K receptu
Tento šalát je jednoducho zásobárňou zdravých sacharidov a bielkovín. Ocenia to najmä tí, ktorí sa venujú športu alebo fyzickej práci. Ale pre tých, čo sedia v kancelárii, príde vhod aj to: šalát si pripravte deň vopred a vezmite si ho na obed.
zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 1 hodinaVečeraVečeraŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetPiknikINGREDIENCIE NA 4 PORCIE1 šálka zelenej šošovice 1/2 šálky prosa 1 dlhá uhorka 1 veľký zväzok koriandra 1 veľký zväzok petržlenovej vňate 1 zväzok čerstvej mäty 8 cherry paradajok hrsť vykôstkovaných olív 1/2 pohára mandlí nastrúhaná kôra z 1 pomarančaNa tankovanie:1/2 šálky olivového oleja 1/4 šálky jablčného octu 1 pomaranč 5 polievkových lyžíc. l. tahini (sezamová pasta) 1 polievková lyžica. l. med 1 polievková lyžica. l. medová horčica so zrnami 1 lyžička. mletá rasca soľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Vložte šošovicu do hrnca, pridajte 4 šálky vody a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte do mäkka, 20-25 minút. Ku koncu varenia pridáme soľ. Scedíme v cedníku a necháme vychladnúť.
Krok 2
Proso nalejte do 1,5 šálky studenej vody a priveďte do varu. Osolíme a prikryté varíme do mäkka 25–30 minút. Načechrávajte vidličkou a ochlaďte.
Krok 3
Uhorku nakrájame na malé kocky, cherry paradajky prekrojíme na polovicu. Koriander, petržlenovú vňať a mätu nasekáme nahrubo. Mandle nahrubo nasekáme.
Krok 4
Proso, šošovicu, zeleninu a bylinky zmiešame, posypeme mandľami.
Krok 5
Na prípravu dresingu vložte všetky ingrediencie do misky mixéra a dobre premiešajte. Zálievkou prelejeme šalát a jemne premiešame.
MIMOchodom
Namiesto prosa môžete do tohto šalátu použiť iné zrná, ktoré máte radi, predovšetkým bulgur alebo kuskus, ale aj celý ovos alebo perličkový jačmeň, divokú ryžu alebo quinou.