K receptu
Talianska polievka minestrone je jedným z tých jedál, ktoré boli vynájdené, ako sa hovorí, nie kvôli dobrému životu. Spočiatku ho pripravovali chudobní roľníci, ktorí zahŕňali rôzne sezónne druhy zeleniny z vlastných záhrad. Mimochodom, to dalo impulz k rozvoju myšlienky na jedlo! Napríklad zloženie jarnej minestrone bolo veľmi odlišné od jesennej minestrone. V bohatších rodinách sa táto polievka varila s mäsom, no stále nie je súčasťou tradičného receptu. To znamená, že silný vývar na minestrone jednoducho nie je potrebný: veľké množstvo zeleniny, vrátane strukovín, niekedy slaniny, ako aj strúhaného parmezánu, ktorý sa pred podávaním posype na polievku, pomáha urobiť jedlo uspokojivejším. Oplatí sa vyskúšať!
zložitosť: priemer Kalórie: 304,49 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 45 min Použité: 15,56 g/12,16 g/32,85Varenietalianska kuchyňaVečerapolievkaVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIESlanina 100 gCuketa 2 ks.Mrkva 2 ks.Zeler 2 ks.Cibuľa 2 ks.Cesnak 3 klinčekyOlivový olej 3 polievkové lyžice.Čerstvá bazalka 4 pobočkyParadajky vo vlastnej šťave 1 lVarená fazuľa 400 gVoda 1 lOrzo (risoni) 50 gBobkový list 2 ks.Mleté čierne korenie Soľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na taliansku polievku minestrone. Slaninu nakrájame na malé kocky. Umyte a ošúpte cuketu, mrkvu a zeler. Cibuľky ošúpeme.
Krok 2
Zeler, cibuľu a mrkvu nakrájame na malé kocky, cuketu na veľké. Strúčiky cesnaku ošúpeme a nasekáme nadrobno. Vo veľkej panvici s hrubým dnom zohrejte 2 polievkové lyžice. l. olivový olej.
Krok 3
Na panvicu dáme slaninu, cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler. Smažte ingrediencie minestrone za častého miešania na miernom ohni, kým cibuľa nie je zlatohnedá (asi 15 minút).
Krok 4
Kým sa pripravuje zelenina na minestrone, oddeľte listy bazalky od stoniek, odstráňte 3-4 cm spodnej časti stoniek (sú príliš tvrdé) a zvyšok nasekajte veľmi jemne.
Krok 5
Pridajte nasekané stonky bazalky, cuketu a nakrájané paradajky spolu s tekutinou do hrnca na polievku. Priveďte do varu. Varte 10 minút na strednom ohni.
Krok 6
Zalejeme vriacou vodou, soľou a korením. Pridajte bobkový list, cestoviny a fazuľu (možno s trochou tekutiny). Priveďte do varu a na miernom ohni povarte 5 minút.
Krok 7
Listy bazalky nasekáme nahrubo. Pridajte ich do polievky, zalejte zvyšným olivovým olejom. Panvicu prikryjeme pokrievkou a polievku minestrone necháme 10 minút dusiť. Pred podávaním môžeme posypať strúhaným tvrdým syrom a pridať ešte trochu olivového oleja.
UŽITOČNÉ RADY
V niektorých talianskych provinciách, najmä v severných, sa minestrone pripravuje v chladnom období a výlučne s mäsom. Čo nie je prekvapujúce: takéto jedlo vás nielen zasýti, ale aj zahreje! Existuje dokonca aj špeciálna „magická“ receptúra, podľa ktorej by polievka mala obsahovať 7 druhov zeleniny a 7 druhov rôznych druhov mäsa, čo sa, samozrejme, v modernej dobe používa veľmi zriedkavo.
MIMOchodom
Polievka Minestrone sa začala pripravovať v Taliansku približne v 16. storočí, keď sa v Európe objavili paradajky a zemiaky. Najprv sa do jedla pridávala práve táto koreňová zelenina, ale neskôr bola nahradená jemnou pastou.