Bezmäsité šaláty: 5 obľúbených našich redaktorov

Bezmäsité šaláty: 5 obľúbených našich redaktorov

Bezmäsité šaláty: 5 obľúbených našich redaktorov

Oľga Syutkina 18. marca 2024

Akýkoľvek šalát môže byť kompletným jedlom, aj keď je pripravený bez mäsa. A šalát by mal byť v každom prípade chutný. Navyše môže osloviť tak tých, ktorí mäso jedia, aj tých, ktorí ho odmietajú. Malo by byť chutné a uspokojujúce pre každého! A potom nebudete musieť pripravovať veľa šalátov a upravovať ich tak, aby vyhovovali výberu a chuti každého.

Sviatočný šalát bez mäsaFazuľový šalát bez mäsaFazuľový a hubový šalát bez mäsaSviatočný šalát bez mäsaFazuľový šalát bez mäsa

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ľahký šalát bez mäsa
  • Fazuľový šalát bez mäsa
  • Fazuľový a hubový šalát bez mäsa
  • Sviatočný šalát bez mäsa
  • Jednoduchý a chutný šalát bez mäsa

Ľahký šalát bez mäsa

Šaláty sú dokonalým spôsobom, ako kombinovať jedlá. A skvelý začiatok každej hostiny. Hoci šaláty môžu byť nezávislým jedlom. A nezáleží na tom, či obsahujú mäso alebo nie. Šťavnatý a ľahký ľadový šalát sa hodí k výdatnejšej zelenine a dresing dodáva farebný ázijský šmrnc.

Ľahký šalát bez mäsa
Ľahký šalát bez mäsa

Na ľahký šalát bez mäsa potrebujete:

  • 3/4 hlavy ľadového šalátu
  • 1 stredná uhorka
  • 1 stredná mrkva
  • 1 malý zväzok koriandra
  • 2 polievkové lyžice. arašidy
  • 1 malá cibuľa
  • 2 stonky zelenej cibule
  • 1 polievková lyžica. olivový olej
  • 2 polievkové lyžice. pomarančový džús
  • 1 polievková lyžica. vínny ocot
  • 1 ČL strúhaného zázvoru
  • 1 ČL sójovej omáčky
  • soľ, mleté ​​čierne korenie
  1. Ľadový šalát umyjeme a nakrájame na veľké pásiky alebo ručne natrháme na kúsky.
  2. Uhorku nakrájajte na veľké kocky.
  3. Mrkvu nakrájame na pásiky.
  4. Arašidy opražíme na suchej panvici.
  5. Cibuľu nakrájame na pierka.
  6. Nakrájajte koriandr a zelenú cibuľu.
  7. Zmiešajte šalát, uhorku, mrkvu, koriander a cibuľu v miske.
  8. Nastrúhajte zázvor.
  9. Pripravte dresing: Zmiešajte olivový olej, pomarančový džús, ocot, zázvor, sójovú omáčku, soľ a korenie.
  10. Ľahký bezmäsitý šalát pokvapkáme dresingom a premiešame. Navrch dáme zelenú cibuľku a arašidy.

Fazuľový šalát bez mäsa

Pri vylúčení mäsa z našej stravy nesmieme zabúdať, že bielkoviny stále potrebujeme. Zdrojom tejto zložky, dôležitej pre život organizmu, môže byť skôr bielkovina rastlinného ako živočíšneho pôvodu. Ide napríklad o fazuľu a orechy. A aby bol šalát bohatý na vitamíny a bol krásny, pridajte k nemu svetlé farby – mrkvu, červenú kapustu, petržlen. Množstvo prísad do šalátu sa vyberá „podľa oka“. Nezáleží na tom, či máte niečoho menej alebo viac. Ak chcete, môžete pridať ďalšie produkty. Fazuľu nahraďte vareným cícerom, namiesto cibule dajte fialovú cibuľu a namiesto červenej bielu kapustu.

Fazuľový šalát bez mäsa
Fazuľový šalát bez mäsa

Na šalát s fazuľou bez mäsa potrebujete:

  • 3 malé mrkvy
  • 3 stonky zeleru
  • 1 cibuľa
  • 1 zelená paprika
  • 1/6 malej hlávky červenej kapusty
  • 1 stredne varená repa
  • vlašské orechy (voliteľné)
  • 1 plechovka bielej fazule
  • 5–6 vetvičiek petržlenu alebo koriandra
  • 3 polievkové lyžice. l olivový olej
  • 2 ČL balzamikového octu
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • soľ, mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  1. Nakrájajte mrkvu, zeler, cibuľu, papriku, repu a červenú kapustu na kocky (asi 1/2 palca na každej strane).
  2. Fazuľu sceďte z pohára do cedníka a prepláchnite studenou prevarenou vodou.
  3. Odstráňte listy z petržlenovej vňate. Nasekajte petržlenovú vňať a orechy.
  4. Pripravte si dresing. Nakrájajte cesnak, zmiešajte s olivovým olejom, octom, soľou a korením.
  5. Zmiešame nakrájanú mrkvu, zeler, cibuľu, papriku, červenú kapustu, uvarenú cviklu, fazuľu, petržlen. Polejeme dresingom a posypeme vlašskými orechmi. Krásny a zdravý šalát s fazuľou bez mäsa je pripravený na podávanie.

Fazuľový a hubový šalát bez mäsa

Už ste niekedy robili šalát so surovými šampiňónmi? Vyskúšajte, chuť vás príjemne prekvapí. Huby majú svoju jemnú, jemne sladkú chuť a ľahkú hubovú vôňu. Tankovanie berú dobre. Samozrejme, huby musia byť dokonale čerstvé, čisté, mladé a s malými hustými klobúkmi. V súčasnosti sa na trhoch predávajú šampiňóny vypestované v skleníkoch a práve tie sa dajú konzumovať surové. Lekári tvrdia, že je to ešte zdravšie. Musíte ich však dôkladne umyť.

Fazuľový a hubový šalát bez mäsa
Fazuľový a hubový šalát bez mäsa

Na šalát s fazuľou a hubami bez mäsa potrebujete:

  • 1 šalotka
  • 1 polievková lyžica. lyžica červeného vínneho octu
  • 250 g mrazenej zelenej fazuľky
  • 100 g šampiňónov
  • 1/4 hlavy rímsky šalát
  • 12 ks. lúpané mandle
  • šťava z 1 citróna
  • 3 polievkové lyžice. lyžice olivového oleja
  • soľ, mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • tvrdý syr na servírovanie
  1. Šalotku ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zalejeme octom z červeného vína na 30 minút.
  2. Pripravte si misku s ľadovou vodou a kockami ľadu.
  3. Fazuľu varíme vo vriacej osolenej vode 3-4 minúty, kým nie je stále chrumkavá. Vypustite horúcu vodu a fazuľu ihneď vložte do misky s ľadovou vodou. Fazuľa tak zostane jasne zelená a chrumkavá. Tip: fazuľu je vhodné nechať odkvapkať v cedníku.
  4. Zo šampiňónov odrežeme stonky, klobúčiky rýchlo opláchneme, osušíme papierovou utierkou a nakrájame na tenké plátky.
  5. Listy šalátu umyte a osušte. Natrhajte na malé kúsky.
  6. Rozdeľte orechy na polovicu.
  7. Pripravte dresing: zmiešajte citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie.
  8. Do šalátovej misy dáme fazuľu, šampiňóny, šalát, mandle, zalejeme dresingom. Fazuľový a hubový šalát posypeme nakladanou šalotkou.
  9. Pomocou krájacieho noža nakrájajte na tenké plátky tvrdý syr. Tip: ideálne parmezán.
  10. Nakoniec šalát okoreníme čerstvo mletým korením z mlynčeka.

Sviatočný šalát bez mäsa

Pečené sladké zemiaky s korením sú chutné jedlo samo o sebe. Často sa používa aj ako príloha. A ak zvolíte správne ingrediencie a pripravíte dresing k sladkým zemiakom, získate výdatný šalát, ktorý sa bude žiariť pestrými farbami na každom sviatočnom stole. Šalát sa pripravuje so syrom feta a ak syr odstránite, získate úplne chudý šalát. Ingrediencie si môžete pripraviť niekoľko hodín vopred na podávanie – upiecť batáty, pripraviť omáčku. A zostavte šalát tesne pred podávaním.

Sviatočný šalát bez mäsa
Sviatočný šalát bez mäsa

Na sviatočný šalát bez mäsa potrebujete:

  • 300 g sladkých zemiakov
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 2 lyžičky medu
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 2 polievkové lyžice. lyžice olivového oleja
  • 4 jadrá vlašských orechov
  • 2 pevné tomel
  • 70 g baby špenátu
  • 60 g feta
  • 2 polievkové lyžice. lyžice balzamikového octu
  • soľ, hrubo mleté ​​čierne korenie
  1. Zapnite rúru na predhriatie na 200 stupňov.
  2. Sladký zemiak nakrájame na kocky a žeruchu na plátky.
  3. Cibuľu nakrájajte na pierka s hrúbkou 5 mm.
  4. Sladké zemiaky a cibuľu uložíme do zapekacej misy.
  5. Zmiešajte 1/3 lyžičky soli, papriky, korenia a 1 polievkovú lyžičku. lyžica olivového oleja.
  6. Zmes nalejte na batáty, premiešajte a vložte do predhriatej rúry. Pečieme 15–20 minút. Po pripravenosti vychlaďte.
  7. Orechy vložte na panvicu a opečte, kým jemne nezhnednú. Dávajte pozor, aby ste neprihoreli.
  8. Syr a orechy nahrubo rozdrvíme.
  9. Na servírovací tanier položte špenát, tomel, sladké zemiaky a cibuľu a posypte šalát syrom a vlašskými orechmi.
  10. Olivový olej zmiešame s balzamikovým octom a nalejeme na bezmäsitý sviatočný šalát.
  11. Posypeme čiernym korením.

Poznámka pre hostiteľku

Sladké zemiaky možno v tomto šaláte nahradiť tekvicou.

Jednoduchý a chutný šalát bez mäsa

Akýkoľvek šalát, s mäsom alebo bez neho, by mal uspokojiť. A nepochybne krásne, pokiaľ ide o podávanie na sviatočnom stole. Banálne paradajky a uhorky budú žiariť úplne inými farbami, ak k nim pristúpite s fantáziou. Pridajte kyslé olivy kalamata a rukolu s horčicou a šalát prejde od nevýrazného a obyčajného k originálnemu. A orechy nahradia potrebné živočíšne bielkoviny rastlinnými.

Jednoduchý a chutný šalát bez mäsa
Jednoduchý a chutný šalát bez mäsa

Na jednoduchý a chutný šalát bez mäsa potrebujete:

  • 300 g mrazenej zelenej fazuľky
  • 150 g cherry paradajok
  • 1 malá uhorka
  • 1/2 červenej cibule
  • 70 g olív kalamata
  • 8 stoniek petržlenu
  • 1 zväzok rukoly
  • 40 g lieskových orieškov
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 2 lyžičky medu
  • 2 polievkové lyžice. l balzamikový ocot
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 stoniek bazalky
  • 4 polievkové lyžice. l olivový olej
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  1. Pripravte si misku s ľadovou vodou a kockami ľadu.
  2. Fazuľu varíme vo vriacej osolenej vode 3-4 minúty, kým nie je stále chrumkavá. Vypustite horúcu vodu a fazuľu ihneď ponorte do misky s ľadovou vodou na 3-4 minúty. Potom vypustite vodu. Ak je fazuľa dlhá, nakrájajte ju na menšie kúsky.
  3. Paradajky nakrájajte na polovicu.
  4. Uhorku ošúpeme a nakrájame na kocky.
  5. Cibuľu nakrájajte na tenké pol krúžky. Nakrájajte cesnak.
  6. Odstráňte a nakrájajte listy z petržlenu. Lístky bazalky nasekáme nadrobno.
  7. Lieskové orechy pomelieme.
  8. Nakrájané paradajky, uhorku, cibuľu, petržlenovú vňať, premiešame a podľa chuti dosolíme.
  9. Pridáme rukolu a premiešame, posypeme lieskovými orieškami.
  10. Pripravíme dresing: zmiešame dijonskú horčicu, med (môžeme pridať podľa chuti), balzamikový ocot, nasekaný cesnak, bazalku, olivový olej, soľ, čierne korenie.
  11. Šalát zalejeme dresingom a premiešame. Navrch nasypeme nasekané orechy.

Poznámka pre hostiteľku

Pri nákupe rukoly dbajte na čerstvosť. Listy šalátu sa rýchlo kazia.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #šalát s hubami #šalát bez mäsaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik