7 našich obľúbených receptov na mäso v kvetináčoch: so zemiakmi, hubami, kapustou atď.
gastronóm 15. marca 2024
Pečenie v hrncoch — jeden zo starých spôsobov prípravy mäsa. Hrubé steny hlineného hrnca sa pomaly a rovnomerne zahrievajú, takže mäso sa nevarí, ale pomaly dusí. A výsledok tejto túžby, nie horší ako láska, nás chveje dodnes. Zozbierali sme pre vás naše obľúbené recepty s rôznymi druhmi mäsa a jeho „spolubývajúci» jeden hrniec naraz.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Mäso v kvetináčoch: niekoľko tajomstiev
- 7 osvedčených receptov z kolekcie gastronom.ru
- Pečené mäso so zemiakmi a hubami v hrncoch
- Bravčové mäso so zemiakmi a rozmarínom v hrncoch
- Chanakhi
- Dvinsky kura v hrnci
- Šunka s kyslou kapustou v hrnci
- Králik pečený v hrnci s lesnými hubami a syrom
- Piti polievka s jahňacinou v hrnci
Mäso v kvetináčoch: niekoľko tajomstiev
Ako si vybrať správny hrniec
- Dávajte pozor na hlasitosť. Je lepšie, ak sa do hrnca zmestí jedna porcia (do 500 ml).
- Neodporúčame vyberať riad s glazúrou vo vnútri, pretože pri ohrievaní sa do jedla dostávajú škodlivé prísady.
- Vyberte si hrniec bez triesok, škrabancov alebo hrbolčekov.
Ako správne variť mäso v hrncoch
- Pred varením naplňte hrniec studenou vodou a nechajte 10–15 minút. Póry budú nasýtené vlhkosťou a jedlo bude jemné a šťavnaté.
- Kamenina vplyvom teplotných zmien praská, preto hrniec vložte do studenej rúry a postupne zvyšujte teplotu.
Starostlivosť a skladovanie
- Po použití hrniec umyte bez saponátu a osušte.
- Pri skladovaní neodporúčame hrniec pevne uzavrieť pokrievkou, inak sa objaví nepríjemný zápach.
7 osvedčených receptov z kolekcie gastronom.ru
Pečené mäso so zemiakmi a hubami v hrncoch
Tento recept na pečené hovädzie mäso so zemiakmi a šampiňónmi v kvetináčoch je veľmi jednoduchý na prípravu. Dali sme na chvíľu do rúry a zabudli. A o pár hodín neskôr, presne v čase príchodu hostí alebo príbuzných z práce, je už hotová pečienka na stole. Vhodné aj na bežný život. a na víkend.
Pečené mäso so zemiakmi a hubami v hrncoch
Na prípravu 4 porcií pečeného mäsa so zemiakmi a šampiňónmi v kvetináčoch potrebujete:
- hovädzie mäso na dusenie (plecko, stehno) – 500 g
- pšeničná múka – 2 lyžice. l.
- ghee – 2 lyžice. l.
- malá cibuľa – 1 ks.
- zemiaky (veľké) – 3 ks.
- cesnak – 4 strúčiky
- mrkva – 2 ks.
- šampiňóny – 5 ks.
- vývar (hovädzie alebo kuracie) – 2 šálky
- paradajková pasta – 2 lyžice. l.
- Worcestershire omáčka – 1 polievková lyžica. l.
- bobkový list
- pár vetvičiek tymiánu
- soľ
- mleté čierne korenie podľa chuti
- Na prípravu hovädzej pečienky v hrncoch nakrájame mäso na kocky so stranou 4 cm, zo všetkých strán osolíme, okoreníme, posypeme múkou.
- Cibuľu nakrájame na veľké perie, mrkvu — na 4 cm kúsky, zemiaky — aj na kocky, aby ladili s mäsom a mrkvou, šampiňóny prekrojíme na polovice, cesnak nasekáme.
- Na panvici rozohrejeme ghee a mäso nakrájané na kúsky opečieme zo všetkých strán. Je vhodnejšie vyprážať v dávkach, len do zlatista. Nie je potrebné smažiť hovädzie mäso, kým nie je pripravené. Opečené mäso preložíme na tanier.
- Vložte cibuľu, mrkvu, šampiňóny a cesnak do panvice, kde bolo vyprážané mäso a za občasného miešania varte 2–3 minúty alebo kým zelenina a huby nie sú jemne hnedé.
- Zalejte vývarom, paradajkovým pretlakom, bobkovým listom, tymianom, worčestrovou omáčkou a zo spodnej časti panvice drevenou vareškou zoškrabte všetky zhnednuté kúsky. Podľa chuti osolíme, podľa potreby pridáme mleté čierne korenie. Priveďte do varu.
- Vložte pečené mäso do hrncov, pridajte zemiaky a naplňte panvicu obsahom. Výpek prikryjeme pokrievkou.
- Vložte hrnce do rúry. Pečieme na panvici 2.5–3 hodiny pri 160–170°C, kým hovädzie mäso nezmäkne. Odstráňte bobkový list.
- Pečeň vyberieme z rúry a necháme krátko odpočívať. Jedlo je pripravené na servírovanie.
Bravčové mäso so zemiakmi a rozmarínom v hrncoch
Bravčové mäso v hrncoch — Toto jedlo je úplne globálny fenomén a nachádza sa takmer vo všetkých kuchyniach sveta (aspoň v tých, kde sa všeobecne konzumuje bravčové mäso). A napriek všetkým trendom zdravej výživy je spojenie bravčového mäsa a zemiakov silné a večné. A cibuľa (spomínajúc na O’Henryho), bez cibule nemôžete žiť! A aróma rozmarínu dáva tejto pečeni miernu stredomorskú chuť. Ak chcete, môžete namiesto rafinovaného rastlinného oleja použiť nerafinovaný olivový olej. Áno, môžete a mali by ste na ňom vyprážať — v Taliansku a Španielsku to robí každý.
Bravčové mäso so zemiakmi a rozmarínom v hrncoch
Na varenie 4–6 porcií bravčového mäsa so zemiakmi a rozmarínom v kvetináčoch, ktoré potrebujete:
- bravčová šunka dužina – 600 g
- zemiaky – 600 g
- cibuľa (veľká) – 2 ks. (400 g)
- rozmarín – 2 vetvičky
- rastlinný olej – 40 ml
- múka – 2 lyžice. l.
- mletá sladká paprika – 1 polievková lyžica. l.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- Na prípravu bravčového mäsa so zemiakmi a rozmarínom v hrncoch nakrájajte mäso na veľké kúsky, asi 4 cm zo všetkých strán.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na 3 cm plátky. Ošúpeme cibuľu a nakrájame na veľké kúsky.
- Na panvici na vysokej teplote rozohrejeme olej. Pridajte mäso a opečte, otočte, do zlatista.
- Pridajte cibuľu a smažte, miešajte, tiež na vysokej teplote, 5 minút. Pridajte zemiaky, smažte ešte pár minút.
- Posypeme múkou a paprikou, soľou a korením, smažíme 1 minútu.
- Mäso a zeleninu preložíme do hrncov. Zalejeme vodou a pridáme vetvičky rozmarínu. Pevne zatvorte veko a nechajte dusiť v rúre 1,5–2 hodiny pri 160–170 °C, kým mäso nie je mäkké a mäkké.
Chanakhi
Chanakhi — pokrm gruzínskej kuchyne z jahňacieho mäsa v kombinácii s množstvom farebnej zeleniny. Mäso sa pomaly dusí v hrncoch a preniká vôňou korenia a zeleniny. Pri tomto spôsobe varenia sa zachovajú živiny a vitamíny a mäso sa jednoducho roztopí v ústach.
Chanakhi
Na prípravu 4–6 porcií chanakhy potrebujete:
- dužina z 1 jahňacieho pliecka – približne 1,5 kg
- baklažán – 4 ks.
- sladká paprika – 4 ks.
- zrelé paradajky – 1 kg
- cibuľa – 1 kg
- cesnak – 5-6 strúčikov
- zelená feferónka – 1-2 ks.
- koriander – 1 zväzok
- mletý kmín – 1 lyžička.
- koriander – 1 lyžička.
- rastlinný olej alebo jahňací tuk
- soľ
- korenie
- Na prípravu chanakhy si pripravte 6-8 hrncov. Mäso odrežeme z lopatky a nakrájame na kúsky so stranou asi 2 cm. Ak namiesto rastlinného oleja použijete jahňací tuk, nasekajte ho nadrobno a roztavte.
- Cesnak a čili ošúpte (ak nemáte radi pikantné, odstráňte semienka a blany). Nasekajte nadrobno, zmiešajte s rascou a koriandrom.
- Cibuľu a papriku ošúpeme a nadrobno nakrájame. Nahrubo nakrájajte aj baklažány. Zeleninu položte na plech vystlaný papierom na pečenie, zalejte rastlinným olejom alebo jahňacím tukom, posoľte a vložte do rúry pod gril do zlatista, asi 7 minút.
- Jahňacie mäso opečte na panvici na rastlinnom oleji alebo jahňacom tuku v malých porciách do zlatista. Hotovú jahňacinu vložte do hrncov, posypte cesnakom, čili a korením.
- Paradajky nakrájame na malé kúsky a pridáme soľ. Jemne nakrájajte koriandr.
- Do hrncov vložíme restovanú zeleninu, navrch posypeme zvyšným cesnakom s čili a korením a paradajkami. Hrnce uzavrieme a vložíme do rúry na 1,5 hodiny pri teplote 180°C. Podávame posypané koriandrom.
Dvinsky kura v hrnci
Kuracie mäso s domácimi rezancami v hrnci. Príprava domácich rezancov samozrejme zaberie viac času, ale výsledok stojí za to: nedá sa porovnať so žiadnymi z obchodu.
Dvinsky kura v hrnci
Na prípravu 4-6 porcií kurčaťa Dvinsky v hrnci potrebujete:
- kurča s hmotnosťou 1,5 kg – 1 ks.
- kurací vývar – 0,5 l
- mrkva – 2 ks.
- cibuľa – 2 ks.
- nasekaná petržlenová vňať – 3 lyžice. l.
- rastlinný olej – 3 lyžice. l.
- soľ, korenie
Na rezance a cesto:
- múka – 2 šálky
- maslo – 2 lyžice. l.
- vajcia – 2 ks.
- prášok do pečiva – 1 lyžička.
- žĺtok na mazanie
- soľ
- Pripravte si rezance. Rozšľahajte 1 vajce s 2 polievkovými lyžicami. l. studenej vody a štipky soli, pridajte 1 šálku preosiatej múky. Vymiesime tuhé cesto. Prikryte vlhkou utierkou a nechajte pôsobiť 25-30 minút. Potom na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenkú vrstvu, niekoľkokrát preložíme a nakrájame na tenké pásiky. Položte na uterák alebo papier a nechajte hodinu uschnúť rezance.
- Pripravte cesto na koláčiky. V 3 polievkových lyžiciach rozpustite štipku soli. l. vodu, pridáme zvyšné vajce a zmäknuté maslo, dobre prešľaháme. Pridáme zvyšnú preosiatu múku a prášok do pečiva. Vymiesime cesto, prikryjeme a odložíme na 30 minút.
- Kuracie mäso nakrájame na kúsky. Na panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. olejov Smažte kuracie kúsky do zlatista, 15 minút. Rozdeľte na rovnaké časti do hrncov.
- Mrkvu a cibuľu ošúpte, nakrájajte na tenké prúžky, smažte na tej istej panvici, kde sa vyprážalo kurča, pridajte zvyšný olej, 7 minút. Pridajte ku kuraciemu mäsu.
- Vložte rezance a petržlenovú vňať do hrncov, pridajte soľ a korenie podľa chuti. Zalejeme horúcim vývarom.
- Cesto vyvaľkáme na klobásu a nakrájame na plátky. Každý plátok rozvaľkajte na plochý koláč a hrnce prikryte. Cesto potrieme žĺtkom. Vložte do rúry na 20 minút. pri teplote 180 °C.
Šunka s kyslou kapustou v hrnci
Veľmi chutné jedlo v starom ruskom štýle. Bravčová šunka, pomaly pečená pri nízkej teplote, nasýti kapustu šťavou a tá zasa mäso. Tymián a cesnak vytvárajú príjemnú vôňu. Výsledok je jednoducho božský. Čím hrubšie sú steny hrnca alebo iného náčinia, v ktorom toto všetko varíte, tým lepšie to dopadne. Mimochodom, toto jedlo môžete pripraviť na budúce použitie a zmraziť ho po častiach. Pri rozmrazovaní sa chuť vôbec nestráca.
Šunka s kyslou kapustou v hrnci
Na prípravu 4-6 porcií šunky s kyslou kapustou potrebujete:
- bravčová šunka dužina – 800 g
- kyslá kapusta – 500 g
- cibuľa – 2 ks. (400 g)
- cesnak – 8 strúčikov
- tymián – 4 vetvičky
- rastlinný olej – 40 ml
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- Na prípravu šunky s kyslou kapustou v hrnci nakrájame mäso na 4 približne rovnaké kusy, potrieme soľou a korením zo všetkých strán, prikryjeme fóliou a necháme 1 hodinu pri izbovej teplote.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké polkruhy. Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Mäso opečieme zo všetkých strán na oleji, kým jemne nezhnedne a dáme na tanier. Na tej istej panvici opečte cibuľu a cesnak do zlatista, asi 7-10 minút.
- Toto jedlo je možné pripraviť v jednom veľkom hrnci alebo liatinovom hrnci alebo v 4 servírovacích hrncoch. Kapustu prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Kapustu zmiešame s cibuľou a cesnakom a lístkami tymiánu. Vyprážané bravčové mäso vložte do liatinového hrnca alebo servírovacích hrncov. Na vrch položte kapustu.
- Nádobu veľmi pevne uzavrite vekom (spojenie veka a okraje je možné zabaliť do fólie). Kapustu a bravčové mäso vložte do rúry na 2 hodiny pri teplote 140 °C. Podávajte horúce.
Králik pečený v hrnci s lesnými hubami a syrom
Pečené králičie mäso je veľmi výživné a obsahuje množstvo vitamínov a živín. A ak ho upečiete v hrnci s hubami, dostanete…