Je možné variť pilaf bez mäsa: aké ďalšie produkty je možné použiť

Je možné variť pilaf bez mäsa: aké ďalšie produkty je možné použiť

Je možné variť pilaf bez mäsa: aké ďalšie produkty je možné použiť

Roman Ryzhov 12. marca 2024

Turecké príslovie hovorí: na svete je toľko druhov pilafov, koľko je miest v moslimskom svete. A toto je skutočná pravda! Dnes sa pilaf pripravuje na celej planéte s použitím dostupných produktov a korenín, ako aj ďalších prísad, ktoré spĺňajú nutričné ​​potreby určitej skupiny ľudí. V posledných rokoch sa teší obľube najmä bezmäsitý pilaf, do ktorého sa pridávajú huby, sójové výrobky alebo strukoviny. Toto jedlo ocenia vegetariáni, pôstni ľudia, milovníci výživy (správnej výživy) a ďalší. Ako teda uvariť lahodný pilaf bez mäsa? Poďme na to.

Pilaf bez mäsa

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako si vybrať ryžu pre pilaf
  • Ako urobiť pilaf sladký
  • Čo môžete pridať do ryže?
  • Ako pripraviť ryby na pilaf
  • Recepty:
  • Pilaf s hubami
  • Pilaf v tekvici so sušeným ovocím
  • Pilaf s tekvicou a dulou
  • Zeleninový pilaf na indický spôsob
  • Pilaf so sušeným ovocím a tekvicovými semienkami
  • Bulgurový pilaf s hubami
  • Pilaf so šošovicou a zeleninou
  • Bulgurový pilaf s paradajkami a cícerom na turecký spôsob
  • Pilaf s krevetami a chobotnicou
  • Osh lobei, pilaf s fazuľou a údenými rybami
  • Pilaf s mušľami

Ako si vybrať ryžu pre pilaf

Možno hlavnou črtou pilafu je, že by mal byť drobivý. Táto podmienka je povinná, preto by ste výberu ryže mali venovať osobitnú pozornosť. Vhodné sú odrody ako basmati, jazmín, indica – majú nízky obsah škrobu, preto sa táto ryža varením nelepí. Vo veľkých supermarketoch alebo na trhoch si môžete kúpiť ružovú ryžu devzira, ktorá sa považuje za ideálnu pre pilaf. Skúsený kuchár však zvládne krátkozrnnú ryžu, napríklad arborio alebo obyčajný Krasnodar. Tieto odrody sú veľmi bohaté na škrob, preto sa obilniny musia najskôr dôkladne prepláchnuť pod tečúcou vodou a potom ešte mierne nedovarené odstrániť z ohňa. Táto ryža príde sama.

Niekedy v obchodoch nájdete krátkozrnnú ryžu s označením „na pilaf“ alebo „leštená v oleji“. Toto je skvelá voľba, najmä pre začiatočníkov! Tento druh ryže prechádza pri výrobe špeciálnym spracovaním, takže jej zrnká sa určite nezlepia, aj keby ste to chceli.

Ako urobiť pilaf sladký

Ak ste ešte nevyskúšali sladký pilaf bez mäsa, teraz je čas si ho uvariť. Napriek svojmu názvu to vôbec nie je dezert, ale plnohodnotné teplé jedlo, ktoré je veľmi obľúbené na Kaukaze, v Strednej Ázii a Indii. Niekedy sa podáva na svadbách ako symbol blahobytu a blahobytu. Na prípravu sladkého pilafu budete potrebovať sušené ovocie – sušené marhule, biele a tmavé hrozienka, dátumy, sušené slivky atď. A tiež korenie – kurkuma, zázvor, paprika, škorica. Tento pilaf zahŕňa aj tekvicu a mrkvu, ktoré po varení získajú sladkú chuť a ak chcete, môžete pridať orechy, čerstvý koriander a mätu.

Čo môžete pridať do ryže?

Mimochodom, chudý pilaf sa dá variť nielen s ryžou, ale aj so šošovicou, bulgurom alebo ich zmesou. Často sa pridáva fazuľa, cícer alebo aj zemiaky, aby to viac zasýtilo. Tu je dôležité vziať do úvahy čas prípravy surovín a pridať ich v správnom poradí. V opačnom prípade riskujete, že nedostanete pilaf, ale kašu. Cícer a fazuľu je potrebné vopred namočiť na niekoľko hodín do teplej vody, ale šošovica to vôbec nepotrebuje – pridajte ich spolu s ryžou. A nezabudnite na korenie – rasca, čučoriedka a kardamón sa tu budú hodiť.

Ako pripraviť ryby na pilaf

Pilaf sa pripravuje aj s rybami a morskými plodmi. Napríklad v Uzbekistane pridávajú tučné mäso zo sumca alebo asp a v Indii – akékoľvek biele ryby, niekedy aj údené. Technológia prípravy takéhoto pilafu sa môže výrazne líšiť od klasického receptu, pretože morské plody sa varia oveľa rýchlejšie ako mäso. Preto sa buď rýchlo vyprážajú na oleji a potom sa vyberú z kotla, alebo sa pridávajú na poslednú chvíľu, keď je jedlo takmer hotové. Kmín a koriander sa zriedka pridávajú do pilafu s rybami a morskými plodmi, ale v tejto veci neexistujú žiadne prísne pravidlá – pokojne použite korenie, ktoré sa vám páči. A potom to bude určite chutné.

Recepty

Zozbierali sme pre vás 11 receptov na pilaf bez mäsa – pre každý vkus!

Pilaf s hubami

Hubový pilaf chutí rovnako dobre ako tradičný mäsový pilaf. Množstvo korenia upravte podľa vlastného uváženia a ak varíte pre deti, feferónku môžete úplne vylúčiť.

Pilaf s hubami
Pilaf s hubami

Na prípravu pilafu na 4 porcie potrebujete:

  • krátkozrnná ryža 300 g
  • lesné huby (hríb) 200 g
  • mrkva 1 kus
  • cibule 1 kus
  • rastlinný olej 5 polievkových lyžíc. l.
  • divoká ryža 30 g
  • rasca
  • horúcu červenú papriku
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

1. Mrkvu nakrájame na tenké prúžky, cibuľu na kocky. Na panvici alebo v kotlíku zohrejte rastlinný olej a smažte zeleninu, kým nebude svetlohnedá, asi 7 minút.

2. Do vyprážanej zeleniny pridajte huby, predtým olúpané a nakrájané. Všetko spolu smažte 15 minút, potom korenie a soľ podľa chuti. Pridajte kmínové semienka.

3. Vo veľkej mise spolu prepláchnite bielu a divokú ryžu. Vymeňte vodu 56-krát na odstránenie prebytočného škrobu. Ak chcete, aby bola divoká ryža v hotovom pilafe mäkšia, najskôr ju namočte na 20 minút do vriacej vody.

4. Na zeleninu a huby položte ryžu, nemiešajte. Vyrovnajte to. Zalejeme asi 300 ml vriacej vody, podľa chuti osolíme. Pre pikantnosť môžete pridať struk červenej papriky. Pilaf pevne zakryte pokrievkou a varte na strednom ohni 25 minút.

5. Hotový pilaf s hubami necháme odpočívať. Panvicu vyberte zo sporáka, prikryte utierkou a nechajte 5 minút pôsobiť. Potom premiešajte, podávajte na jednom veľkom tanieri alebo po častiach, podľa potreby posypte bylinkami.

Poznámka pre hostiteľku

S lesnými hubami je pilaf obzvlášť chutný a aromatický. Aby hríby pri varení nestmavli, najprv ich uvarte v osolenej vode, opláchnite a až potom opečte so zeleninou.

Užitočné rady

V pilafe s hubami môžete do bielej ryže pridať nielen divokú, ale aj hnedú ryžu. Neleštené zrná obsahujú množstvo vitamínov, mikroelementov a zdravej vlákniny. Vopred namočte do studenej vody na 15 minút.

Pilaf v tekvici so sušeným ovocím

Čo sa stane, ak spojíte tekvicu, ryžu a sušené ovocie v jednom jedle? Získate autorský pohľad na pilaf s veľmi zaujímavou chuťou a originálnym podaním.

Pilaf v tekvici so sušeným ovocím
Pilaf v tekvici so sušeným ovocím

Na prípravu pilafu na 2 porcie potrebujete:

  • mini tekvice – 2 ks.
  • dlhozrnná varená ryža so šafranom – 300 g
  • med – 160 g
  • maslo – 100 g
  • slnečnicový olej – 60 g
  • datle – 40 g
  • hrozienka – 40 g
  • sušené marhule – 40 g
  • kurkuma – 4 g
  • soľ

1. Z každej tekvice odrežeme vrch. Odstráňte semená.

2. Zmiešajte maslo s 1 polievkovou lyžicou. l. med a vymastíme vnútro tekvicových stien.

3. Sušené ovocie nakrájame na pásiky, zľahka opražíme na masle. Odstráňte z tepla.

4. Ryžu zalejeme vriacou vodou. Položte ho na sito. Zmiešajte so sušeným ovocím a medom. Plnku preložíme na tekvicu a prikryjeme pokrievkou.

5. Tekvicu z vonkajšej strany vymastíme slnečnicovým olejom a dáme piecť do rúry na 160°C asi na 30 minút. Podávajte jedlo horúce.

Poznámka pre hostiteľku

Šafran pred pridaním do ryže namočte na 10-15 minút do malého množstva vriacej vody.

Mimochodom

Aby bola ryža farebná, rozdeľte ju na 2 časti. A zmiešame len jednu časť so šafranom.

Pilaf s tekvicou a dulou

Pilaf s tekvicou a dulou sa ukáže ako výživný, chutný a taký aromatický, že určite nebudete musieť vytrvalo pozývať svoju domácnosť k stolu! Verte, že to ocenia nielen vegetariáni.

Pilaf s tekvicou a dulou
Pilaf s tekvicou a dulou

Na prípravu pilafu na 6 porcií potrebujete:

  • laserová ryža – 1 kg
  • mrkva – 1 kg
  • tekvica – 1 kg
  • rastlinný olej – 250 ml
  • dule – 2 ks.
  • cibuľa – 2 ks.
  • zira – 1 lyžička.
  • soľ

1. Vložte ryžu do veľkej misy a zalejte studenou pitnou vodou. Nechajte pri izbovej teplote 30 minút.

2. Mrkvu nakrájajte na veľké prúžky, jednu cibuľu na tenké polkolieska. Dulu nakrájajte na štvrtiny, odstráňte semienka.

3. Tekvicu prekrojte na polovicu a odstráňte jadierka. Dužinu nakrájame na malé kocky. V pilafovom kotlíku zohrejte olej. Druhú cibuľu prekrojíme na polovicu. Vložte reznou stranou nadol do kotla, opečte do kôrky a preneste na tanier.

4. Tekvicu nakrájanú na kocky vložíme do kotla s horúcim ochuteným olejom. Smažte za stáleho miešania do zlatista, vyberte dierovanou lyžicou a položte na tanier. Odložte bokom.

5. Nasekanú cibuľu vložte do kotla a za stáleho miešania opečte do zlatista. Pridajte mrkvu. Za stáleho miešania smažte do mäkka. Počas procesu posypte zeleninu rascou, rozdrvenou v dlaniach.

6. Zeleninu v kotlíku zalejeme studenou vodou (nie horúcou, inak sa zirvak zakalí). Pridajte 1 lyžičku. osolíme a premiešame. Pridajte dule a keď voda vrie, znížte teplotu na minimum. Varte 20-30 minút.

7. Pridajte tekvicu a varte ďalších 5 minút. Vložte ryžu do jemného sitka a jemne opláchnite pod tečúcou vodou. Aby ste zabránili zlomeniu zŕn, manipulujte so zrnami veľmi opatrne.

8. Vyskúšajte zirvak, v prípade potreby pridajte soľ. Zvýšte oheň pod kotlíkom na maximum. Pridáme ryžu a uhladíme. Voda by ho mala pokryť vrstvou najmenej 5 mm. Varte 20 minút.

9. Na ryžu položte cibuľu, ktorá bola opečená úplne na začiatku. Kotol zatvorte pokrievkou a varte 20 minút na miernom ohni. Potom zmiešajte ryžu so zirvakom a položte na veľký tanier. Na vrch poukladáme kúsky tekvice a dule.

Užitočné rady

Pri príprave pilafu s tekvicou a dulou sa neponáhľajte. Presne dodržujte čas uvedený v recepte, aby sa zložky jedla stihli navzájom „vyživiť“.

Mimochodom

Na prípravu pilafu s dulou si vyberte muškátovú tekvicu: má výraznú sladkastú chuť a charakteristickú vôňu. Iné odrody sú tiež vhodné, ale prejavia sa zdržanlivejšie.

Zeleninový pilaf na indický spôsob

Ak si myslíte, že pilaf bez mäsa je nudný a nevýrazný, potom sa hlboko mýlite. Cesnak, koriandr a kurkuma, ktoré sú súčasťou jedla, mu dodávajú jasnú chuť a bohatú vôňu.

Zeleninový pilaf na indický spôsob
Zeleninový pilaf na indický spôsob

Na prípravu pilafu na 6 porcií potrebujete:

  • zeleninový vývar alebo voda – 650 g
  • ryža basmati – 360 g
  • stredná mrkva – 3 ks.
  • zelené fazuľky – 100 g
  • cibuľa – 1 ks.
  • ghí alebo rastlinný olej – 40 g
  • cesnak – 1-2 strúčiky
  • koriander – 2 vetvičky
  • kurkuma – 5-6 g
  • soľ – podľa chuti

1. Ryžu dôkladne prepláchneme, zalejeme studenou vodou a necháme 30 minút. Umiestnite na sito. Mrkvu nakrájajte na tenké pozdĺžne pásiky a potom na prúžky. Odlomte konce fazule a nakrájajte na 1 cm dlhé kúsky.

2. Nakrájajte cibuľu a cesnak. Oddeľte listy od koriandra a vložte do mažiara. Pridajte cesnak a kurkumu a rozdrvte na pastu.

3. V hustej panvici rozohrejeme olej a 5 minút na ňom opekáme cibuľu. Pridajte korenie rozdrvené v mažiari a smažte 2-3 minúty. Pridajte ryžu, premiešajte, znížte teplotu a varte za mierneho miešania asi 5 minút. Osolíme, pridáme mrkvu a fazuľu, varíme a miešame ďalších 5 minút.

4. Zalejeme teplým vývarom alebo vodou. Na silnom ohni priveďte do varu. Znížte teplo, prikryte a varte 15 minút. Odstráňte pilaf z ohňa a…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik