Ako pripraviť chudé cesto

Ako pripraviť chudé cesto

Ako pripraviť chudé cesto

Elena Ilyina 15. marca 2024

Príprava chudého cesta (bez vajec a masla) nie je vôbec náročná, no treba mať na pamäti niektoré jeho vlastnosti. Kvôli nedostatku pečenia toto cesto kysne rýchlejšie, preto ho nenechávajte príliš dlho.

Obsah:

  • Chudé nesladené cesto
  • Sladké chudé cesto

Výrobky z chudého cesta sa pečú oveľa rýchlejšie ako maslo a veľmi rýchlo zatuchnú, ak nie sú správne skladované.

Chudé nesladené cesto

Na prípravu chudého kysnutého cesta na slané pečivo používam recept Richarda Bertineta.

Rozloženie surovín na prípravu nesladeného chudého cesta
Rozloženie surovín na prípravu nesladeného chudého cesta

Čo potrebujete:

  • 500 g pšeničnej múky
  • 20 g krupice
  • 1 lyžička. soľ
  • 50 g rastlinného oleja (najlepšie olivového)
  • 320 g vody
  • 15 g droždia

Čo robiť: 1. Múku zmiešame s krupicou a preosejeme do hlbokej misy. Končekmi prstov votrite kvások do múky, kým sa nevytvoria jemné omrvinky.

2. Pridajte soľ, olivový olej a teplú vodu.

Miesenie nesladeného chudého cesta pomocou škrabky
Miesenie nesladeného chudého cesta pomocou škrabky

3. Cesto vymiesime stolovou škrabkou, potom ho vyklopíme na pracovnú dosku a vymiesime do hladka. Dávajte pozor, aby ste nepridali múku, pretože prebytočná múka spôsobí, že hotový výrobok bude hustý a ťažký. Cesto bude čoskoro nasýtené kyslíkom a prestane sa lepiť na ruky.

4. Po miesení cesto vyvaľkajte do gule a dajte na teplé miesto kysnúť asi hodinu.

Existuje veľa možností na použitie nesladeného chudého cesta.

Pôstne slimáky z nesladeného cesta
Pôstne slimáky z nesladeného cesta

Pôstne slimáky. Chudé cesto rozvaľkáme na vrstvu, potrieme olivovým olejom alebo paradajkovým pretlakom, posypeme píniovými orieškami alebo rozložíme naň sušené paradajky a lístky bazalky. Zvinieme do rolády a ostrým nožom nakrájame na plátky s hrúbkou 2 cm, ktoré uložíme na plech, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobia svoj objem. Pečieme v rúre na 220 st °C 15 minút do zlatista. Ešte teplé žemle potrieme olivovým olejom.

Pôstny chlieb. Chudé cesto rozdeľte na dve rovnaké časti, z každej vytvarujte bochník a položte na plech na vykysnutie. Keď bochníky takmer zdvojnásobia svoju veľkosť, urobte na každom niekoľko šikmých zárezov a pečte v rúre na 220 st. °C 2530 min.

Pôstne buchtičky s olivami z nesladeného cesta
Pôstne buchtičky s olivami z nesladeného cesta

Pôstne buchty s olivami. V poslednej fáze miesenia cesta pridajte jemne nakrájané olivy a čierne olivy. Po prvom vykysnutí cesto rozdeľte na malé valčeky. Žemle položte na plech, nechajte kysnúť, kým takmer nezdvojnásobia svoj objem, a potom pečte v rúre na 220 st. °C 1520 min.

Sladké chudé cesto

Recept na sladké pôstne kysnuté cesto som prevzal od farníkov Soloveckého Metochionu v Moskve. Aby bolo cesto mäkké a elastické a aby výrobky z neho zostali dlhšie čerstvé, pridáva sa do cesta nálev z chmeľu.

Rozloženie surovín na prípravu sladkého pôstneho cesta
Rozloženie surovín na prípravu sladkého pôstneho cesta

Čo potrebujete:

  • 1 lyžička. suché chmeľové šištičky
  • 900 g múky
  • 1/4 balenia živých kvasníc
  • 1/2 lyžičky. soľ
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/3 šálky rastlinného oleja
  • 2,5 pohára vody

Najprv si pripravíme chmeľový nálev. Za týmto účelom zalejte chmeľ 1 šálkou vriacej vody a nechajte lúhovať 30 minút. Potom sceďte a do nálevu pridajte 1 ČL. kryštálový cukor.

Pripravíme si cesto. Droždie rozpustite v 1/2 šálke teplej vody, pridajte 1 lyžičku. cukor a 2 lyžice. l. múku, všetko dobre premiešame a necháme kysnúť 2030 minút.

Hotové cesto na prípravu sladkého pôstneho cesta
Hotové cesto na prípravu sladkého pôstneho cesta

Nalejte chmeľový nálev do hlbokej misy, pridajte 1 pohár teplej vody, soľ, zvyšný cukor, vhodné cesto a múku. Všetko dôkladne premiešame drevenou vareškou. Postupne pridávame rastlinný olej a vmiešame ho do cesta. Pracovnú dosku poprášime múkou a vyložíme cesto, dobre vymiesime. Vytvarujte guľu a nechajte kysnúť 1,5 hodiny alebo kým takmer nezdvojnásobí svoj objem.

Hotové sladké chudé cesto
Hotové sladké chudé cesto

Zo sladkého chudého cesta môžete pripraviť veľa malých koláčov s rôznymi náplňami, veľký otvorený koláč s džemom alebo rolku. Pred pečením treba nechať výrobky odpočívať na plechu, kým takmer nezdvojnásobia svoj objem. Po upečení ešte teplé koláče potrieme rastlinným olejom.

Z pôstneho cesta s lekvárom pečieme sladké koláče
Z pôstneho cesta s lekvárom pečieme sladké koláče

Ako skladovať výrobky z chudého cesta: zabaľte koláče do ľanovej utierky a vložte ich do plastového vrecka. Tašku nie je potrebné viazať, nechajte ju otvorenú.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #pečenie #cesta #pôstne pečenie #pôst #Elena Ilyina #pôstne cestoSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik