Chlebový nákyp vyrobený zo starého chleba
Môj magnet 4. apríla 2024 K receptu
Chlebový puding je jedlo s bohatou a dlhou históriou, napriek pomerne jednoduchému receptu na tento britský „koláč“. Spočiatku ho horliví Angličania pripravovali zo starého bieleho chleba s pridaním mlieka a potom prišli na nápad upiecť ho z múky alebo pudingovej zmesi. A rozhodli sme sa vrátiť k tradičnému receptu a pripraviť lacný chlebový nákyp zo starého chleba s pridaním sušeného ovocia, medu a škorice. Vytvorili sme úžasne krásnu, jemnú a chutnú verziu anglického pečiva. Tento puding si doma zvládnu pripraviť aj začiatočníci.
zložitosť: ľahko Kalórie: 554,07 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina 20 minút Použité: 15,16 g/25,37 g/63,56RúraPečenieAnglická kuchyňaRaňajkyVečeraPopoludňajšie občerstveniePekáreňVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ+6Porcie– Pšeničný chlieb 400 gKuracie vajce 4 ks.Smotana 20% (stredný obsah tuku) 500 mlMlieko 500 mlZlato 100 gSušené ovocie 100 gMletá škorica ochutnaťMaslo ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Sušené ovocie a marmeládu nakrájame nadrobno. Chlieb nakrájajte na plátky s hrúbkou 1,5–2 cm. Toasty v rúre alebo hriankovači takmer nevyschnú.
Krok 2
Vajcia vyšľaháme so smotanou a 500 ml mlieka, podľa chuti pridáme cukor alebo med. Zapekaciu misu pomerne bohato vymastíme olejom. Namočte každý kúsok chleba do zmesi vaječnej smotany a vložte do pripravenej formy, mierne sa prekrývajte a medzi kúsky vložte sušené ovocie alebo marmeládu nakrájanú na tenké plátky.
Krok 3
Keď sú všetky kúsky na svojom mieste, nalejte vaječnú zmes do formy, ak nejaké zostali. A pridajte viac mlieka, ak vo forme nie je vôbec žiadna tekutina. Nechajte prikryté fóliou 30 minút – chlieb by mal absorbovať tekutinu. Z času na čas skontrolujte, či nie je potrebné viac mlieka.
Krok 4
Rúru predhrejeme na 180°C. Odkrytú panvicu vložíme do spodnej tretiny rúry. Pečieme, kým chlieb nie je zlatohnedý, asi 25 minút. Podávame horúce, posypané škoricou a ozdobené bobuľami.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 5,70 g (9,05 % dennej hodnoty) • tuky 14,24 g (20,34 %) • sacharidy 21,89 g (7,18 %) • kcal 235,12 (11,20 %) • sodík 168,84 mg (24,12 %) • 16 g celkový cukor (8,18 %) 27,20 %) • EFA 8,26 g (35,91 %) • vláknina 1,04 g (5,20 %)
UŽITOČNÉ RADY
Nápad použiť starý chlieb na prípravu veľmi výživného a chutného jedla zvaného puding nie je len ekonomického charakteru (aj vysušený chlieb je stále škoda vyhodiť, musíte súhlasiť). Zatuchnutý biely chlieb výborne absorbuje tekutinu vo forme mlieka alebo smotany, vďaka čomu je puding jemný a podobný skutočnému koláču alebo piškótovému tortu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Do chlebového nákypu môžete pridať takmer všetko, čo bežne dávate do pečiva – hrozienka, kúsky čokolády, kandizované ovocie, marmelády, orechy. Ale aj bez plnky, puding vyrobený z obyčajného bieleho chleba alebo bochníka ozdobí vašu rodinnú „fifi-o-clock“, domácu čajovú párty.