Čo je mlieko z prosa, ako je užitočné a ako ho pripraviť doma
Rastlinné mlieko čoraz viac nahrádza kravské mlieko. Niektorým ľuďom je pitie prírodného mlieka kontraindikované kvôli intolerancii laktózy, iní si za spôsob života zvolili vegánstvo. Na mandľové a ovsené vločky sme si už zvykli. A čo proso?
O čom budeme hovoriť v článku:
- Aké sú výhody prosového mlieka?
- Komu škodí proso mlieko?
- Ako vyrobiť proso mlieko
Tu je napríklad mlieko z prosa. Počuli ste o tom? Osobne som sa o tom dozvedel len nedávno. Naozaj milujem prosovú kašu a nikdy som si nepomyslel, že z prosovej kaše by sa dal pripraviť nápoj, ktorý by sa mohol stať alternatívou kravského mlieka.
Je to však pravda. Okrem toho sa proso mlieko môže konzumovať ako samostatný produkt, ako aj na rôzne kulinárske účely.
Aké sú výhody prosového mlieka?
Z hľadiska užitočných látok sú v mlieku z prosa úplne rovnaké ako v akomkoľvek jedle pripravenom z tejto obilniny. Jediný rozdiel je v tom, že nápoj je oveľa ľahšie stráviteľný. A to je veľká výhoda oproti jedlám z prosa, ktoré sa môžu zdať náročné pre gastrointestinálny trakt.
„Nemliečne“ mlieko vyrobené z prosa je bezlepkové, bezlaktózové a ideálne pre tých, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodu chcú vzdať prírodného mlieka.
Jednou z hlavných výhod prosa, a teda aj nápoja z neho, je nízky glykemický index. Takéto produkty pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi, a to je dobrý dôvod odporúčať proso mlieko pacientom s cukrovkou.
Proso mlieko urýchľuje metabolizmus
Pitie rastlinného mliečneho nápoja zlepšuje trávenie, čím sa znižuje riziko rakoviny tráviaceho traktu.
Vláknina obsiahnutá v prose znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu, ktorý je indikátorom zdravia ciev a srdca.
Proso je bohaté na draslík, minerál podporujúci činnosť obličiek a srdca. Dôležitú úlohu zohráva aj pri prenose nervových vzruchov, prostredníctvom ktorých spolu mozog a svaly komunikujú.
Mlieko z prosa je vynikajúcim energetickým nápojom pre ľudí zapojených do fyzickej práce a aktívneho športu.
Odvar je veľmi užitočný pri chudnutí: urýchľuje metabolizmus a podporuje odbúravanie tukových buniek.
Mlieko z prosa je možné konzumovať ako samostatný nápoj, alebo si z neho môžete pripraviť smoothie, pridať ho do čaju, kávy či kakaa, alebo si z neho uvariť kašu.
Komu škodí proso mlieko?
Proso je bezpečné, ak sa konzumuje s mierou. Nadmerná konzumácia môže spôsobiť nepriaznivé účinky. Proso obsahuje strumu, látku, ktorá narúša tvorbu hormónov štítnej žľazy a inhibuje vstrebávanie a využitie jódu štítnou žľazou. Nedostatok jódu je vážny zdravotný problém, ktorý má za následok zväčšenie štítnej žľazy známej ako struma. Struma spôsobuje suchú pokožku, úzkosť, depresiu a znižuje duševné schopnosti. Preto ľudia s problémami so štítnou žľazou musia obmedziť konzumáciu prosa.
Preto je všetko dobré a zdravé s mierou. Pohár prosového mlieka, vypitý po malých dúškoch ihneď alebo počas dňa, nepochybne prinesie viac výhod ako zneužívanie chutného rastlinného nápoja.
Ako vyrobiť proso mlieko
Mlieko z prosa sa môže pripraviť zo surového prosa, vopred namočeného na niekoľko hodín, alebo z obilnín, varených do mäkka.
Na prípravu mliečneho nápoja zo surového prosa dôkladne prepláchnite 100 g cereálií a pridajte 250 ml prevarenej vody izbovej teploty. Nechajte pôsobiť 20 minút. Potom nalejte proso a vodu do misky mixéra a pyré, kým sa nestane hustým bielym nápojom.
Mlieko z prosa sa dá pripraviť doma
Proso je možné vopred namočiť na niekoľko hodín a až potom rozmixovať na pyré v mixéri. Za týmto účelom opláchnite 100 g obilnín až do čistej vody a pridajte 400 ml čistej vody. Nechajte aspoň 6–8 hodín alebo cez noc. Ráno proso rozmixujte na pyré v mixéri spolu s vodou a preceďte cez mušelínové plátno.
Mlieko sa môže piť studené alebo zohriate vo vodnom kúpeli.
A nakoniec metóda, ktorá sa považuje za najužitočnejšiu.
Na prípravu pšenového mlieka budete potrebovať:
- proso – 200 g
- voda – 1200 ml
- med – 100 ml
- sójová omáčka – 1/2 lyžičky.
- Umyte proso a nalejte do panvice.
- Zalejte vodou a priveďte do varu. Znížime teplotu a dusíme 25–30 minút, kým cereálie úplne nezmäknú. Vypnite a nechajte vychladnúť.
- Vložte pripravenú prosovú kašu do misky mixéra, pridajte 700–800 ml prevarenej vody a pyré v mixéri pri vysokej rýchlosti. Poradenstvo. Získate pomerne veľa mlieka, takže proces mletia v mixéri možno rozdeliť na 2–3 diely.
- Prosové mlieko precedíme cez mušelínové plátno alebo jemné sitko.
- Do mlieka pridajte med a sójovú omáčku.
- Nalejte prosové mlieko do sklenených pohárov. Uchovávajte v chladničke maximálne 10 dní.
- Podľa chuti môžete do prosového mlieka pridať škoricu, púčiky klinčekov a badián.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #mliekoSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach