Broskyňový džem
gastronóm 31. augusta 2015 K receptu
Broskyňový džem je výbornou prípravou na zimu. Áno, budete musieť trochu popracovať, ale výsledok rozhodne stojí za to. Predstavte si, ako otvoríte téglik s džemom a aróma pravého leta sa rozleje po celej kuchyni. Tento džem môžete použiť na ľubovoľný spôsob: stačí jesť s čajom, natrieť na ranný toast, zmiešať s tvarohom alebo jogurtom, namáčať piškótové vrstvy.
zložitosť: ľahko Porcie: 5 varenie: 1 hodina 30 minútRaňajkyPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 5 PORCIÍ18 veľkých zrelých broskýň 1/4 šálky vody 2,25 šálky cukru 3/4 šálky medu 1 vanilkový struk Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Vložte broskyne do hrnca s vriacou vodou a blanšírujte 2 minúty. Ihneď preneste do misky so studenou vodou a potom na papierové obrúsky. Broskyne ošúpeme, zbavíme kôstky a nakrájame na 4 časti.
Krok 2
Vložte broskyne do hrnca, pridajte vodu a priveďte do varu. Varte na miernom ohni, zakryte panvicu pokrievkou, 10–15 minút, kým nezmäkne. Odstráňte z tepla a mierne ochlaďte. Broskyne rozdrvte pomocou mixéra na hladké pyré.
Krok 3
Do broskyňového pyré pridajte cukor a med. Vanilkový lusk pozdĺžne rozrežte, vyškrabte zrniečka a pridajte do panvice spolu so zrnkom. Dajte na mierny oheň, priveďte do varu a za častého miešania varte 10 minút, kým pyré nezhustne.
Krok 4
Odstráňte vanilkový lusk a vložte horúce pyré do horúcich sterilizovaných pohárov. Poháre s železnými viečkami zrolujte, otočte hore dnom a dobre zabaľte do prikrývky. Nechajte úplne vychladnúť.