôbec nie ste šťavnatá, tak nakrájanú cviklu zalejte malým množstvom vody a duste 510 minút, potom pridajte trochu citrónovej šťavy.

Tiež šťava alebo sirup z červených bobúľ môže poskytnúť ružový odtieň. Malina je tu vedúca – jej farba je najčistejšia. Na druhom mieste sú brusnice a brusnice, ale stojí za zváženie, že tieto bobule sú dosť kyslé a vyžadujú veľké množstvo cukru. Ale jahody nedajú jasný odtieň, takže kaša bude skôr mierne červená ako ružová. Čerešňa a granátové jablko, ak používate sirupy, posunú farbu smerom k chladnému fialovému odtieňu. Vyzerá však aj veľmi krásne.

Bobuľové sirupy sa dajú pripraviť na budúce použitie, aby ste mali vždy po ruke osvedčené domáce farbivá. Alebo ich uvarte z mrazených bobúľ, čo tiež nie je vôbec ťažké. Maliny alebo čerešne stačí posypať cukrom v pomere 1:1 a počkať, kým pustia šťavu, potom zľahka povariť, precediť a vychladnúť.

Tiež je vhodný džem, džem, koncentrovaná šťava, želé, kompót alebo bobuľové pyré (môže byť zmrazené), aby kaša získala ružovú farbu. Bezpečné potravinárske farbivá s dobrým zložením sa predávajú v špecializovaných predajniach a na trhoviskách. Či ich použijete alebo nie, je len na vás.

Varenie s deťmi

Pre deti bude veľmi zaujímavé uvariť si vlastnú kašu, ako Masha z karikatúry. Pre každé dieťa sa dá nájsť niečo, čo robiť – triediť obilniny, vyberať a počítať orechy, niečo miešať. Hlavná vec je zabezpečiť bezpečnosť detí a venovať osobitnú pozornosť ostrým a horúcim predmetom.

Deti sú prirodzene zvedavé, takže varenie môže byť pre mnohé z nich zábavná a náučná činnosť. Navyše je to jeden zo spôsobov, ako objaviť nové potraviny a nebáť sa ich vyskúšať. V našom výbere nájdete 8 receptov na ružové kaše, ktoré oslovia deti aj dospelých.

Recepty

Krupicová kaša s brusnicovou šťavou v pomalom hrnci

Pravá ružová kaša, ktorou dievčatko Máša kŕmilo všetky zvieratká v lese. Podávajte s kondenzovaným mliekom a sladkým ovocím – deti to budú milovať!

Krupicová kaša s brusnicovou šťavou v pomalom hrnci
Krupicová kaša s brusnicovou šťavou v pomalom hrnci

Na prípravu krupicovej kaše na 4 porcie potrebujete:

  • brusnice – 1,5 šálky
  • krupica – 1 šálka
  • cukor – 3/4 šálky
  • maslo – 1 polievková lyžica. l.

1. Pripravené brusnice rozdrvíme mačkadlom. Vytlačte šťavu.

2. Zapnite multivark, nastavte režim „viacnásobné varenie“ a teplotu na 160 °C. Dužinu dáme do misky, zalejeme 3 šálkami vody a varíme 5 minút. Vývar precedíme, pridáme cukor, privedieme do varu.

3. Krupicu zriedime vytlačenou brusnicovou šťavou, nalejeme do misky multivarkára a varíme ďalších 5 minút. Podávame mierne vychladené.

Poznámka pre hostiteľku

Brusnice môžeme použiť čerstvé alebo mrazené. Je lepšie rozmraziť bobule vopred na hornej polici chladničky.

Mimochodom

Pre chrumkavú textúru môžete do kaše pri podávaní pridať ľanové semienka sušené na panvici bez oleja.

Ovsené vločky s bobuľami a orechmi

Skúste pripraviť túto ružovú kašu s rastlinným mliekom a pridajte bobule a orechy. Bude to nielen krásne, ale aj veľmi chutné.

Ovsené vločky s bobuľami a orechmi
Ovsené vločky s bobuľami a orechmi

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • rastlinné mlieko – 300 ml
  • ovsené vločky – 100 g
  • mrazené alebo čerstvé jahody – 100 g
  • lieskové orechy – 50 g
  • soľ
  • cukor alebo med podľa chuti

1. Ovsené vločky nasypeme do hrnca, zalejeme rastlinným mliekom, pridáme štipku soli a privedieme do varu. Znížte teplotu na minimum a kašu varte za stáleho miešania 3-4 minúty. V prípade potreby pridajte cukor alebo med.

2. Na suchej panvici opražte lieskové orechy do zlatista, 3–4 minúty. Odstráňte z tepla a jemne nakrájajte.

3. Jahody nakrájajte na plátky (najskôr rozmrazte mrazené bobule).

4. Vložte kašu do malých misiek, posypte orechmi a bobuľami a podľa potreby pridajte med.

Užitočné rady

Ak nemáte čas uvariť kašu, nasypte do misky granolu, zalejte rastlinným mliekom a pridajte orechy a bobule.

Mimochodom

Do tejto kaše je ideálne mandľové alebo ovsené mlieko.

Kaša s quinoa a malinovou omáčkou

Vyskúšajte si pripraviť kašu s quinoou a aromatickou malinovou omáčkou. Toto svetlé jedlo vám dodá energiu a skvelú náladu na celý deň.

Kaša s quinoa a malinovou omáčkou
Kaša s quinoa a malinovou omáčkou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • mlieko (možné je mandľové alebo iné rastlinné mlieko) – 300 ml
  • mrazené maliny – 250 g
  • quinoa – 160 g
  • banán – 1 ks.
  • med – 2 lyžice. l.
  • vanilkový extrakt – 1 lyžička.
  • soľ

Ak chcete odoslať:

  • pražené arašidy alebo 12 lyžičky. arašidové maslo
  • polovica semien granátového jablka
  • čerstvé maliny

1. Prevarte 600 ml vody a pridajte soľ. Pridajte quinou a varte 5 minút. Mierne znížime teplotu a varíme ďalších 10 minút.

2. Banán roztlačíme vidličkou a vzniknuté pyré pridáme ku quinoi. Prilejeme mandľové mlieko a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte a varte ďalších 10 minút za stáleho miešania.

3. Mrazené maliny dáme do hrnca, zalejeme 75 ml vody, pridáme med a zahrievame, kým maliny nezmäknú. Odstráňte panvicu z ohňa, roztlačte bobule vidličkou alebo nakrájajte mixérom.

4. Kašu rozdelíme do misiek a navrch polejeme teplou malinovou omáčkou. Ozdobte čerstvými malinami, semiačkami granátového jablka, arašidmi alebo arašidovým maslom. Podľa potreby kašu pokvapkáme mandľovým mliekom.

Poznámka pre hostiteľku

Pred varením quinoi je lepšie pridať vodu na 15 minút, potom scediť a uvariť v novej. Takto sa určite vyhnete horkosti, no quinoa ju má.

Mimochodom

Pre chuť a vôňu môžete do tejto kaše pridať trochu mletej škorice.

Prosová kaša s jablkami a brusnicami

Prosová kaša je tradičná možnosť raňajok. Urobiť to karikatúrne ružové nie je vôbec ťažké: brusnice vám s tým pomôžu.

Prosová kaša s jablkami a brusnicami
Prosová kaša s jablkami a brusnicami

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • veľké jablká – 2 ks.
  • obilniny z prosa – 200 g
  • Brusnice (čerstvé alebo mrazené) – 200 g
  • maslo – 80 g
  • med – 4 lyžice. l.
  • mletá škorica – 1/2 lyžičky.
  • soľ

1. Proso dôkladne prepláchneme vo viacerých vodách, pretrieme rukami a prelejeme vriacou vodou, aby sme odstránili horkosť. Tečúca voda by mala byť úplne priehľadná.

2. Cereálie povarte vo veľkom množstve osolenej vriacej vody 15 minút. Potom položte na sito.

3. Jablká nastrúhame na hrubom strúhadle (najlepšie na kórejskú zeleninu).

4. Zmiešajte med a maslo v hlbokom hrnci a zahrievajte na strednom ohni, kým sa maslo nerozpustí. Pridajte jablká a priveďte do varu.

5. Do hrnca pridajte cereálie a škoricu, premiešajte, znížte teplotu na minimum, prikryte pokrievkou a duste 5-7 minút.

6. Do kaše pridajte bobule. Ak sú zmrazené, dusíme ešte pár minút. Ak je čerstvé, stačí premiešať a podávať.

Poznámka pre hostiteľku

Nakrájajte jablká bezprostredne pred varením, aby nemali čas stmavnúť. Ak sa pripravujete vopred, polejte ich citrónovou šťavou.

Mimochodom

Brusnice v tomto receptúre je možné nahradiť akýmikoľvek inými kyslými bobuľami. Napríklad s brusnicami to nebude o nič menej chutné.

Jačmenná kaša s brusnicami a tekvicou

Veľmi chutná a zasýtená kaša z ružového jačmeňa, pripravená podľa nášho receptu, vám dodá energiu na celý deň.

Jačmenná kaša s brusnicami a tekvicou
Jačmenná kaša s brusnicami a tekvicou

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • tekvica – 400 g
  • jačmenné krúpy – 300 g
  • mrazené brusnice – 100 g
  • ghee – 2 lyžice. l.
  • hnedý cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • zmes korenia na varené víno – 2 lyžičky.
  • soľ
  • med na servírovanie

1. Jačmeň prepláchnite veľkým množstvom vody a vložte do sitka. V hrnci prevarte 900 ml vody, pridajte cereálie a varte do mäkka, 1520 minút.

2. Rúru predhrejeme na 220°C. Tekvicu nakrájajte na kocky so stranou 1,5–2 cm. Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte rozpusteným maslom a pečte 15 minút.

3. Keď je kaša hotová, pridáme tekvicu, brusnice, soľ, cukor a korenie na varené víno, premiešame a necháme 15 minút vo vychladnutej rúre. Podávame s medom.

Poznámka pre hostiteľku

Ak chcete, nahraďte tekvicu sladkými zemiakmi alebo dulami.

Mimochodom

Pred varením je možné jačmeň kalcinovať na panvici bez oleja. Len smažiť za stáleho miešania, kým orechový» vôňa. Kaša bude aromatická a drobivá.

Ovsené vločky s malinami a kokosom

Sú ovsené vločky nudné? Nie, práve naopak! Do ovsených vločiek pridajte čerstvé maliny a kokos. Chutné a karikatúrne svetlé.

Ovsené vločky s malinami a kokosom
Ovsené vločky s malinami a kokosom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • maliny – 200 g
  • dlho varené ovsené vločky – 120 g
  • hustý prírodný jogurt – 120 g
  • čerstvá kokosová dužina – 30 g
  • mäta a maliny na podávanie

1. Kokosové mäso nakrájame na tenké plátky. Vložte vločky a kokos do misky a pridajte 800 ml studenej pitnej vody. Prikryjeme pokrievkou a necháme 8-10 hodín.

2. Obsah misky preneste do hrnca a na miernom ohni za častého miešania varte kašu 5–10 minút, kým sa neuvarí.

3. Pridáme maliny a jogurt. Jemne premiešajte a odstráňte z tepla. Nechajte pôsobiť 5-7 minút. Poukladáme na taniere a ozdobíme mätou a malinami.

Poznámka pre hostiteľku

Ak nemáte po ruke čerstvý kokos, použite kokosové lupienky. Pridajte to…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik