K receptu
V Karibiku sa tomuto jedlu hovorí asapao a každá gazdinka si ho pripravuje po svojom. Výsledok závisí od množstva ryže a doby dusenia – niekde bude toto jedlo pripomínať skôr hustú polievku a inde bude vyzerať ako pilaf. Toto jedlo nemá správnu alebo nesprávnu konzistenciu, môžete ho variť, ako chcete.
zložitosť: priemer Kalórie: 958,99 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 2 hodiny 20 minút Použité: 54,96 g/39,84 g/92,98VečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ1 kg kuracie stehná alebo paličky 2,5 šálky dlhozrnnej ryže 100 g chorizo klobása 50 g slaniny 50 g šunky 300 ml paradajkovej omáčky 3 sladké viacfarebné papriky 2 šálky zeleného hrášku 1 stredná paradajka 1 stredná cibuľa 1 zelená feferónka 1 zväzok koriander 8-10 vykôstkovaných olív 1 polievková lyžica. l. kapary 2 strúčiky cesnaku 1 lyžička. sušené oregano 1/8 lyžičky. paprika 1 lyžička. čerstvo mleté čierne korenie 1,5 lyžičky. ocotolivový olejsoľ Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cesnak ošúpeme a rozdrvíme v mažiari s 1 lyžičkou. soľ na pastu. Pridajte čierne korenie, oregano, papriku, ocot a 1 polievkovú lyžičku. l. olivový olej. Kura potrieme výslednou pastou, vložíme do nádoby a necháme 2-4 hodiny marinovať v chladničke.
Krok 2
Ryžu zalejeme teplou vodou a necháme 1 hodinu odstáť.
Krok 3
Nalejte 1,8 litra vody do veľkého hrnca, pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. soľ. Priveďte do varu a vložte kurča do panvice. Varte na miernom ohni 15 minút, potom znížte teplotu na strednú a varte ďalších 30 minút. Vyberte kurča z panvice a presuňte na tanier.
Krok 4
Slaninu a šunku nakrájame na malé kúsky a chorizo na kolieska. Paradajky, cibuľu a sladkú papriku nakrájame na kocky, koriandr nasekáme. Z feferónky odstráňte semienka a nasekajte nadrobno. V hlbokej panvici zohrejte 3 polievkové lyžice. l. olivový olej a opražíme slaninu a šunku do zlatista. Pridajte sladkú a štipľavú papriku, cibuľu a koriander. Varte na miernom ohni 10 minút.
Krok 5
Pridáme paradajkovú omáčku, paradajky, olivy, chorizo, kapary a feferónky a varíme ďalších 5 minút. Vložte kurča do panvice, premiešajte a nechajte 30 minút dusiť. Zalejeme vývarom a privedieme do varu.
Krok 6
Ryžu prepláchnite a vložte do sitka. Vložte ryžu a hrášok do panvice s kuracím mäsom a premiešajte. Panvicu prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme, kým ryža nezmäkne.
UŽITOČNÉ RADY
Ak do jedálneho lístka zaradíte kuracie mäso a ryžu, môžete so svojimi hosťami cestovať na karibské ostrovy v priebehu niekoľkých minút. Jedlo je dobré aj preto, že sa dá pri príprave improvizovať, pretože v Karibiku má každá gazdinka svoju špeciálnu tajnú ingredienciu.