gastronóm 15. september 2014 K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 4 varenie: 1 hodina 30 minútpolievkaVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE3 šálky kuracieho vývaru 3 veľké cvikly alebo 6–7 malých 1 malá cibuľa 2 strúčiky cesnaku 2 vetvičky čerstvého citrónového tymiánu alebo 1 lyžička. l. sušená 1 stredná uhorka 4 polievkové lyžice. l. kyslá smotana olivový olej soľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Rúru predhrejeme na 180°C. Cviklu umyte, každú zabaľte do alobalu a pečte v rúre do mäkka (asi 1 hodinu). Mierne vychladnúť. Cviklu ošúpeme a nakrájame na kocky.
Krok 2
Ošúpte a nakrájajte cibuľu a nakrájajte cesnak. V hrnci rozohrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľu a cesnak do mäkka. Zalejeme kuracím vývarom, pridáme cviklu a polovicu lístkov tymiánu. Priveďte do varu na strednom ohni, potom oheň znížte, prikryte a varte 25 minút. Dochutíme soľou a korením. Polievku rozdrvte mixérom na hladké pyré.
Krok 3
Uhorku ošúpeme a rozmixujeme s kyslou smotanou a zvyšným tymianom v mixéri, osolíme. Horúcu polievku nalejeme do misiek a do stredu každej dáme lyžicu kyslej smotany a uhorkového dresingu.