K receptu
Šialene chutné chudé hamburgery s pohánkovými rezňami, neodolá im nikto, ani dospelí, ani deti!
zložitosť: ľahko Porcie: 8 varenie: 15 hod Pridať. čas: 30 hVareniePraženieVečeraPopoludňajšie občerstvenieObčerstvenieHlavný chodPiknikINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍPohánka 1/2 šálky Šampiňóny 400 g Cibuľa 2 ks Rastlinný olej 4 polievkové lyžice. l. Koriander 1 polievková lyžica. l. + voda 1 polievková lyžica. l. Múka voliteľná horčica 1-2 lyžice. l.Med 1,5 lyžice. l. Citrónová šťava 1 polievková lyžica. l. Koriandrové listy Paradajky 2-3 ks Paradajky pyré vo vlastnej šťave alebo paradajkový pretlak zriedené vodou 8 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pohánku uvaríme. Aby ste to urobili, dobre ju opláchnite, vložte do hrnca s hrubým dnom, pridajte pohár vody, priveďte do varu a prikryté varte na miernom ohni asi 15 minút, kým pohánka neabsorbuje všetku vodu. Pripravenú pohánku rozšľaháme vidličkou a necháme vychladnúť.
Krok 2
Umyte huby a nakrájajte na plátky. Cibuľu ošúpeme, nakrájame podľa želania, nakrájam na kocky.
Krok 3
Vložte šampiňóny do predhriatej panvice bez oleja, položte na mierne vysoký oheň a prikryte pokrievkou. Po minúte šampiňóny pustia šťavu. Akonáhle sa to stane, odstráňte veko a varte huby, kým sa všetka tekutina neodparí, asi 10 minút.
Krok 4
Potom pridajte 2 polievkové lyžice. l. olej, 1 cibuľa, znížte teplotu a varte za stáleho miešania ďalších 10 minút, kým cibuľa nezmäkne.
Krok 5
Vložte huby a cibuľu do misky mixéra, pridajte soľ, korenie a koriander, rozmixujte do hladka.
Krok 6
Rozpustite 1 polievkovú lyžicu škrobu v 1 polievkovej lyžici vody.
Krok 7
Vo veľkej mise zmiešajte pohánku, hubové pyré a škrob, dobre premiešajte a premiešajte rukami.
Krok 8
Urobte kotlety. Na jeden rezeň odoberiem asi 1,5-2 polievkové lyžice pohánkovej hmoty, vytvarujem guľu, zarovnám a okraje ostrihám. Uvedené množstvo tvorí 8 rezňov s priemerom 6-7 cm.
Krok 9
Na rovnú dosku nasypeme múku a rezne v nej vyvaľkáme.
Krok 10
Na panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. olej, rezne opekáme z oboch strán na prudkom ohni 1,5 minúty.
Krok 11
Na omáčku vyšľaháme horčicu, med a citrónovú šťavu. Medovo horčicová omáčka sa veľmi dobre hodí na hamburgery.
Krok 12
Druhá omáčka: roztlačené paradajky zmiešame so soľou.
Krok 13
Cibuľu nakrájame na kolieska, rozoberieme a samostatne opražíme na oleji do zlatista.
Krok 14
Žemľu prekrojíme na polovicu, každú polovicu opečieme na panvici bez oleja, potrieme pripravenou horčicovou omáčkou. Na spodnú polovicu položte lístky koriandra a potom kotletu. Rezeň sploštíme a potrieme malým množstvom omáčky, najprv horčicou, potom paradajkou.
Krok 15
Na rezne poukladáme opražené kolieska cibule, kyslé uhorky, paradajky a prikryjeme vrchnou polovicou žemle. Burger trochu stlačte a zaistite špáradlom. Pred jedlom ho nezabudnite vybrať!!! Dobrú chuť!