Aký je rozdiel medzi granolou a müsli a ako si ich pripraviť doma

Aký je rozdiel medzi granolou a müsli a ako si ich pripraviť doma

Aký je rozdiel medzi granolou a müsli a ako si ich pripraviť doma

Pred pár rokmi málokto vedel, čo sú granola a müsli, no v súčasnosti sa stali synonymom zdravých raňajok. No často si tieto produkty medzi sebou zamieňajú aj tí, ktorí ich jedia každý deň. A rozdiel medzi nimi je dosť veľký: v chuti, chrumkavosti a kalóriách. Skúsme prísť na to, čo to granola a müsli vlastne sú, ako si ich pripraviť doma a s čím ich použiť.

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Aké sú podobnosti medzi Granolou a Müsli?
  • Aký je rozdiel medzi granolou a müsli
  • Ako si vybrať granolu a müsli
  • Ako zostaviť müsli a pripraviť granolu doma
  • Čo a ako je najlepšie jesť granolu a müsli?

Aké sú podobnosti medzi Granolou a Müsli?

V mnohých ohľadoch sú müsli a granola skutočne podobné a dokonca sa objavili takmer súčasne – koncom 19. storočia. Pravda, na rôznych kontinentoch. Müsli vynašiel švajčiarsky lekár Maximilian Bircher-Benner, ktorý pacientom v nemocnici ponúkal surové ovsené vločky s rôznymi prísadami ako výživné raňajky. Na počesť vynálezcu sa dodnes často nazývajú „Bircher müsli“, čím sa odlišujú od najrôznejších rýchlych raňajok zo sladkých cereálií a krúžkov, ktoré narobia viac škody ako úžitku.

Müsli vzniklo ako liečivá potravina: švajčiarsky lekár Maximilian Bircher-Benner ponúkal pacientom v nemocnici surové ovsené vločky s prísadami ako zdravé a výživné raňajky
Müsli vzniklo ako liečivá potravina: švajčiarsky lekár Maximilian Bircher-Benner ponúkal pacientom v nemocnici surové ovsené vločky s prísadami ako zdravé a výživné raňajky

Granola sa narodila v Amerike, kde kňaz Sylvester Graham nabádal svoje stádo, aby sa vzdalo nadmernej konzumácie bielej múky a rozhodlo sa pre hrubšie a zdravšie obilniny. Veril, že čo je ľahké pre žalúdok, je dobré pre dušu. Kňaz si dokonca nechal patentovať výrobok „Grahamová múka“, podobný celozrnným vločkám, a spolu s miestnym lekárom spustili jeho výrobu, avšak táto „zdravá múka“ sa vtedy nevyrábala z rolovaného ovsa, ako moderná granola, ale z kukurice, ktorý je skôr známy Američanom.

Grahamová múka sa na rozdiel od granoly vyrábala z kukurice a bola skôr komerčným produktom
Grahamová múka sa na rozdiel od granoly vyrábala z kukurice a bola skôr komerčným produktom

Myšlienky racionálnej výživy v oboch vynálezoch boli prítomné od samého začiatku. Sú skutočne tou najvyššou rovnováhou na tanieri: v dnešnej verzii oboje obsahuje ovsené vločky ako ovsené vločky (alebo náš „Herkules“), orechy a semienka, sušené a mrazom sušené bobule a ovocie, niekedy kokosové vločky a prírodné kandizované ovocie. Inými slovami, rastlinné bielkoviny, zdravé tuky, rýchle a pomalé sacharidy, vláknina, vitamíny, antioxidanty – všetko, čo máme na mysli pod pojmom zdravá strava v jednej fľaši. Okrem toho müsli zvyčajne obsahuje viac cereálneho základu, vločiek a veľmi málo prísad. Dôležitým pravidlom pri príprave granoly je, že na jednu časť vločiek pripadá jedna časť užitočných plnív.

Je dôležité zdôrazniť, že vločky zahrnuté v ich zložení sú celozrnné, ktorých nutričná hodnota je najväčšia. Vstrebávajú sa dosť pomaly, hladina glukózy (cukru) v krvi z nich prudko nevyskočí a príjemný pocit sýtosti vydrží dlho.

Tieto produkty však nemožno nazvať nízkokalorické: müsli, dokonca aj v tom najminimalistickejšom zložení, bude stáť 350370 kcal/100 g, kalorický obsah granoly je ešte vyšší. Výživoví poradcovia ich preto odporúčajú jesť na raňajky, aby sa nabili energiou na celý nadchádzajúci deň. A pre tých, ktorí chcú schudnúť, obmedzte sa na dve porcie ovsených zmesí týždenne.

Aký je rozdiel medzi granolou a müsli

Hlavný rozdiel je v tom, že müsli sú surové ovsené vločky zmiešané s rôznymi dochucovadlami, ktoré treba pred použitím ešte okoreniť. Granola je tiež zdravá zmes, len tepelne spracovaná. Všetky ingrediencie granoly sú zapečené so sladkou polevou. Samozrejme, polevou by nemal byť cukrový sirup, ale čo je zdravšie – med, prírodný sirup z agáve, topinambur alebo stévia. Granola preto chutne chrumká aj po zaliatí teplým mliekom, ale müsli nie. A ak maškrtenie müsli priamo zo sáčku napadne len veľkým fanúšikom surového Herkulesa (a tých nie je veľa), tak chrumkavú granolu v karamelovej kruste možno považovať za zdravú pochúťku pripravenú na priamu konzumáciu.

Granola je tepelne upravená, zapečená ovsená kaša (na obrázku). A müsli je surové
Granola je tepelne upravená, pečená ovsená kaša (na obrázku). A müsli je surové

Pečenie müsli a jeho premena na granolu má aj praktický zmysel. Surové zrná a orechy obsahujú viac hrubej vlákniny. Müsli je preto dobré ako kefa na žalúdok a črevá, no nie je vhodné pre ľudí s oslabeným trávením alebo problémami s pečeňou. Nespracované zrná majú navyše vyšší obsah kyseliny fytovej a saponínov. Sú nebezpečné, pretože viažu fosfor, vápnik, horčík, zinok a „kradnú“ ich z potenciálne zdravých potravín. Hoci „krádež“ nie je taká veľká – nie viac ako 1015 %, no stále je škoda prísť o cenné prvky. Kyselina fytová navyše oslabuje účinok pepsínu, najdôležitejšieho tráviaceho enzýmu. Záver je zrejmý: surová aj pečená verzia sú rovnako vhodné pre zdravé telo, ale ak sú problémy s gastrointestinálnym traktom, uprednostňuje sa granola.

Ako si vybrať granolu a müsli

Hlavný prístup je rovnaký ako pri výbere akéhokoľvek hotového jedla: čím menej prísad s nejasnými názvami a všetkými druhmi „jedla“ v zložení, tým lepšie. Oplatí sa vyhnúť výrobkom, kde sa na prvých riadkoch zoznamu zložiek nachádza biely cukor alebo palmový olej. Ak je vaším cieľom nielen znormalizovať stravu, ale aj schudnúť, uprednostňuje sa granola a müsli so sušeným ovocím namiesto kandizovaného ovocia (sú pripravované v cukrovom sirupe) a bez pridania čokolády, ktorá výrazne zvyšuje konečný obsah kalórií v zmesi.

Pri výbere müsli alebo granoly by ste si mali pozorne prečítať zloženie produktu a vybrať si podľa vlastnej chuti a cieľov
Pri výbere müsli alebo granoly by ste si mali pozorne prečítať zloženie produktu a vybrať si podľa vlastnej chuti a cieľov

Keď má balenie priehľadné okienko, je lepšie vidieť, čo je vo vnútri: ak vidíte celé bobule, orechy a semená, ktorých je aj vizuálne dosť veľa, takýto produkt bude bohatší na mikroelementy a chutnejší. Ale aj drahšie, samozrejme.

Ako zostaviť müsli a pripraviť granolu doma

Miešanie müsli doma je čistá improvizácia a výbuch kulinárskej fantázie. Domáce zmesi sa budú cenovo priaznivo líšiť od zmesí z obchodu a určite budete vedieť, že do nich nebolo pridané nič škodlivé. Jedinou stálicou v müsli je ovos. Musíte si vziať tie, ktoré sa varia aspoň 5 minút. Nevhodné sú instantné kaše pomleté ​​takmer na prach. Ďalej by ste sa mali zamerať len na svoje preferencie a diétnu vhodnosť. Prvým krokom je pridať do ovsených vločiek tekvicové semienka, ľanové semiačka alebo obyčajné slnečnicové semienka. Pošlite tam orechy – vlašské orechy, mandle, píniové oriešky alebo lieskové orechy: na tom nezáleží. Ak sú veľké, treba ich nasekať nožom.

Skvelé müsli si môžete pripraviť aj doma a potom z neho urobiť granolu
Skvelé müsli si môžete pripraviť aj doma a potom z neho urobiť granolu.

Ďalej je rad na sušené bobule a ovocie. Chuťovo ladia s hrozienkami a mrazom sušenými brusnicami, čučoriedkami s banánom a datľami, čerešňami s kokosom a mandľami. Nie je to však dogma a každý si môže slobodne vytvoriť svoj vlastný ideálny pár. Do müsli môžete pridať trochu otrúb, aby ste celkovo získali viac cenných látok.

Premena müsli na granolu je hračka. Stačí rozložiť výslednú ovsenú zmes na plech na pečenie a v samostatnej nádobe zmiešať med (alebo sirup) a rastlinný olej (na veľkom plechu na pečenie s müsli, 34 polievkové lyžice. l. obaja). Ak chcete znížiť kalórie, zrieďte zmes o tretinu jablkovou alebo pomarančovou šťavou. A nezabudnite do medového dresingu pridať poriadnu štipku hrubej morskej soli: chuť sa stáva zaujímavejšou, keď sú v sladkosti ostrovčeky slanosti.

Ďalším krokom je rovnomerné navlhčenie ovsených vločiek a prísad výsledným medovým kokteilom. Ak chcete, „ochuťte“ škoricou alebo kakaom. A pošlite budúcu granolu na predhriatu na 150 °C rúre, z času na čas ju vyberte a premiešajte, aby sa všetko prepieklo rovnomerne a všetky prvky boli namočené v mede. Za 40 minút bude hotová lahodne voňavá granola, ktorú stačí schladiť a vložiť do dózy, aby ste mali raňajky na dlhé dni.

Čo a ako je najlepšie jesť granolu a müsli?

Vypočítajte si ranné načasovanie: celozrnné ovsené vločky potrebujú čas, aby napučali a stali sa chutnejšími, a sušené ovocie potrebuje čas, aby dôkladne zmäklo. Mnoho ľudí zalieva müsli horúcim mliekom, aby proces urýchlili. Nerobte to: po prvé, keď je horúce, mlieko je horšie stráviteľné a po druhé stráca až polovicu vápnika a časť aminokyselín (preto si mliečne výrobky ceníme). A čisto estetická pointa: v horúcom mlieku sa müsli mení na neartikulovanú kašu, nepríjemnú na pohľad aj na dotyk. Müsli by ste však nemali zalievať ľadovým mliekom: potrvá dlhšie, kým sa rozmočia a studené mlieko sa trávi ešte horšie ako horúce. Vo všeobecnosti lekári považujú za ideálnu teplotu okolo 40 °Co niečo vyššia ako je telesná teplota človeka: takto müsli rozdá všetko cenné, čo obsahuje. Mimochodom, ak váš vzťah k mlieku nevyjde, müsli môžete naliať s jogurtom a pomarančovým alebo jablkovým džúsom, ale čerstvo vylisované, nie z vrecka, a napoly zriedené vodou, čím sa zníži kyslé zaťaženie. gastrointestinálny trakt.

Müsli s jogurtom a kvapkou ľanového, tekvicového alebo hroznového oleja je skvelým začiatkom dňa.
Müsli s jogurtom a kvapkou ľanového, tekvicového alebo hroznového oleja je skvelým začiatkom dňa.

Ešte praktickejšie je pripraviť si raňajky večer: ušetríte tak drahocenný ranný čas. Nalejte 1 polievkovú lyžičku. l. müsli 3 lyžice. l. mlieko alebo džús, prikryjeme a dáme do chladničky. Ovsené vločky cez noc nabobtnajú a stačí pridať med alebo iné sladidlo. Aby bolo vaše ráno ešte veselšie a chutnejšie, mali by ste si do müsli pridať nastrúhané jablko alebo hrušku, plátky pomaranča alebo mandarínky a štipku škorice. Užitočná bude aj kvapka ľanového, tekvicového alebo hroznového oleja – ide o cenné mastné kyseliny, ktoré vyživujú mozog. Nie je však potrebné pridávať rafinované oleje: neprinášajú do tela nič okrem prebytočných tukových usadenín.

S granolou je to ešte jednoduchšie. Môžete ho žuť za pochodu, ak nie ste príliš leniví, a po vybratí plechu z rúry nakrájajte ešte teplú a vláčnu karamelovú hmotu na jednotlivé dlaždice, ktoré sa vám pohodlne držia v rukách. A raňajky budú jednoducho luxusné, ak zmiešate chrumkavú granolu s nízkotučným jogurtom, do ktorého môžete pridať čerstvé ovocie a nastrúhať pomarančovú kôru.

Čerstvo pripravenú teplú granolu môžete nakrájať na tyčinky a vytvoriť tak domácu energetickú tyčinku.
Čerstvo pripravenú teplú granolu môžete nakrájať na tyčinky a vytvoriť tak domácu energetickú tyčinku.

Nakoniec granola skvele poslúži ako ozdoba na všetky druhy dezertov: karamelizované ovsené vločky, ak ich posypete na panna cottu alebo nadýchanú bobuľovú penu, budú pôsobiť ako chrumkavý protipól jemného korpusu dezertu a urobia ho oveľa zaujímavejším .

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #müsli #granolaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik