Pelmeni a ich veľká rodina
Malé plnené výrobky z cesta, ktoré sú varené vo vode alebo v pare, sa v anglickom varení nazývajú knedlíky. Sme skôr zvyknutí nazývať ich knedle, knedle, khinkali, gyoza, ravioli. Všetko toto jedlo je známe a milované po celom svete, výživné, chutné, rýchle a rozmanité. Čo sú teda knedle a ako sa od seba líšia? Hovorme o všetkom v poriadku.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Kde a kedy sa knedle objavili?
- Koľko bratov majú halušky?
- Trochu o ceste
- O plnke
- Pohánkové kundubi s hubovým vývarom
- Ruské knedle
- Halušky s čerešňami
- Krevety wontons
- Dim sum s krevetami a čínskou kapustou
- Shumai s kuracím mäsom a zeleninou
- Japonské knedle gyoza s krevetami
- Halušky s kuracím mäsom a zeleninou
- Ravioli s lososom a špenátom
- Tortellini s morským ostrím
- Maultaschen: Nemecké knedle
- Dagestan kurze s hovädzím mäsom
- Khinkali s hovädzím a jahňacím mäsom
- Uzbecká manti s jahňacinou a dulou
- Chuchvara: uzbecké knedle
- Dushbara
Kde a kedy sa knedle objavili?
Predpokladá sa, že prvé knedle sa objavili v Číne asi pred 2,5 tisíc rokmi. Podľa jednej legendy dvorný kuchár vynašiel a vytvoril jedlo v tvare zlatej tehličky – yuanbao. Podľa inej mala byť výplň spojená s hlavami nepriateľov porazených cisárom Qin Shi Huangom. Samozrejme, nikto nevie, ako sa to všetko vlastne stalo, no halušky sú v Číne dodnes považované za symbol blahobytu. Je ich asi sto druhov – wontony, shumai, baozi a mnohé ďalšie. Na novoročný stôl sa vždy dávajú halušky a zvykom je robiť ich aj s celou rodinou. Číňania veria, že takto priťahujú bohatstvo a šťastie.
Na Sibíri a Urale to tiež robia už stovky rokov – muži robia mäso, ženy pripravujú cesto a potom sa všetci, mladí aj starí, pustia do práce.
Koľko bratov majú halušky?
Halušky, alebo halušky, nájdeme takmer v každej národnej kuchyni.
Na svete existuje obrovské množstvo druhov halušiek. Možno už ide o tisíce! Niektoré z nich, napríklad khinkali alebo knedle, dobre poznáme, iné, ako momo alebo kropkakor, sú charakteristické len pre určitý región. Všetky však majú jedno spoločné: plnka je zabalená v cestíčku.
V Mongolsku a Burjatsku sa národné knedle nazývajú buuz alebo póza. Do mletého mäsa je zvyčajné pridávať mlieko, takže jedlo bude obzvlášť šťavnaté. Plnka sa zabalí do cesta tak, aby bola na vrchu diera, a potom sa naparí. Jedia buuzas rukami.
Vo Švédsku sa miestne knedle nazývajú kropkakor. Majú dosť husté cesto z múky, zemiakov a žĺtkov a do plnky sa zvykne pridávať šunka, masť a opražená cibuľka. Kropkakor sa uvarí a potom sa podáva s brusnicovou alebo brusnicovou omáčkou a hustou smotanou.
V Indii je veľmi populárna miestna verzia halušiek s názvom modak. Tvar misky je podobný khinkali, ale cesto je miesené z ryžovej múky a plnka je plnená kokosovými vločkami, orechmi a veľkým množstvom korenia. Modak je vyprážaný alebo dusený a potom poliaty ghee.
Momos sú tradičné nepálske knedle. Mleté mäso pre nich sa pripravuje z mäsa alebo hydiny s prídavkom syra, zeleniny a veľkého množstva cesnaku, cibule a koriandra. Momos sú varené a podávané spolu s národnými nápojmi.
V Kalmykii sa knedle nazývajú berik. Vynikajú veľmi hutným cestom zmiešaným s vajíčkami a sekanou plnkou so slaninou a korením. Toto šťavnaté a veľmi chutné jedlo sa zvyčajne konzumuje varené, s maslom a bylinkami.
Na sviatky sa tradične podávajú židovské halušky, kreplach. Môžu byť v tvare ucha alebo trojuholníka. Okrem mäsa sa do plnky často pridáva kapusta a zemiaková kaša. Kreplach podávame v kuracom alebo zeleninovom vývare.
Trochu o ceste
Cesto na halušky sa pripravuje hlavne z pšeničnej múky, niekedy s prídavkom ryže alebo škrobu. Hlavná požiadavka môže byť formulovaná nasledovne: cesto musí byť husté a elastické, aby sa dalo na tenko vyvaľkať a pri modelovaní a varení sa neroztrhlo. Existuje názor, že cesto musíte pripraviť iba z múky, vody a soli. Presne to robia v Gruzínsku, keď robia khinkali – vezmú múku s vysokým obsahom bielkovín, ľadovú vodu a dlho miesia. Táto práca sa považuje za ťažkú a testovanie vykonávajú väčšinou muži. Ale treba povedať, že ak cesto necháme deň-dva odpočívať v chladničke, stane sa oveľa pružnejším.
Príprava cesta bude oveľa jednoduchšia, ak do neho pridáte vajcia, trochu masla alebo nejaký fermentovaný mliečny výrobok (kefír, kyslá smotana atď.). Ďalším spôsobom, ako zjednodušiť úlohu, je miesiť cesto vo vriacej vode.
O plnke
Plnka môže byť buď hotová (halušky, tortellini a pod.) alebo surová (halušky, krevetové knedle a pod.). Pre šťavnatosť sa do mletého mäsa pridáva tučné bravčové mäso, jahňacie mäso, masť, maslo, tuk z chvosta atď. Korenie môže byť akékoľvek, ale je lepšie jemne opražiť cibuľu v rozpustenom masle a až potom ju pridať do náplne.
Náplň zo zeleniny, obilnín, strukovín a väčšiny húb musí byť už pripravená, inak jednoducho nebude mať čas na varenie. Krevety a hrebenatky sa zvyčajne pridávajú surové, ale po tepelnej úprave sa môžu pridať aj ryby.
Dnes medzi najobľúbenejšie knedle na svete patria khinkali, knedle, gyoza, ravioli, knedle, wontons, chuchvara a maultashen. Prezradíme vám o nich viac.
Kundyuby
Kundyuby je staré ruské jedlo známe už v 16. storočí. Tradičnou náplňou sú tu čerstvé alebo sušené huby, obilniny a korenie a do cesta je zvykom pridávať rastlinný olej a horúcu vodu. Hlavnou črtou kundubov je, že nie sú varené, ale pečené alebo vyprážané, potom sa nalejú do vývaru a kyslej smotany a dusia sa, kým sa neuvaria. V tomto prípade sa cesto prikryje horúcou panvicou a nechá sa pol hodiny.
Pohánkové kundubi s hubovým vývarom
Pohánkové kundubi s hubovým vývarom
Kunduby, známe aj ako kundums, kundubki, kundumtsy, pripravené podľa nášho receptu, sú lahodným pôstnym jedlom na nový spôsob.
1 hodina 30 minút
2 porcie
Na prípravu potrebujete:
Na test:
prémiová pšeničná múka – 600 g
voda – 1 pohár
rastlinný olej – 20 ml
kukuričný škrob – 15 g
soľ – 10 g
Na mleté mäso:
varená pohánka – 1300 g
dusená cibuľa – 200 g
vyprážané šampiňóny – 200 g
nakladané uhorky – 150 g
rastlinný olej – 20 ml
soľ – 15 g
petržlen – 10 g
Ak chcete odoslať:
zeleninový vývar
sójová kyslá smotana
rastlinný olej
mleté čierne korenie
zelená bazalka
1. Múku na cesto preosejeme na kôpku, urobíme v nej „jamku“, pridáme ostatné suroviny a po pridaní vody vymiesime cesto. Zvinieme do gule, prikryjeme obrúskom a necháme pol hodiny pôsobiť.
2. Na mleté mäso opražíme uvarenú pohánku, pridáme nadrobno nakrájanú kyslú uhorku a mierne podusíme. Pridáme restovanú cibuľu, opražené šampiňóny a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Pridajte soľ a korenie, dobre premiešajte, odstráňte z tepla.
3. Cesto rozvaľkáme ako halušky, vykrajujeme kruhy do okrúhleho tvaru (asi 5 g každý). Formujte kundubs, pričom na 1 kus vezmite približne 15 g mletého mäsa. Okraje cesta zdvihnite a zoštipte, aby ste vytvorili krížový vzor.
4. Kundubs opečieme na rastlinnom oleji, vložíme do hrnca, pridáme vývar z húb a dusíme do mäkka. Podávame s nadrobno nasekanou bazalkou a sójovou smotanou.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
V letnej sezóne určite vyskúšajte varenie kundubov s nasekanými vajíčkami a žihľavou. Je to veľmi chutné!
MIMOchodom
Do mletého mäsa na kundums môžete použiť skôr lesné huby ako jednoduché šampiňóny. Frozen funguje tiež skvele.
Halušky
Knedle v Rusku sú považované za jednu z najobľúbenejších a najobľúbenejších pochúťok. Navyše v každom regióne sa jedlo pripravuje inak. Existuje veľa rodinných receptov na halušky s hubami, rybami, hydinou, zeleninou a dokonca aj ryžou. Zvyčajne sa podávajú s vývarom alebo jednoducho s rôznymi omáčkami. Za tradičné sa považuje ocot, horčica a samozrejme kyslá smotana.
Ruské knedle
Ruské knedle
Halušky sa dnes dajú kúpiť v každom obchode, no skutočne rodnú a domácu chuť majú len tie, ktoré si vyrobíte sami.
1 hodina 30 minút
3–4 porcie
Na prípravu potrebujete:
pšeničná múka – 600 g
voda – 200 ml
vajcia – 1 ks.
soľ – 1 lyžička.
Na náplň:
mleté hovädzie mäso – 250 g
mleté bravčové mäso – 250 g
cibuľa (veľká) – 1 ks.
cesnak – 1 strúčik
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1. Preosiať múku na kôpku. Na vrchu urobte jamku a nalejte vajce a 1 polievkovú lyžičku. l. voda. Pridajte štipku soli.
2. Nazbierajte múku od okrajov do stredu, aby voda a vajce nevytiekli z priehlbiny, vymiesime cesto a po malých častiach pridávame zvyšnú vodu. Miesime, kým sa cesto nestane elastickým a homogénnym, asi 10 minút. Potom prikryte vlhkou utierkou a nechajte pôsobiť 30 minút. Voda na halušky by mala byť ľadová. Aby ste to urobili, musíte ho vopred vložiť do chladničky alebo mrazničky.
3. Na plnku nakrájame cibuľu a cesnak veľmi jemne. Zmiešame mleté hovädzie a bravčové mäso, pridáme cibuľu a cesnak, soľ a korenie. Dôkladne vymiešame do hladka.
4. Hotové cesto rozdelíme na 4 časti. Prikryte 3 časti vlhkou utierkou a odložte. Zvyšné cesto rozvaľkáme na 2 cm hrubé kúsky. Na pomúčenej doske rozvaľkáme každý kúsok cesta.
5. Do stredu každého chlebíka položte 1,5 lyžičky. plnkou, kruh s plnkou preložíme na polovicu tak, aby nám vznikol mesiačik. Konce polmesiaca spojte k sebe a zalepte. Pevne zatlačte prstami, aby sa knedle počas varenia nerozpadli.
6. Hotové halušky poukladáme na múkou posypaný plech alebo rovnú misku. Rovnakým algoritmom pripravíme knedle zo zvyšného cesta.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pri príprave ruských knedlí sa snažte konce cesta dôkladne utesniť, aby sa pri varení neotvorili.
MIMOchodom
Na plnenie ruských knedlíkov je lepšie nakrájať cibuľu, než ju nasekať s mäsom – v tomto prípade môže jedlo spôsobiť nepríjemnú horkosť.
Halušky
Ukrajinské knedle sú výrobky z nekvaseného cesta plnené všetkými druhmi plniek. Môže to byť tvaroh, bobule, zelenina, huby alebo mäso. Charakteristickým znakom knedlí je ich tvar, ako aj skutočnosť, že náplň je už pripravená. Azda najznámejšie na svete sú halušky so zemiakmi a hubami. Zvyčajne sa podávajú s kyslou smotanou a opraženou cibuľkou so škvarkami. Mimochodom, lenivé knedle môžu byť tiež považované za jednu z odrôd tohto jedla. Plnka v nich sa jednoducho zmieša s cestom, potom sa zvinie do povrazu a nakrája sa na malé kúsky. V Poľsku existuje jedlo podobné knedlu – sú to koláče (pierogi), s dôrazom na zvuk „o“.
Halušky s čerešňami
Halušky s čerešňami
Halušky s čerešňami pripravte na raňajky, popoludňajší snack alebo podávajte po tanieri sýtej kapustnice. A potom pochopíte, že život je dobrý!
príprava: 40 min., varenie: 45 min.
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
Na náplň:
mrazené čerešne – 300 g
cukor – 3 lyžice. l.
kukuričný škrob – 1 polievková lyžica. l.
Na test:
múka – 400 g + na posypanie pracovnej plochy
rastlinný olej – 2 lyžice. l.
soľ – 1 štipka
1….