K receptu
Keď u nás ešte nikto nepočul slová ako „prosciutto“ a „jamon“, najvyberanejším z domácich mäsových výrobkov bol jazyk. V porovnaní s inými časťami tela sovietskych kráv bol neskutočne drahý a ťažko dostupný. Ale aj teraz, keď pulty s mäsom praskajú pod ťarchou rôznych šuniek a klobás, neprestávame nežne milovať svoj rodný jazyk.
zložitosť: ľahko Porcie: 6 varenie: 20 min Pridať. čas: 2 hodiny 30 minútŽiadna tepelná úpravaVarenieVečeraVečeraŠalátVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ1 malý hovädzí jazyk 3 polievkové lyžice. l. kapary alebo kapary 1 veľká uhorka 1 jablko 4–8 mini repy 1 hlávka šalátu 2 polievkové lyžice. l. majonéza 1 polievková lyžica. l. horčica 1 lyžička. citrónová šťava, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Jazyk dôkladne umyte, vložte do veľkého hrnca, zalejte vriacou vodou a varte 1,5–2 hodiny (v závislosti od veľkosti). Hotový jazyk ihneď spustite na 1-2 minúty. do studenej vody – to pomôže odstrániť kožu z jazyka pančuchou. Suché. Odrežte prebytočné mäso pri koreni jazyka a zvyšnú dužinu nakrájajte na tenké prúžky.
Krok 2
Cviklu umyjeme kefkou, dáme piecť do rúry na 180°C na 20 minút. Potom ochlaďte a ošúpte.
Krok 3
Uhorku nakrájame na pásiky. Vložte ho do cedníka nad misou, posypte soľou a nechajte 30 minút. Jablká ošúpeme, nakrájame na pásiky, pokvapkáme citrónovou šťavou. Uhorku zmiešame s jablkom, jazykom a kaparami.
Krok 4
V samostatnej miske zmiešajte majonézu s horčicou, soľou a korením. Touto zmesou nalejeme na šalát a premiešame. Podávame na listoch šalátu s pečenou cviklou.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
V Sovietskom zväze boli v časoch totálneho nedostatku namiesto kapary obľúbené nedozreté zelené plody lichořeřišnice, ktoré chutia veľmi podobne – dajú sa soliť či nakladať rovnako ako kapary.