K receptu Náročnosť: priemer Kalórie: 357,67 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 10,44 g/29,95 g/13,04ObčerstvenieINGREDIENCIE NA 4 PORCIE1 dlhá uhorka 200 g smotanového syra 150 ml zeleninového vývaru 16 g želatíny (4 taniere) 1 polievková lyžica. l. biely vínny ocot 1 polievková lyžica. l. práškový cukor 150 ml hustá smotana 2 polievkové lyžice. l. zeleň kôpor korenie soľ krevety na ozdobu Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Uhorku umyte. Odrežte z nej kúsok dlhý 6 cm a nakrájajte na tenké kolieska. Zvyšnú uhorku zbavte šupky a dužinu rozdrvte v kuchynskom robote. Uhorkové pyré preložíme na sitko, podľa chuti pridáme soľ a korenie a dáme na 30 minút pod lis, aby odtiekla prebytočná tekutina.
Krok 2
Zrieďte želatínu v 4 polievkových lyžiciach. l. studenej vody, necháme napučať. Pridáme vývar a smotanový syr. Zmes zahrievajte vo vodnom kúpeli, kým sa všetka želatína nerozpustí. Odstráňte z tepla a ochlaďte.
Krok 3
Kôpor umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Uhorkovú hmotu roztlačíme, pridáme ocot, práškový cukor a kôpor.
Krok 4
Pomocou mixéra vyšľaháme uhorkovú hmotu spolu so zmesou syra a želatíny. Za stáleho šľahania pridávame smotanu. Rozdeľte uhorkovú penu do foriem. Vložte do chladničky. Keď pena stuhne, opatrne ju vyberte. Ozdobte krevetami, tenkými plátkami uhorky a vetvičkami kôpru.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Čo môže byť jednoduchšie ako uhorka? Iba dusená repa. Na pozadí krásnej zeleniny, ako sú paradajky, cuketa, baklažán, sladká paprika a iné, vyzerá naša malá uhorka so zelenými pupienkami akosi veľmi primitívne. A my sme si na to zvykli už od detstva: rastie na každom záhradnom záhone! Hovorí sa, že v ňom nie je nič užitočné – iba voda. V uhorke je naozaj veľa vody: 95–98 %. Je pravda, že jeho zloženie sa blíži destilácii! Uhorky sú tiež bohaté na komplexné organické látky, ktoré podporujú vstrebávanie iných potravín. Draslík obsiahnutý v tejto zelenine zlepšuje činnosť srdca a obličiek. Ale pokiaľ ide o množstvo alkalických solí, uhorka je na druhom mieste po čiernej reďkovke. Mimochodom, tieto soli neutralizujú najškodlivejšie kyslé zlúčeniny, čo vedie k predčasnému starnutiu a ukladaniu kameňov v pečeni a obličkách. Aký prosťáčik! V ľudovom liečiteľstve sa odporúča piť namiesto vody odvar z čerstvých uhoriek. Pri krvácaní rôzneho pôvodu sa používal nálev a odvar z jesenných vrškov uhoriek. Kozmetické vlastnosti uhorky sú dobre známe. Masky z neho bielia pokožku a robia ju pružnejšou. Tí, ktorí veria, že uhorky sú vhodné len na šalát alebo nakladanie, sa mýlia. Robia chutné studené polievky, zložité predjedlá a prílohy. Číňania milujú vyprážané uhorky a je to naozaj vynikajúce.