Ako nakladať prepeličie vajcia: 3 win-win recepty
Ksenia Voroncovová 4. apríla 2024
Keď potrebujete diverzifikovať svoj repertoár občerstvenia alebo chcete uvariť niečo nové, marinujte si vajíčka. Ponúkame tri jednoduché a rýchle recepty: na báze byliniek, sójovej omáčky a cvikly.
Čo hovorí článok:
- Prečo marinovať prepeličie vajcia
- Ako marinovať prepeličie vajcia s petržlenovou vňaťou
- Ako marinovať prepeličie vajcia s repou
- Ako marinovať prepeličie vajcia v sójovej omáčke
Prečo marinovať prepeličie vajcia
Toto predjedlo je pre našu kuchyňu nezvyčajné, ale v Spojenom kráľovstve milujú nakladané vajcia. Pripravujú sa tam ľahké alkoholické nápoje. Napríklad vo filme Guya Ritchieho The Gentlemen si hrdina objedná duet pohára piva a nakladaného vajíčka.
Môžete podávať predjedlo bez dodržiavania gastronomických tradícií: na sviatočnom stole alebo len na večeru. Nakladané vajcia sú bohaté na bielkoviny, zasýtia, no na rozdiel od bežných vajec majú rozoznateľnú korenistú chuť. Pripravte ich na tieto spôsoby: v klasickej čírej marináde s korením a bylinkami, v sójovej omáčke a v čerstvom vývare. Posledné dva sú dobré pre prípady, keď ľudia pri stole žiadajú niečo neobvyklé alebo elegantné. Mimochodom, na Veľkú noc prídu vhod aj nakladané vajíčka. Do toho zostáva už len pár týždňov.
Ako marinovať prepeličie vajcia s petržlenovou vňaťou
Ide o vydarenú studenú marinádu, ktorá sa ľahko a rýchlo pripravuje. Najviac času zaberie varenie vajíčok a príprava ingrediencií. Vyhraďte si 20 minút a buďte pripravení vyhodnotiť výsledky do jedného dňa.
Klasické nakladané prepeličie vajcia
Na prípravu 10 porcií potrebujete:
- prepeličie vajcia – 20 ks.
- kôpor alebo petržlen – 7 g
- olivový olej – 1 polievková lyžica. l.
- stolový ocot 9% – 3 lyžice. l.
- cukor – 1 lyžička.
- zmes korenia – 7 ks.
- klinčeky – 7 ks.
- semená koriandra – 1/2 lyžičky.
- sušená bazalka – 1/3 lyžičky.
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti
- Pripravte si všetky ingrediencie. Prepeličie vajcia vložte do hrnca so studenou vodou. Varte 3 minúty. Ochlaďte v tečúcej vode a ošúpte.
- Pripravte si marinádu. Kôpor alebo petržlenovú vňať umyte, dobre osušte papierovou utierkou a nasekajte nadrobno. Zmiešajte olivový olej, ocot, cukor, soľ, korenie a korenie v jednej miske.
- Všetky ingrediencie na marinádu dôkladne premiešame. Soľ a cukor by sa mali úplne rozpustiť. Nalejte marinádu do stredne veľkej nádoby. Majte na pamäti, že všetky vajcia by mali byť úplne obsiahnuté.
- Do nádoby s marinádou pridajte natvrdo uvarené prepeličie vajcia. Nádobou jemne zatraste, aby sa rovnomerne rozložila. Uzavrieme a dáme na 24 hodín do chladničky.
Mimochodom
Vajcia môžete marinovať aj viac ako jeden deň, ak máte čas. Potom bude chuť jasnejšia a bohatšia.
Poznámka pre hostiteľku
Bežné kuracie vajcia môžete nakladať presne rovnakým spôsobom.
Ako marinovať prepeličie vajcia s repou
Vajcia marinované v repe vyzerajú na reze veľkolepo. Čím dlhšie ich necháte v marináde, tým sýtejšiu farbu budú mať a tým viac sa rozlejú do bielkov.
Prepeličie vajcia marinované v repe
Na prípravu 8 porcií potrebujete:
- Prepeličie vajcia natvrdo – 16 ks.
- repa – 2 ks.
- jablčný ocot – 300 ml
- cukor – 3 lyžice. l.
- horčičné semienka – 1 polievková lyžica. l.
- čierne korenie – 1 polievková lyžica. l.
- kôpor – 4 vetvičky
- sušené talianske bylinky – 2 polievkové lyžice. l.
- červená cibuľa – 1 ks.
Na omáčku:
- kyslá smotana – 100 g
- chren – 2 lyžice. l.
- Dijonská horčica – 2 lyžice. l.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- Na prípravu nakladaných vajíčok s cviklou nakrájajte olúpanú cviklu na 1 cm hrubé plátky a vložte do hrnca. Pridajte cukor, soľ, horčičné semienka, korenie a talianske bylinky. Potom pridajte ocot a 300 ml vody, dajte na silný oheň a varte.
- Znížte teplotu na minimum a varte ďalších 15 minút. Odstráňte z tepla a nechajte 30 minút.
- Vajcia ošúpeme a dáme do veľkej nádoby. Pridáme cibuľu nakrájanú na pol krúžky, uvarenú cviklu z marinády a 3 vetvičky kôpru. Nalejte marinádu, zatvorte veko nádoby a vložte do chladničky na 24–48 hodín.
- Pripravte omáčku. Kyslú smotanu vyšľaháme s chrenom a horčicou, osolíme a okoreníme korením.
- Vajcia pozdĺžne prekrojíme a položíme na veľký tanier. Pridajte plátky repy. Omáčku nalejte na vajíčka a ozdobte cibuľou. Pred podávaním posypeme nadrobno nasekaným kôprom a čerstvo mletým korením.
Mimochodom
Rovnakým princípom môžete variť vajcia v kurkume. Majú krásnu žltú farbu.
Ako marinovať prepeličie vajcia v sójovej omáčke
V Ázii sa vajcia marinované v sójovej omáčke pridávajú do polievok, ako je ramen. Samostatne sú dobré aj ako doplnky – prepeličie vajíčka podávajte posypané sezamom.
Prepeličie vajcia marinované v sójovej omáčke
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- Prepeličie vajcia natvrdo – 12 ks.
- horúca voda – 6 lyžíc. l.
- cukor – 2 lyžice. l.
- ryžový ocot – 2 lyžice. l.
- sójová omáčka – 3/4 šálky
- chilli omáčka s cesnakom – 1/2 lyžičky.
- šalotka, nakrájaná na kocky – 2 ks.
- Do pohára nalejte vodu, pridajte pár kvapiek cukru a miešajte, kým sa nerozpustí. Pridáme ocot, sójovú omáčku, čili omáčku a cibuľu.
- Rozložte vajíčka. Marináda by ich mala úplne zakryť.
- Zatvorte veko nádoby a vložte ju do chladničky. Udržujte ho aspoň 2 hodiny, najlepšie denne.
Mimochodom
Neodporúča sa preexponovať vajcia v marináde. Optimálny je deň, pretože už na druhý deň sa občerstvenie ukáže ako príliš slané.
Poznámka pre hostiteľku
Pred podávaním nakrájajte vajcia na polovicu. Posypeme štipkou mletého čierneho korenia a zelenej cibuľky, pokvapkáme sezamovým olejom.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #prepeličie vajcia #marinádySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach