Varím miernym pohybom ruky. Bretónsky koláč: voňavé domáce pečivo ako v najlepších domoch vo Francúzsku

Varím miernym pohybom ruky. Bretónsky koláč: voňavé domáce pečivo ako v najlepších domoch vo Francúzsku

Varím miernym pohybom ruky. Bretónsky koláč: voňavé domáce pečivo ako v najlepších domoch vo Francúzsku

Tento recept mi ​​raz priniesla kamarátka z výletu po južnom Francúzsku. Potom si objednala bretónsky koláč v každej reštaurácii, kde jedla, a recept si nakoniec vyprosila od jedného šéfkuchára. Teraz ho varím doma podľa tohto receptu.

Tri vajcia, pohár múky, pohár piesku a sušené slivky namočte do rumu a vložte do rúry. Potom je všetko veľmi jednoduché…

Na prípravu potrebujete:

  • mlieko – 1 l
  • vykôstkované slivky – 300 g
  • múka – 250 g
  • cukor – 150 g
  • vajcia – 4 ks.
  • rum – 5-6 lyžíc. l.
  • vanilkový cukor – 8 g
  • štipka soli
  • rafinovaný rastlinný olej – 1-2 lyžice. l.

1. Vezmite keramickú alebo silikónovú formu s objemom aspoň 1,8 litra (priemer aspoň 25 cm, výška strany aspoň 6 cm). Ak nemáte takú veľkú formu, vezmite si dve menšie formičky.

2. Sušené slivky oparíme horúcou vodou a zalejeme rumom. Nechajte pôsobiť 30 minút. Môže to byť dlhšie: čas sa môže meniť od 30 minút do 8 hodín. Predhrejte rúru na 180 ° C, panvicu namažte rastlinným olejom.

3. Vajcia rozbijeme do hlbokej misy, pridáme cukor, vanilkový cukor a soľ, vyšľaháme mixérom. Múku preosejeme a opäť prešľaháme. Do cesta postupne pridávame mlieko, šľaháme mixérom na najnižších otáčkach. Malo by to byť veľmi tekuté cesto.

4. Cesto nalejte do formy a slivky po jednej sklopte, pričom ich rovnomerne rozmiestnite v ceste. Ak najskôr vložíte sušené slivky do formy a potom nalejete cesto, s vysokou pravdepodobnosťou budú všetky sušené slivky sústredené v jednom rohu.

5. Vložte panvicu do stredu rúry a pečte jednu hodinu. Potom rúru vypneme a koláč v nej necháme 15 minút.

6. Koláč úplne ochlaďte na izbovú teplotu. A až potom vyberte z formy a podávajte.

Mimochodom

Spočiatku bol tento koláč roľníckym jedlom – brali si ho so sebou na pole na obed. Je to naozaj veľmi sýte.

Ilustrácie: Elena Ilyina

Elena Ilyina: „V mojej rodine bola vedúcou pečenia moja babička – vedela piecť koláče „ako na dedine“: obrovské množstvo koláčov a tvarohových koláčov s rôznymi náplňami z veľkého množstva cesta. Mama piekla zriedka a bola to sovietska klasika: Medovník, orechy s vareným kondenzovaným mliekom, sušienky s majonézou, trubičky s marmeládou. Pokusy s vtáčím mliekom, ako si teraz pamätám, boli neúspešné. Pečenie je podľa mňa čistý pôžitok: z vôní korenia, zo sneženia múky, ktorá sa preosieva do misy, zo šľahania masla a cukru – zo žltého na biele, z premeny tenkých, nenápadných bielkov na biele lesklé vrcholy , z tajného života cesta, plných šelestov a zvukov, z hrejivej vône kysnutého cesta, ktorá sa tak príjemne vracia na svoje miesto a sleduje, ako sa tvrdohlavo dostáva von… Keď si potrebujem usporiadať myšlienky a nápady , pečiem koláčiky, ktoré sú vykrajované formičkami. Keď si neviem poradiť s ďalším technickým zariadením, vytiahnem vaflovač – vždy ma poslúchne. Keď sa potrebujem vnútorne upokojiť, pečiem koláčiky. Nalaďte sa na sviatočnú – koláče. Je to druh terapie pečenia.“

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #Francúzska kuchyňa #pečenie #koláče #domáce pečenie #dezerty #Elena IlyinaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik