Ideálny perličkový jačmeň: čo to je a ako ho pripraviť

Ideálny perličkový jačmeň: čo to je a ako ho pripraviť

Ideálny perličkový jačmeň: čo to je a ako ho pripraviť

Oľga Syutkina 15. marca 2024

Perlový jačmeň skutočný poklad ruskej kuchyne. A ak si myslíte, že z nej uvaríte len smutnú kašu, ste na veľkom omyle Z perličkového jačmeňa sa pripravuje veľa úžasných jedál. A teraz to uvidíte.

Čo je perličkový jačmeň a ako ho pripraviť

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Z čoho sa perličkový jačmeň vyrába a aké druhy sa vyrába?
  • Musím perličkový jačmeň umyť?
  • Ako uvariť perličkovú kašu
  • Aké je tajomstvo a aké sú pravidlá páperovej kaše?
  • Ako variť perličkový jačmeň pre rôzne jedlá
  • Ako inak môžete variť perličkový jačmeň (nevarte ho)
  • Čo je lepšie pridať do perličkového jačmeňa?
  • Korenie a korenie pre jačmeň
  • Naše obľúbené jedlá s jačmeňom
  • Jačmenný puding s jablkami

Z čoho sa perličkový jačmeň vyrába a aké druhy sa vyrába?

Možno ste si mysleli, že tieto biele alebo žltkasté zrnká, podobné perleťovým perličkám (odtiaľ názov „perla“, perla) a takto hneď rastú? Samozrejme, že nie. Aby sme vyrobili perličkový jačmeň, ktorý skončí na našom stole, obilie sa zbiera na poliach jačmeň.

Zrná jačmeňa sú olúpané z kvetov kvetov, mleté ​​a leštené, rozdrvené na jadrá.

A ako výsledok získame 3 odrody perličkového jačmeňa:

  • jačmeň (bunka) lúpané a drvené, ale nie leštené, vďaka čomu je zdravšie ako iné druhy perličkového jačmeňa;
  • perličkový jačmeň toto je celé zrno, nielen rafinované, ale aj leštené;
  • holandský najbelšie a najhladšie, takmer guľaté zrno bez akýchkoľvek škrupín. Najčastejšie sa kupuje, hoci je najmenej užitočný zo všetkých perličkových jačmeňov pre svoju takmer rafinovanú čistotu.

Ktorékoľvek z týchto zŕn perličkového jačmeňa, so správnym prístupom a dobrými receptami, môže zmeniť váš postoj k nemu a zmeniť sa na vaše obľúbené jedlo. Nezabúdame ani na to, že perličkový jačmeň má špeciálne nutričné ​​vlastnosti: nie bezdôvodne je už dlho v armádnej dávke.

Musíte však začať tým hlavným pripraviť cereálie. Samozrejme, nehovoríme o balených instantných cereáliách, ktoré už prešli tepelnou úpravou. Bez ohľadu na to, ako vás výrobcovia presviedčajú, takéto obilniny už stratili časť živín.

Musím perličkový jačmeň umyť?

Všetky obilniny vyrobené z jačmeňa sa musia pred použitím umyť. až do čistej vody. Po exfoliácii zostáva na obilnine múka s vysokým obsahom škrobu. Musí sa umyť, aby sa zrno pri tepelnej úprave nezlepilo. A aby ste sa zbavili čiastočiek tvrdého kvetinového filmu, perlový jačmeň opláchnite studenou vodou.

Za týmto účelom nalejte perličkový jačmeň veľkým množstvom vody, premiešajte rukami a vypustite vodu. Urobte to niekoľkokrát, kým nebude voda čistá. To je záruka, že v každom jedle bude perličkový jačmeň „zrno za zrno“ a ovsená kaša bude chutná a, ako sa hovorí, „nadýchaná“.

Všetky obilniny vyrobené z jačmeňa sa musia pred použitím umyť až do čistej vody.
Všetky obilniny vyrobené z jačmeňa sa musia pred použitím umyť až do čistej vody.

Ako uvariť perličkovú kašu

Najpopulárnejším bol a zostáva recept na perličkovú kašu od Williama Pokhlebkina. Dodržiava absolútne všetky pravidlá na prípravu tohto jedla. Sama som varila presne podľa nej a teraz ju môžem smelo odporučiť. Ale hneď si všimnem: Pokhlebkinov recept pre perličkový jačmeň. Nie na vajcia alebo holandské, ale špeciálne na perličkový jačmeň. Yachka a Dutch varia oveľa rýchlejšie.

Aké je tajomstvo a aké sú pravidlá páperovej kaše?

  1. Cereálie by sa mali dôkladne umyť.
  2. Perlovka zalejeme studenou vodou a necháme 1012 hodín. Je lepšie to urobiť v noci. Pokhlebkin odporúča zachovať proporciena 200 g perličkového jačmeňa 1 liter studenej vody.
  3. Po nakysnutí scedíme zvyšnú vodu a cereálie zalejeme mliekom zohriatym na 40 °C. Opäť pomery: 2 litre mlieka. A mlieko sa musí zohriať.
  4. Po varení varíme 6 hodín vo vodnom kúpeli. Alebo dusíme v rúre.

Kaša sa ukáže neuveriteľne chutná! Mlieko sa dusí, samotný jačmeň krémová, jemná konzistencia. Pri podávaní pridáme smotanu alebo maslo.

Áno, príprava trvá dlho. Ale stojí to za to.

Ako variť perličkový jačmeň pre rôzne jedlá

Kaša toto je samozrejme super. Sortiment jedál z perličkového jačmeňa sa však neobmedzuje len na kašu. A je v tom rozdiel: varenie mliečnej nadýchanej kaše alebo napríklad príprava perličkového jačmeňa ako prílohy? Áno, mám. A pravidlá varenia môžu byť odlišné.

Na drobivú kašu stačí cereálie namočiť na 2 hodiny, potom ich prepláchnuť a potom uvariť v osolenej vode 1,52 hodiny, v závislosti od druhu obilia. Dôležité je, v ktorom roku je úroda prítomnosť alebo minulosť. Minuloročné obilie sa bude variť dlhšie.

Ak chcete variť kašu z jačmeňa, potom je všetko oveľa rýchlejšie a jednoduchšie. Na 250 g cereálií budete potrebovať 500 ml vody. Cereálie nasypeme do vriacej osolenej vody, privedieme do varu, znížime teplotu a varíme do zhustnutia. Aby bola kaša ešte chutnejšia, zabaľte panvicu do teplej utierky a nechajte dusiť 3040 minút. Táto kaša sa podáva s maslom. Kaša z mliečneho jačmeňa sa najskôr uvarí vo vode, potom sa zaleje teplým mliekom.

Ale na polievku je lepšie uvariť perličkový jačmeň podľa pravidla drobivej kaše takmer do varenia a potom ho pridať do hotovej polievky. Toto robím s kyslou uhorkou. Môžete ho samozrejme okamžite uvariť vo vývare, ale musíte brať do úvahy čas varenia obilnín stále to isté 1,5 hodiny. To znamená, že ho bude potrebné spustiť spolu s mäsom. A vývar v tomto prípade nebude transparentný. Ale ak sa perličkový jačmeň varí oddelene, garantujem transparentnosť. Majte však na pamäti, že aj dobre uvarené perličky ešte viac napučia a nasajú tekutinu, čím polievka zhustne.

Je lepšie variť jačmeň na polievku, kým nie je takmer pripravený, a potom ho pridať do hotovej polievky.
Je lepšie variť jačmeň na polievku, kým nie je takmer pripravený, a potom ho pridať do hotovej polievky

V talianskej kuchyni existuje jedlo, ktoré sa pripravuje na princípe rizota, iba z perličkového jačmeňa. Rovnako ako ryža, aj perličkový jačmeň sa najskôr zahrieva v oleji. A potom sa postupne naplní vývarom. Výsledkom je rovnako krémová konzistencia ako známe rizoto, no jedlo sa volá perlotto. Je tu jeden dôležitý rozdiel jedlo sa nepripravuje z celých perličkových jačmeňov, ale zo zrna vylešteného do hladka, Holanďanky Toto zrno sa varí oveľa rýchlejšie.

Ako inak môžete variť perličkový jačmeň (nevarte ho)

Sú jedlá, pri ktorých jačmeň netreba vôbec variť. Napríklad pre mnohých známa orientálna sladkosť s názvom kozinaki sa pripravuje zo slnečnicových semienok alebo orechov s cukrom a medom. Ale kozinaki vyrobené z jačmeňa, najlepšie z Holandska, nie je menej chutné a zdravé. Takto to bude šetrnejšie. Princíp je rovnaký: opražte obilniny na panvici s prídavkom rastlinného oleja a zmiešajte so sirupom z medu, cukru a soli.

Čo je lepšie pridať do perličkového jačmeňa?

Sú jedlá, ktoré možno nazvať vďačnými: všetko, čo do nich pridáte, prijímate s radosťou a vďakou a chutí dobre. Perlový jačmeň jeden z nich, najmä medzi obilninami. Tým sa odlišuje napríklad od pohánky táto obilnina je v kombináciách selektívnejšia.

Ak pochádzate z diaľky, z tradícií ruskej chuti, čerstvé a suché huby, restovaná cibuľa a mrkva sú ideálne s perličkovým jačmeňom. Vynález sovietskeho kulinárskeho špecialistu Nikolaja Kurbatova bol skvelý dať perličkový jačmeň do polievky s nakladanými uhorkami. Teraz je rassolnik na spôsob Leningradu, ktorý sa narodil po revolúcii, na zozname tradičných ruských polievok. Do polievky z kyslej kapusty pridáme perličkový jačmeň.

Perlovka privíta do spoločnosti ďalšie obilniny a strukoviny. Príkladom toho je známa Pskovská kaša. „Vyprážané vajíčko“ z jačmeňa, prosa a hrachu. „Krupenya“ perličkový jačmeň so zemiakmi, mrkvou a bravčovou masťou. A „kolivo“ Ide o jačmennú mliečnu kašu s medom a makom.

Ak používate perličkový jačmeň ako jednu z hlavných ingrediencií v studených šalátoch, potom môžete do zeleniny dať takmer všetko: uhorky, paradajky, špargľa, mrkva, paprika, stonkový zeler, zelený hrášok. Jablká, hrušky, vlašské orechy a píniové oriešky, červená fazuľa, kukurica, hrozienka, sušené brusnice všetko ladí s perličkovým jačmeňom. Aj keď som teraz na niečo zabudol Bude to tiež fungovať, môžete si byť istí. Áno, a syr, samozrejme: syr feta, parmezán. Jačmeň na šalát môžeme uvariť v zeleninovom vývare.

V teplých jedlách je dobré pridať jačmeň do niečoho, čo, ako samotný jačmeň, vyžaduje dlhý čas varenia. Akékoľvek mäso (hovädzie, jahňacie, bravčové časti korpusu vhodné na dusenie), mleté ​​mäso, huby, tekvica, mrkva, fazuľa, hrášok. To všetko sa dá do jednej misky a dlho sa dusí v rúre.

Jačmeň s mäsom
Jačmeň s mäsom

Ale s rybami je lepšie použiť perličkový jačmeň len ako prílohu.

Perlový jačmeň sa hodí k tvarohu a vajíčkam a pripravuje sa ako rajnica.

Korenie a korenie pre jačmeň

Perlový jačmeň je tiež v poriadku s bylinkami a korením. Ako s tými najjednoduchšími (cibuľa, cesnak, čierne korenie, petržlen, koriander), tak aj s tými sofistikovanejšími a špecifickými (kmín, zázvor, tymián, šalvia, kari, čierne korenie). Ak chcete pridať farbu – S kurkuma v raňajkových jedlách – S škorica. A ak máte nejaké svoje obľúbené ochucovadlá, skúste si s nimi pripraviť kašu z perličkového jačmeňa: je možné, že toto bude vaša nová chuť.

Vo všeobecnosti, hlavná vec nájdite si svoj obľúbený recept a určite existuje. Pozrite sa na hotové nápady, možno sa vám niečo bude páčiť.

Naše obľúbené jedlá s jačmeňom

Najzaujímavejšie šaláty s jačmeňom: hlavná zložka perličkový jačmeň alebo holandský perličkový jačmeň, drobivý, varený vo vode alebo zeleninovom vývare. A k nej:

zelená cibuľa (biela a zelená časť), semená granátového jablka, nadrobno nakrájaná uhorka, petržlenová vňať, mäta, pistácie, omáčka narsharab, olivový olej, soľ, korenie;

špenát, sušené paradajky, čerstvé paradajky, žltá a červená paprika, zelená cibuľa, petržlen, syr feta, oregano;

na šalátový dresing, omáčka z balzamikového octu, olivového oleja, dijonskej horčice.

Šalát s perličkovým jačmeňom a zeleninou
Šalát s perličkovým jačmeňom a zeleninou

Niekedy tie najjednoduchšie ingrediencie v kombinácii so správnym dresingom poskytujú neuveriteľne chutné výsledky:

jačmeň, zelená šošovica, červená cibuľa, červená paprika, maslová tekvica, červená kapusta a dresing: olivový olej, čerstvý zázvor, mletý zázvor, mletý koriander, mleté ​​čili, cesnak, limetka, citrón a hnedý cukor.

Alebo k tomuto šalátu z perličkového jačmeňa, nadrobno nakrájanej uhorky, zelenej cibuľky, sušených fíg, sušených marhúľ, čerstvých nadrobno nakrájaných červených čili papričiek, kukurice, sladkej papriky, koriandra, petržlenovej vňate a mäty pridajte plátky pečeného hovädzieho mäsa. Dresing: cesnak, sumak, rasca, nové korenie, sherry ocot, citrónová šťava, olivový olej, omáčka z granátového jablka, soľ, korenie. Tento výdatný, aromatický a veľmi chutný šalát môže byť samostatným jedlom na večeru.

Teplé jedlá s jačmeňom sa najčastejšie varia na jednej panvici chradnúť. Ale musíte počkať: bude to dlhé, ale veľmi chutné!

Takže v jednej panvici určenej na dusenie (s hrubými stenami a dnom) môžete všetko spojiť a dusiť 3 hodiny alebo dlhšie, kým mäso a kroupy úplne nezmäknú, na miernom ohni alebo v rúre:

jahňacie (kúsky na dusenie), kurací vývar, jačmeň, zemiaky, cibuľa, pór, paradajkový pretlak, paradajky vo vlastnej šťave, bobkový list, soľ, korenie;

jahňacie mäso (veľké kusy na dusenie), červená fazuľa, cícer, perličkový jačmeň, cibuľa, cesnak,…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik