Cvikla

gastronóm 30. apríla 2015 K receptu

Kholodnik, červená repa, v Izraeli sa nazýva jednoducho „boršč“. A možno sa mnohí mylne domnievajú, že je to naozaj boršč. Šetrní poľskí Židia nikdy neodhalili tajomstvá boršču izraelskému verejnému stravovaniu a nebolo to potrebné – teplé polievky sú tu obľúbené len štyri mesiace v roku. A zvyšok času pri obede v rodinách skutočných „jidiš mamičiek“ dávajú na stôl studenú malinovo-červenú cviklovú polievku. A v každom dome je to trochu iné. Je známe, že v Osvienčime sa židovské ženy často navzájom podporovali písaním receptov prijatých v ich domovoch na drobné kúsky plátenných vrecúšok. Bol tam aj cviklový mužík. Túto polievku pripravovali v rodine mojej starej mamy, ktorá sa narodila v Polotsku a vyrastala v Gomeli. Ak vám je v lete horúco a tak či onak je v lete vždy horúco, cvikla vás zachráni. Rozžiari dušu a srdce, zachráni vašu postavu.

zložitosť: ľahko Kalórie: 197,88 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 20 min Použité: 9,71 g/11,83 g/12,54Vareniežidovská kuchyňaVečeraVečeraPrvý chod: polievkaVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ2 veľké repy 3 veľké mrkvy 1 malý koreň zeleru 1 veľká cibuľa 1 citrón soľNa tankovanie:6-8 vajec (jedno na porciu) 150 g kyslej smotany 30% tuku 4 stredné uhorky 2 reďkovky 4 strúčiky cesnaku 4 vetvičky kôpru soľ Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Cviklu, mrkvu, petržlenovú vňať a cibuľu ošúpeme, dáme do veľkého hrnca, pridáme 3,5 litra studenej pitnej vody a na miernom ohni privedieme do varu, potom znížime teplotu na minimum a varíme, kým cvikla nezmäkne, 1 hodinu Keď je repa uvarená – Vypnite oheň a vyberte cibuľu z polievky.

Krok 2

Keď polievka trochu vychladne, vyberieme z nej zeleninu a nastrúhame na hrubom strúhadle. Zeleninu vráťte do panvice, vytlačte šťavu z citróna a pridajte soľ. Cviklovú polievku ochlaďte 3-4 hodiny v chladničke.

Krok 3

Vajcia uvaríme na tvrdo, ošúpeme a prekrojíme na polovice.

Krok 4

Uhorky a reďkovky nakrájame nadrobno a jemne osolíme. Samostatne jemne nakrájajte kôpor a cesnak.

Krok 5

Na tanier dáme tri polievkové lyžice zeleninového dresingu, vajcia, lyžicu kyslej smotany a naplníme cviklou. Cesnak a kôpor podávajte oddelene.

MIMOchodom

Pamätajte, že zápach po zjedení cesnaku možno odstrániť žuvaním niekoľkých stoniek petržlenu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik